Zeehonden hebben haar, veel haar zelfs. Hun hele lichaam, met uitzondering van hun achterflippers, is ermee bedekt. Dat verbaast veel van onze bezoekers omdat je dat nauwelijks ziet als de dieren nat zijn. Maar liggen ze droog op de kant, dan is het goed te zien.
Zeehonden hebben korte, stugge haren en hebben bijna geen ondervacht. In plaats daarvan houden ze hun lichaamswarmte vast met een flinke speklaag van soms wel meer dan 5 centimeter dik. Zo worden ze beschermd tegen zowel warmte als kou.
Om vissen op te sporen gebruiken ze hun snorharen. Daarmee kunnen ze de kleinste bewegingen in het water voelen. Zo kunnen zeehonden in troebel water 'zien' waar de vis zich bevindt, tot 100 meter afstand. Daarnaast kunnen ze de vorm en de grootte van de vis op afstand voelen.
Een zeehond heeft geen oorschelpen, maar wel oren. Dat zijn de gaatjes schuin achter het oog. De oren en de neusgaten kunnen onder water afgesloten worden, zodat er geen water in loopt.
Een huiler is een jonge zeehond die op het strand of op het wad ligt en zijn moeder is kwijtgeraakt. De term is afgeleid van het klagelijke geluid dat het jonge dier dan soms voortbrengt. Als een zeehond een tweeling krijgt, kan de moeder niet voor beide jongen zorgen.
Hun nieren zijn speciaal aangepast om dat zout weer uit te scheiden via de urine. Ze plassen dus wel eens, maar weinig. De urine is erg geconcentreerd en kan in sommige gevallen zouter zijn dan het zeewater. Op ligplaatsen zie je vaak kuiltjes in het zand waar zeehonden hebben gelegen.
Zeehondenvlees is erg mals en lekker. Het smaakt wat zoals lever, want er zit ook veel bloed in. Zelfs als vegetariër genoten we ervan.
Er drijft een drol in je schone. water ð©ð! Zeehonden poepen net zo makkelijk in het. water als op het droge.
Waarom zwemmen de zeehonden soms op hun rug? Het maakt zeehonden niet uit of ze op hun buik, zij of rug zwemmen. Doordat de neusgaten vanzelf sluiten als ze onder water gaan, krijgen ze nooit water in hun neus.Hun wendbaarheid is handig bij het jagen op vis.
Ze hebben krachtige kaken en scherpe tanden. Meestal houden ze gewoon afstand van mensen, maar ze zijn niet schuw en wel leergierig en speels. Dat betekent dat een grijze zeehond die bijvoorbeeld gevoerd of zelfs geaaid wordt, gevaarlijke bijtspelletjes kan gaan spelen.
In het water en op het land
Zeehonden slapen wanneer het ze uitkomt, zowel 's nachts als overdag. Ze kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, horizontaal drijvend aan de oppervlakte of zelfs plat op de bodem.
De gewone zeehond wordt gemiddeld 20-30 jaar oud. Vrouwtjes worden ouder dan mannetjes; vrouwtjes worden maximaal 40 jaar oud en mannetjes 25 jaar oud.
Zeehonden hebben een dikke speklaag om hun lijf, maar niet in hun flippers, staart en kop. Om deze onderdelen droog en dus 'warmer' te houden, tillen ze ze omhoog. En dan krijg je die 'banana-look'! Bij ons doen de dieren het af en toe; in de Waddenzee liggen ze op de zandplaten heel vaak in deze houding.
Zeehonden zijn vaak veel rustiger: ze grommen en kreunen om te communiceren, maar ze blaffen niet zoals zeeleeuwen.
Binnenwater en zeehonden
Zeehonden kunnen prima leven in brak of zoet water, als er maar genoeg vis is. Vroeger zwommen zeehonden dan ook regelmatig rivieren op. Omdat de meeste rivieren nu afgesloten zijn door sluizen en waterkeringen is het niet zo makkelijk meer om in het binnenwater te komen.
Een zeehond kan onder water slapen en houdt dan tot twintig minuten lang de adem in. Ook wanneer de dieren op het droge slapen ademen ze niet tijdens de slaap. Ze slaan zuurstof niet alleen op in hun bloed maar ook in hun lichaam. Als ze niet ademen geven de spieren zuurstof af.
Onder hun huid hebben zeehonden een dikke speklaag.Dit isoleert goed: het houdt de kou buiten en de lichaamswarmte binnen. Ook hun vacht speelt hier een rol in. Zeehonden zijn enorm dicht behaard.
Leefwijze en voedsel
De grijze zeehond kan goed zwemmen en duiken. Hij duikt gemiddeld 25 m diep, maar kan tot een diepte van 100 m duiken. Hij kan tot 20 minuten onder water blijven, voordat hij weer boven water moet komen om adem te halen.
Zeehonden zijn brute roofdieren
Daarmee is hij zelfs het grootste roofdier van Nederland. Zeehonden zijn toppredatoren: in hun leefgebied staan ze bovenaan de voedselketen. Geen enkel ander dier in de Waddenzee eet zeehond. De enige vijand van de zeehond is de mens.
Een zeehond in nood gezien? Bel 0595 526 526 (24 uur per dag bereikbaar).
Zeehonden zijn slim. Ze vinden meestal hun weg terug wel weer.
Ze hebben de longen van een zoogdier en geen kieuwen. Ze moeten dus regelmatig boven water komen om adem te halen. Zintuigen Zijn snorharen zijn heel belangrijk voor de zeehond. Daarmee voelt hij of er een lekker hapje aan komt zwemmen.
Kenmerken van de grijze zeehond:
De vrouwtjes hebben een lichtere kleur dan de mannetjes, waardoor het vlekkenpatroon duidelijker te zien is. Gewicht: vrouwtje 105-220 kilo, mannetje 170-350 kilo. Lengte: vrouwtje 165-250 cm, mannetje 195-330 cm.