Heb je zwijgrecht in Nederland?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Heb je altijd zwijgrecht?

In Nederland heeft elke verdachte het recht te zwijgen op vragen van de politie, het OM of een rechter, tijdens verhoor (art. 29 Wetboek van Strafvordering) of het onderzoek ter terechtzitting (art. 273 lid 2 Wetboek van Strafvordering). Het zwijgrecht ziet alleen op de verklaringen van de verdachte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat houdt zwijgrecht in?

Het zwijgrecht is het recht van een verdachte in strafzaken om op vragen van de politie geen antwoord te geven. De politie verhoort een verdachte die zij heeft aangehouden. Volgens het wettelijke stelsel van nu heeft die verdachte altijd het recht om vooraf een advocaat te spreken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op woutersadvocaten.nl

Welke regel is zwijgrecht?

Één van de belangrijkste rechten die een verdachte tijdens het verhoor heeft, is het zwijgrecht. Het zwijgrecht vloeit voort uit het beginsel dat een verdachte niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken. Het zwijgrecht is wettelijk geregeld in artikel 29 lid 1 Sv.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Is zwijgrecht strafbaar?

Het zwijgrecht vloeit voort uit het strafrechtelijk beginsel dat een verdachte niet hoeft mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Dat uitgangspunt geldt van de politie tot en met de rechter. Dat betekent dat te allen tijde gebruik kan worden gemaakt van het zwijgrecht dat iedere verdachte heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocatenkantoorplaat.nl

ik beroep mij op mijn zwijgrecht !!

26 gerelateerde vragen gevonden

Heeft iedereen zwijgrecht?

Het gaat heir om het recht om te zwijgen, het zwijgrecht. In Nederland heeft een verdachte dit recht ook. Iedereen die wel eens een misdaadfilm of een detective heeft gezien kent de bovenstaande uitspraak, die vaak door politieagenten wordt gedaan nadat zij een aanhouding hebben verricht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op debrouweradvocaten.nl

Welke 3 rechten heeft een verdachte?

De rechten van een verdachte
  • Je hebt het recht om te weten van elk strafbaar feit je wordt verdacht;
  • Je hebt het recht om te zwijgen. ...
  • Je hebt het recht om voordat de politie je verhoort, vertrouwelijk met een advocaat te praten;
  • Je hebt het recht om je tijdens het verhoor bij te laten staan door een advocaat;

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ebhlegal.nl

Wat is de Cautieplicht?

cautieplicht (1 gevonden)

Nederlands recht - mededeling aan het begin van het verhoor van de verdachte door politie of gerecht, inhoudende dat de verdachte niet verplicht is te antwoorden. Hij wordt dus in feite op zijn zwijgrecht gewezen. In vele landen is dit verplicht en spreekt men dan ook van een cautieplicht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischwoordenboek.be

Heb je zwijgrecht in Belgie?

Het zwijgrecht is een fundamenteel recht van elke verdachte in België. Het betekent dat de verdachte het recht heeft om te zwijgen en geen antwoord moet geven op vragen die hem gesteld worden. Het zwijgrecht is een belangrijk onderdeel van het recht op een eerlijk proces en het vermijden van zelfbeschuldiging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaatzeden.be

Wat mag de politie wel en niet doen?

Van welke verkeersregels mag de politie afwijken?
  • doorrijden bij een rood verkeerslicht;
  • rijden over de vluchtstrook;
  • rijden op plaatsen waar anderen dit niet mogen zoals een trambaan, busbaan en stoep;
  • inhalen over een doorgetrokken streep;
  • parkeren of stilstaan waar dit voor anderen verboden is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Waarom cautie geven?

Het doel ervan is te voorkomen dat een verdachte ongewild meewerkt aan zijn eigen veroordeling en is ten gunste van de waarheidsvinding. Zo is het namelijk belangrijk dat een verklaring in vrijheid is afgelegd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wie heeft verschoningsrecht?

Wat is verschoningsrecht? Het recht dat een getuige op grond van zijn familierelatie met de verdachte of op grond van zijn beroep heeft om vragen van de rechter onbeantwoord te laten. Een getuige mag zich ook verschonen van het geven van een antwoord als hij zichzelf daardoor zou belasten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Is de verdachte schuldig?

