Het zijn twee verschillende stukken vlees die je ook anders bereid. Bij een bavette is de draad van het vlees wat grover, omdat de bavette werkvlees is. De picanha heeft een wat fijnere draad en lijkt iets meer op een biefstuk qua structuur. De bavette is ook sneller te bereiden, omdat het een dunner stuk vlees is.
De diamanthaas is wederom een mooi stukje vlees en is afkomstig van de schouder. Het vlees heeft minder werk gehad dan bijvoorbeeld de bavette en heeft daardoor een iets minder sterke smaak. Wel is het goed mals en hoef je er maar weinig mee te doen om het lekker te maken.
Als de bavette van melkkoeien komt wordt dit deel vaak benut voor doorregen runderlappen, poulet of zelfs gehakt. Vanwege de wat stuggere structuur is het zeer geschikt voor steak tartaar (met truffel-mayonaise), en dan bij voorkeur niet door de gehaktmolen maar handmatig fijn gesneden.
Bavette (ook wel genoemd: halve maan) is een relatief lang en plat stuk biefstukvlees en komt uit de buikspier van het rund.Het is werkvlees en is daarom iets steviger dan normale biefstuk. Het heeft een stevige bite, is erg smakelijk, met een volle vette smaak door de royaal aanwezige vetdooradering.
Bavette is werkvlees omdat het uit de buikspier van de rund komt. Vandaar dat het een stevige structuur heeft en een volle en vette smaak. De ribeye daarentegen is een stuk malser vlees. Dit komt omdat het een luie spier betreft welke zachter zijn.
Een Bavette is minder mals dan een Picanha. Een bavette heeft een intense biefstuksmaak, maar kan soms moeilijk te kauwen zijn door zijn dikte en de nerf waartegen hij gesneden is.
Wat is het verschil tussen bavette en biefstuk? De bavette wordt vaak vergeleken met de biefstuk, omdat je ze op dezelfde manier bereidt, maar er zit weldegelijk verschil in. Biefstuk wordt vaak gesneden uit een magerder deel van de rund en heeft hierdoor minder smaak dan de bavette.
Vroeger werd bavette vlees ook wel halve maan of vinkelap genoemd. Omdat het werkvlees is, is het een stukje steviger dan een normale biefstuk.
"Bavette komt uit het dikste gedeelde van de vang van de koe en wordt ook wel vanglap, vinkelap en flank steak genoemd.
De bavette/vinkenlap is de dikke rand vlees die in de vang van de het dier zit. Amerikanen noemen het flank steak, in het Nederlands noemen we het zoals reeds gezegd de vinkenlap. Vroeger werd dit stuk vlees vaak voor poulet of gehakt gebruikt, maar nu wordt het steeds meer als biefstuk aangeboden en terecht!
Door de populariteit van de bavette is de prijs de afgelopen jaren flink gestegen. De prijs begint vaak rond €25,- per kilo.Dit kan oplopen tot €40,- per kilo voor een graangevoerde bavette.Bavette van het Wagyu rund kan zelfs richting de €100,- per kilo gaan!
Kenmerkend voor het 'magere werkvlees' is de langwerpige, platte vorm en de ietwat grove structuur. Bavette kan een beetje taai zijn, zeker in vergelijking met andere soorten steaks. Maar met de juiste bereidingswijze kun je zorgen voor een goede balans.
Wat is ossenhaas? De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe.
Diamanthaas is een zacht mals stuk rundvlees dat uit de voorkant van het rund wordt gesneden tussen de schouders. Het vlees heeft minder gewerkt dan bijvoorbeeld de bavette en heeft daarom een iets minder uitgesproken smaak. Wel is het goed mals.
Nee, bavette en longhaas zijn niet hetzelfde, hoewel ze beide specifieke en minder gangbare stukken rundvlees zijn. Hier is het onderscheid: Bavette: Dit stuk vlees staat ook bekend als "flank steak" in het Engels.
Vlees uit de schouder mag wel, vandaar de naam Jodenhaas! Het vlees wordt regelmatig verward met longhaas en Bavette, maar Diamanthaas heeft veel minder 'gewerkt' en is dus malser. Daarom wordt dit vlees 'Petit Tender' genoemd.
De Bavette is een overheerlijke en malse delicatesse. Dit magere rundvlees uit de flank van de koe is een van de meest gewilde keuzes onder de liefhebbers.
Bavette kan afkomstig zijn van verschillende runderrassen, maar het meest voorkomende ras is het (Black) Angus rund. Dit ras staat bekend om de hoge kwaliteit van het vlees en heeft een uitstekende marmering. Andere rassen die gebruikt worden voor bavette zijn onder andere het Blond d'Aquitaine en het Hereford rund.
What is this? De bavette heeft een intense steak smaak, maar kan een beetje taai zijn. Anders dan bijvoorbeeld een picanha. Daarom raden we je aan om het in dunne stukken te eten.
De Tomahawk wordt gesneden uit de ribben (dikke en fijne rib) van een rund. Dit deel bestaat uit een rack van zeven ribben, gelegen tussen de schouder en de lendenen. Andere steaks die uit dit deel worden gesneden zijn onder meer de entrecote en côte de boeuf.
Het vlees heeft niet alleen een heerlijke smaak, het is ook nog eens een héél gezond stuk vlees! Zo bevat de Bavette onverzadigde vetzuren, goed tegen hart- en vaatziekten en daarnaast heeft het een hoog CLA gehalte en dit vermindert de kans op kanker.
Bavette is een smakelijke steak die afkomstig is uit de achterkant van de buik van de koe. Het is een stuk dat hard heeft moeten werken gedurende het leven van de koe en hierdoor is de structuur grover en de smaak intenser. Bavette heeft een opvallend grove, lange draad.
Biefstuk loetje bereiden
Neem ossenhaas biefstuk of kies voor kogelbiefstuk. Er wordt vaker gekozen voor ossenhaas, maar kogel kan ook prima. Dan ben je meteen een stukje goedkoper uit. Maak dit gerecht altijd op smaak met zout, witte peper en sambal.
Haasbiefstuk: zacht en mals
Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak. De haas zit licht verborgen tussen de ribben in de achtervoet van het rund.
Ossenhaas. De ossenhaas zit in de rug van de koe, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel; dit maakt het dan ook het meest malse en magere vlees van het rund. Soms wordt de ossenhaas in zijn geheel bereid, maar er kunnen ook verschillende biefstukken uit gesneden kunnen worden ...