Gebruik zo veel wax als nodig is om je beter te voelen. Plet de wax tussen je vingers en druk het product vervolgens op de blokjes die pijn veroorzaken. Probeer niet op de zweertjes in je mond of op je tanden te zuigen en ze ook niet met je tong of vingers aan te raken.
De wax kan per ongeluk ingeslikt worden, dit is geen enkel probleem. Wax is onschadelijk.
De orthodontische wax van GUM gaat u absoluut helpen tegen de pijn die een beugel in de mond kan geven. De rolletjes gebruikt u namelijk om tegen de beugel te bevestigen. De structuur is vrij stevig, waardoor de wax goed blijft zitten.
Duw je tanden niet scheef: Op je nagels bijten en spelen met je elastiekjes kunnen ervoor zorgen dat je je beugel langer moet dragen. Stop met die zenuwtrekjes. Eet geen hard, plakkerig of suikerrijk voedsel en drink geen frisdrank: Vermijd voedsel als popcorn, noten, chips, kauwgom, toffee, karamel en koekjes.
Doet het pijn als een vaste beugel eruit wordt gehaald? Nee, daar voel je bijna niets van. Bij het eruit halen van een vaste beugel worden met een speciale tang de metalen plaatjes die op de tanden zitten een klein beetje verbogen De lijm laat dan meteen los. Meestal is een vaste beugel eruit voor je er erg in hebt.
Het is lastig om vooraf precies aan te geven wat een beugel(behandeling) kost. Dit hangt af van je gebitsafwijking, de beugel(s) die je krijgt en het juist dragen van de beugel. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de totale behandelduur. Gemiddeld duurt een behandeling tussen de 2 en 3 jaar.
Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kan eten, en dan vooral bijten, in het begin of als de beugel is afgesteld wat last veroorzaken. Gemiddeld duurt het twee weken om aan een nieuwe beugel te wennen. Hoe gevoelig het gebit is, verschilt van persoon tot persoon.
Wanneer een draadje, haakje of blokje zorgt voor pijn en wondjes kan het zijn dat het te scherp is. In dat geval kan je dat stukje met orthodontische was bedekken zodat het irriterende stukje metaal glad gaat aanvoelen. Ook kan een bolletje was op de specifieke plaats aangebracht worden door de orthodontist.
Vaste apparatuur (brackets, ook wel blokjes genoemd) is een beugel die op de tanden wordt gekleefd en daardoor vastzit in de mond. Doorheen de brackets wordt een draad aangebracht, die ervoor zorgt dat krachten op de tanden worden overgezet om ze naar de gewenste positie te verplaatsen.
Hoe lang draag je een spalkje? Het is de bedoeling dat je de spalk levenslang draagt. Als de spalk loszit is het heel belangrijk om deze zo snel mogelijk weer vast te laten zetten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke positie.
Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven.
Als je een vaste beugel hebt kun je het best alleen water, thee zonder suiker en melk drinken. Dat zijn de ENIGE dranken niet niet schadelijk zijn voor je gebit. Als je af en toe toch iets anders wilt drinken mag dat, maar beperk dat tot maximaal 1 glas per dag.
Totdat u vertrouwd raakt aan het eten met de beugel moet u goed op blijven passen met wat u eet; vermijd hard voedsel zoals kauwgom, nootjes, volkoren brood en gebruik bij voorkeur zacht voedsel.
Wit lijkt in eerste instantie een goede keus te zijn, maar het zorgt ervoor dat je tanden geler lijken. Overweeg donkerdere kleuren. Donkerdere kleuren, zoals donkerpaars en marineblauw, kunnen ervoor zorgen dat je tanden witter lijken.
Drinken. Met het drinken moet je letten op de combinatie van zoet en zuur. Drink daarom met een beugel geen appelsap, ijsthee en koolzuurhoudende dranken. Onder de blokjes kan niets komen, maar doordat het zoet en zuur is, kan je tand verkleuren.
Misschien sprak je al met de tandarts over een beugel voor je kind(eren)? Hier vind je het hoe en waarom van orthodontie. Welke kosten krijg je terugbetaald? Naast de wettelijke ziekteverzekering geeft CM je een extra tegemoetkoming tot 1.050 euro.
Wij raden het ten zeerste af met een vaste beugel cola te drinken. Cola is namelijk niet alleen slecht voor je tanden en kiezen, maar het kan er ook voor zorgen dat de lijm onder de slotjes en de bandjes van de beugel opgelost worden. Drink daarom ook niet teveel andere frisdranken.
Orthodontie (een beugel) wordt tot de leeftijd van 18 jaar alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering, zoals bij een schisis (hazenlip). Normaliter dien je de behandeling dus zelf te betalen of wordt deze gedekt door een afgesloten aanvullende zorgverzekering.
Sommige apps hebben een cartoonesk beeld van tanden welke het lastig maakt te zien hoe je slotjes er in het echt uit zien. BraceMate toont u een levensechte foto om het zo realistisch mogelijk te laten zien. Sommige andere apps laten slechts één kleur slotjes op de tanden per keer zien.
Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit). Heel soms wordt er eerder gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken.
Als er iets aan je bovenkaak moet veranderen, is een buitenbeugel de beste oplossing. Het is een metalen beugel die aan je kiezen wordt bevestigd. De beugel loopt achter je hoofd langs via een nekband. Zo wordt er kracht overgebracht op je gebit en gaan je tanden en kiezen in de goede positie staan.