Stenen zoals haliet en seleniet lossen op. Lapis lazuli, malachiet, angeliet en turkoois zijn poreus en kun je beter in zout of de aarde reinigen.
Hieronder een paar veel geadviseerde methoden die je beter niet kunt toepassen. Leg je edelsteen NOOIT in zout of zout water! Dit is namelijk de beste manier om je edelsteen te vernietigen!
Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen. Kies bij twijfel altijd een andere methode. Gebruik nooit zout water om de stenen te reinigen.
Edelstenen Reinigen met Zout
Veel kristallen kunnen niet tegen directe aanraking met zout. De de veiligste optie is daarom deze indirecte methode waarbij je verschillende kommen gebruikt. Malachiet reinigen is een goede om met zout te doen, omdat deze steen erg poreus is.
Mineralen en edelstenen nemen energie op uit hun omgeving. Het reinigen van edelstenen met behulp van zout is een diepgaande reiniging, die bij uitstek geschikt is voor stenen als zwarte toermalijn die een intens beschermde kwaliteit heeft tegen negatieve energie (waaronder straling van elektrische apparaten en WiFi).
Lapis lazuli, malachiet, angeliet en turkoois zijn poreus en kun je beter in zout of de aarde reinigen. Zout is een krachtige reiniger. De steen begraaf je in het zout ongeveer 24-48 uur. Ook door een steen in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken.
Het licht tijdens zonsopgang of -ondergang is een stuk zachter. Voor de volgende stenen geldt dat ze beter niet in het zonlicht opgeladen kunnen worden omdat ze dan verkleuren, o.a.: amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestien, fluoriet, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, turkoois.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend. Welke edelsteen tegen duizeligheid?
Opladen kan door de Rozenkwarts bij daglicht (niet in de felle zon) in een schaaltje met Bergkristal trommelsteentjes, of op een Bergkristalgroep te leggen. Bergkristal versterkt de energie in een steen.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
Het antwoord op die vraag is: ja. Stenen combineren gaat vaak prima. De helende werkingen van de stenen kunnen elkaar versterken, vooral als kleuren en trilling op elkaar afgestemd zijn, zoals bij de combinatie amethist, bergkristal en rozekwarts. Stenen combineren in een ketting, hanger of armband kan heel goed.
Opladen kan door de Amethist bij (ochtend) daglicht - dus niet in de felle zon - in een schaaltje met Bergkristal trommelsteentjes of op een Bergkristalgroep te leggen. Amethist mag nooit in de felle zon gelegd worden, want dan verbleekt hij helemaal.
Manieren van reinigen en opladenvan de amethist
De edelsteen amethist kan goed tegen water en kan dus prima gereinigd worden in water. Reinigen met aarde, hematiet, wierook, salie of andere kruiden kan ook. Om de amethist op te laden kan beter worden gekozen voor het opladen door maanlicht dan door zonlicht.
Hoeveel stenen kun je tegelijkertijd gebruiken? Hier is geen gouden regel voor, maar als algemene regel kun je stellen dat je het beste niet meer dan drie stenen tegelijkertijd kunt dragen. Voor (jonge) kinderen is het verstandig niet meer dan één steen tegelijkertijd te dragen.
Fysiek kan prehniet ondersteunend helpen bij afvallen omdat het de vetstofwisseling stimuleert en helpt gifstoffen afvoeren. Het heeft een positieve werking op de nieren, blaas, thymus, schouders, borst, longen, jicht, het bloed, bindweefsel gezwellen, nachtmerries, fobieën, angsten en hyperactieve kinderen.
Amazoniet wordt de Steen der Welvaart genoemd. Aventurijn laat overvloed toe en brengt geluk en geld. Tijgeroog wordt gebruikt om rijkdom te bevorderen, en om de stabiliteit te geven die nodig is om rijkdom te behouden. Citrien heet wel Steen der Handelaren.
Het is siliciumdioxide met ingesloten ijzer, titaan en mangaan. Deze elementen geven dit mineraal zijn karakteristieke roze kleur. Zonlicht kan rozekwarts doen verbleken.
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
De amethist zorgt voor meer rust tijdens het slapen. Leg een amethist op je nachtkastje of onder je kussen en val sneller in slaap. Deze krachtige steen is familie van de bergkristal en de kleur varieert van roze, lichtpaars tot donkerpaars. Amethist wordt veel verwerkt in sieraden.
De werking van amethist is vooral heel goed tegen zorgen, het malen van gedachten met als resultaat vaak hoofdpijn, migraine en slapeloosheid. Dit komt in de huidige tijd steeds meer voor. Daarnaast is hij goed tegen verkrampingen van nek en schouders. Dit is een veel voorkomende oorzaak van spanningshoofdpijn.
Tijgeroog is een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en naar het grotere geheel. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. De steen helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken.