Een kleine hoeveelheid pinda's per dag is gezond omdat ze je lichaam ondersteunen bij verschillende functies. Je moet echter oppassen dat je niet te veel pinda's eet, want ze bevatten bijna 600 calorieën per 100 g. Je moet ook vermijden te veel geroosterde en gezouten pinda's te eten.
Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om iedere dag een handje ongezouten noten (of pinda's dus) te eten. Het risico om te overlijden aan kanker, hart- en ademhalingsziekten wordt zelfs met 20% verlaagd als je zeven dagen per week een handje noten of pinda's eet.
Veel calorieën
Ongezouten noten en pinda's zijn wel een gezonde keuze. Het maakt niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn. Houd het bij voorkeur wel bij maximaal een handje per dag vanwege de calorieën.
Je kunt op elk moment van de dag een handje pinda's eten zonder je zorgen te maken. Houd er wel rekening mee dat 100 gram pinda's ongeveer 630 kcal bevatten.
In de ogen van het Voedingscentrum zijn pinda's dus net zo gezond als noten. Houd er echter wel rekening mee dat pinda's meer koolhydraten bevatten dan noten. Juist koolhydraten wil je zo min mogelijk eten als je wilt afvallen, dus kies voor een handje nootjes en niet voor pinda's als je wat kilo's kwijt wilt.
Een tweede reden waarom je moet opletten met het eten van pinda's, is dat ze vaak niet in hun natuurlijke vorm verkocht worden, maar als geroosterde en gezouten snacks. Zelfs zonder pinda's is het al zo dat de meeste mensen te veel zout eten.
sommige peulvruchten zoals bonen en vooral pinda's zitten vol met gist wat ook snel rot in je darmen. Dit wil je vermijden door pinda's gewoon te vervangen met echte noten zoals walnoten, amandelen en hazelnoten.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Doppinda's gezond
Er zitten veel onverzadigde vetzuren in pinda's die kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Vaak denken mensen dat pinda's dikmakend zijn omdat er zoveel vet in zit maar meer dan de helft van deze vetten zijn onverzadigd die juist gezond zijn.
Er zitten 157 kilocalorieën in 1 handje (25 gram) pinda's, ongezouten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pinda's, ongezouten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Noten zijn droge vruchten met een hard omhulsel en groeien aan een boom. De pinda daarentegen groeit verrassend genoeg onder de grond en is een gedroogde peul. De pinda heeft dus eigenlijk niks te maken met noten, maar valt onder de peulvruchten en is familie van bonen, erwten en linzen.
Pinda's bevatten voornamelijk B-vitamines en vitamine E (1). B-vitamines zijn belangrijk voor het goed verlopen van je stofwisseling. Ze zijn noodzakelijk voor het vrijmaken van energie uit je voeding. Daarnaast hebben de individuele B-vitamines nog veel andere belangrijke functies in je lichaam.
Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
De winnaar: De verschillen zijn te verwaarlozen, maar in amandelpasta zitten iets meer calorieën en vet. Grotere verschillen zie je als je kijkt naar de vitaminen, hierin scoort de amandelpasta een stuk beter.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Het is dus goed om noten en andere gezonde vetten te eten. Als je in balans eet zoals in het Buikvet Burner Programma word je er niet dik van, integendeel. Maar pas wel op voor bewerkte noten, zoals gebrande cashewnoten met zout, partynootjes, tijgernoten, zoute pinda's en dergelijke.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Noten bevorderen de darmwerking
Naast dat noten rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, bevatten noten ook veel vezels. Zowel vetten als vezels kunnen de darmwerking bevorderen. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm.
Ook een handje noten kan bijdragen aan een gezonde werking van de lever. Zo bevatten amandelen bijvoorbeeld veel vitamine E, een voedingstof die bescherming biedt tegen leververvetting. Daarnaast zijn walnoten rijk aan arginine. Deze stof helpt je lever met het ontgiften.
Amandelen. Met 7 gram vezels per 100 gram zijn dit een van de vezelrijksten onder de noten. Een goede dus, voor de stoelgang. Ook maken de vezels ze vullend, dus amandelen zijn een uitstekend tussendoortje.