Specerijen en Bacteriën. Een veelgehoorde opmerking als het gaat om Indiaas eten en de mensen in India, is dat pittig eten daar zo'n beetje verplicht is om de bacteriën tegen te gaan die ze daar in ruime hoeveelheden tegenkomen vanwege slechte hygiëne en dergelijke.
We kunnen het er allemaal over eens zijn dat Indiaas eten gewoon ontzettend lekker is: de smaken zijn complex, schommelen tussen zoet, hartig en pittig en de texturen lopen uiteen van romige sauzen tot zacht brood en malse vlees en groenten.
Daarnaast hebben de verschillende religies grote invloed op het eten India. Zo is de koe volgens hindoes een heilig dier en daarom wordt er geen rundvlees gegeten. Moslims in India eten geen varkensvlees en daarnaast zijn veel hindoes vegetariër.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld.
Indiaas eten kan de gezondheid van uw hart verbeteren
Studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in specerijen uw risico op hartaandoeningen kunnen helpen verminderen. En omdat Indiaas eten over het algemeen weinig verzadigd vet en cholesterol bevat, helpt het om uw hart gezond te houden.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Omdat een groot aantal hindoes helemaal geen vlees eet, zijn veel Indiase gerechten vegetarisch.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar. Beeld: kiza.eu. De Carolina Reaper heeft een gemiddelde heetheid van ruim 1,5 miljoen op de schaal van Scoville, met uitschieters tot 2,2 miljoen. Deze schaal geeft weer hoe heet stoffen zijn als je ze inneemt, gebaseerd op het capsaïcinegehalte.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Voor 1 kilo brood betaal je in Mumbai (India) 46 roepies ($ 0,84/€ 0,64). Dezelfde hoeveelheid brood kost in Tokyo (Japan) meer dan het tienvoudige: 480 roepies ($ 8,80/€ 6,73).
Drinken in India: Chai (spreek uit: tsjai) of thee is de nationale drank van India. Het wordt altijd geserveerd met veel melk en suiker. Voor koffie geldt hetzelfde. Ook de lokale merken frisdrank zijn zoeter dan je thuis gewend bent.
De lunch bestaat meestal uit rijst, brood en twee bijgerechten met groente, vis of vlees. Het diner, dat vaak laat wordt genuttigd, bestaat ook uit rijst, brood en een aantal bijgerechten. Tussendoor wordt fruit gegeten en voor het slapengaan drinken veel mensen warme melk met wat suiker en kardemom.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Maak je daarover niet ongerust. Dit heeft gewoon te maken met aanleg.
India. Met stip op nummer één: India. Ruim 30% van de Indiase bevolking is uit religieuze of morele overweging vegetarisch.
Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
Tortillachips fabrikant Paqui heeft de heetste chips ter wereld gelanceerd: de Carolina Reaper Madness. Deze smaakpapilverzengende creatie is zo heet dat hij per stuk is verpakt, in een metaforisch doosje in de vorm van een doodskist.
Je slijmvliezen worden hyperactief in een poging de aanval af te wenden. Daardoor gaan je ogen tranen, je neus lopen en je mond wateren, hoewel dat misschien ook kan komen omdat je inmiddels huilt van de pijn. Als je slikt, gaat je keel branden en moet je mogelijk hoesten of kokhalzen.
Waarom is de rode peper goed voor je gezondheid:
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
Naan is namelijk Indiaas voor brood en naanbrood is dus dubbelop. Naan is een gerezen platbrood dat in de oven wordt gebakken. Het deeg bevat gist. Vaak wordt ook melk of yoghurt gebruikt en specerijen als komijn en nigella.
In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.