Als verdachte bent u nog geen dader. Want in Nederland bent u onschuldig totdat: een strafrechter u in zijn uitspraak schuldig verklaart of. de officier van justitie u via een strafbeschikking schuldig verklaart.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Kan de politie je zomaar meenemen?

De politie mag alleen aanhouden als u verdachte bent van een strafbaar feit. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld bij een verdenking van terrorisme. Dan gaat het om zo'n ernstig strafbaar feit dat ook een aanwijzing genoeg is. Er hoeft dan nog geen duidelijk vermoeden te zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kantoorvanbreukelen.nl

Wat gebeurt er nadat ik als verdachte ben gehoord?

Wanneer u wordt verdacht van een strafbaar feit, kunt u per post een schriftelijke oproep ontvangen om door de politie als verdachte te worden gehoord. U wordt dan uitgenodigd voor verhoor. Voorafgaande aan het verhoor wordt uw identiteit door de politie vastgesteld en zal de politie uw vingerafdrukken nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Kan je na een verhoor naar huis?

Het kan zijn dat je na het verhoor naar huis mag. Je ouders moeten je dan komen ophalen van het politiebureau. Je krijgt dan later bericht van justitie wat er met je strafzaak zal gebeuren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strafrecht-jeugd.nl

Wat gebeurd er als je niet op verhoor komt?

Nadat u weigert om op uitnodiging van de politie te verschijnen voor het politieverhoor kan de politie toestemming vragen aan de officier van justitie om u buiten heterdaad aan te houden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat wordt bedoeld met de cautie?

Vóór het verhoor moet betrokkene erop gewezen worden dat hij dit zwijgrecht heeft. Dit is de zogenaamde cautie. Dit zwijgrecht moet overigens heel letterlijk worden opgevat: betrokkene heeft het recht om te zwijgen, maar niet om leugens te vertellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vng.nl

Wat is uitnodiging tot verhoor?

Indien u niet aangehouden bent, kan u door de politie worden uitgenodigd om te worden verhoord op een bepaalde datum en uur. Er bestaan daarbij verschillende mogelijkheden: U kreeg een uitnodiging tot verhoor als slachtoffer of als getuige van een misdrijf (d.i. het verhoor Categorie I).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hulp-bij-verkeersrecht.be

Wat zijn Salduz voorwaarden?

De Salduz-wetgeving beschermt iemand die verdacht wordt en daarom verhoord wordt. Deze wet bepaalt dat je als verdachte recht hebt op vertrouwelijk voorafgaand overleg met een advocaat en recht op bijstand door die advocaat tijdens het verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaat.be

Waarom verdachte in beperking?

Beperkingen (kunnen) worden opgelegd wanneer er aanwijzingen zijn dat: de verdachte via mede-gedetineerden, of telefonisch contact zal opnemen met mede-verdachten die nog niet zijn aangehouden; de verdachte de getuigen zal bedreigen om bijvoorbeeld geen, of een niet op waarheid berustende verklaring af te leggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe lang mag Consultatiebijstand duren?

2.6.

De minderjarige aangehouden verdachte heeft recht op consultatiebijstand gedurende een termijn van hoogstens een halfuur, voorafgaand aan het eerste verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bjutijdschriften.nl

Kan de Koninklijke Marechaussee je aanhouden?

Bevoegdheden. De Marechaussee heeft ten aanzien van opsporingsbevoegdheden vergelijkbare bevoegdheden als de politie. Zij kunnen dus verdachten aanhouden en verhoren. Ook burgers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ls-advocatenstrafrecht.nl

Hoe lang mag de politie je telefoon houden België?

Bij een bestuurlijke of administratieve aanhouding kan de politie je maximaal 12 uur vasthouden. Meestal is dat een gevolg van ordeverstoring bij bijvoorbeeld manifestaties.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op watwat.be

Hoe weet je of je in een politie onderzoek zit?

Je hebt recht op informatie over wat er met de strafzaak gebeurt. Soms duurt het een tijd voordat je wat hoort van de politie. Heb je aangifte gedaan en weet je niet of de politie onderzoek gaat doen of niet? Vraag dit na bij de politie op 0900 - 8844 of bij het Slachtofferloket van de politie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Populaire vragen