Zijn conclusie is dat mensen zestien verschillende drijfveren of basisbehoeften hebben: macht, onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid, acceptatie, orde, sparen, eer, idealisme, sociaal contact, familie, status, wraak, romantiek, eten, lichaamsbeweging en kalmte (zie pagina 21 voor een uitgebreide uitleg).
Drijfveren zeggen iets over motivatie, houding, voorkeur en waarden. Drijfveren zijn dynamisch: ze kunnen bijvoorbeeld veranderen door de tijd heen of door de ervaring die je opdoet. Het is belangrijk inzicht te hebben in je drijfveren want ze geven aan wat je beweegt in je leven én je werk.
Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Je drijfveren kunnen als gevolg van tijd, ervaring of anderszins veranderen. Hoe meer je drijfveren terug te vinden zijn in je studie of werk, hoe beter je je op je plek zult voelen.
Drijfveren die vertellen ons waarom we doen wat we doen. Waarden worden soms ook wel de 'verborgen drijfveren' genoemd, drijfveren onder onze gedragsstijl liggen en meestal niet boven water komen tot we iemand een lange tijd kennen. Drijfveren initiëren en drijven onze gedragsstijl.
Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Je drijfveren hangen samen met je 'why'. Als je jouw why kent, weet je ook waarom je doet wat je doet. Je maakt keuzes vanuit je hart, je kern en je essentie.
De belangrijkste drijfveren die worden onderscheiden zijn: beloning, status, macht, erkenning, onafhankelijkheid, idealen, zelfontwikkeling, creativiteit, arbeidsomstandigheden, sociale contacten, zekerheid, structuur, invloed, afwisseling en een balans tussen werk en privé.
Mensen doen iets omdat zij er iets positiefs aan over willen houden. Dat kunnen intrinsieke behoeften zijn, zoals bijvoorbeeld verantwoordelijkheid, waardering, het teamverband of inhoudelijke taken en voldoening. Intrinsieke motivatie komt voort uit de eigen wil om iets te doen.
Je motivatie hoeft ook niet heel groots te zijn. Als jij aan het einde van een werkdag met een blij gevoel naar huis gaat, als je je klanten naar tevredenheid hebt geholpen, dan is dat een prima motivatie. Vertel in ieder geval met enthousiasme wat je leuk vindt om te doen en welke resultaten je een goed gevoel geven.
Er zijn vier noodzakelijke ingrediënten om een sterk engagement te hebben: oprechte motivatie, zelf kunnen bepalen wat je gaat doen en hoe, weten hoe je de dingen moet aanpakken en het ook kunnen, en het gevoel dat je doelen je leven meer betekenis geven.
Een voorwerp drijft in een vloeistof als de dichtheid van de vloeistof groter is dan de dichtheid van het voorwerp. Als de dichtheid van het voorwerp groter is dan die van de vloeistof, dan zal het voorwerp zinken. Als de dichtheden precies gelijk zijn, zal het voorwerp zweven.
Een drijfverenanalyse geeft inzicht in jouw persoonlijke profiel en in welke mate deze drijfveren tot uiting komen. Het maakt duidelijk wat je motiveert, waar je wel of geen energie van krijgt en waar je op afhaakt. Elke drijfveer heeft kwaliteiten, valkuilen en ontwikkelpunten.
Hoe gemotiveerd ben je om dat te bereiken. Motivatie komt van het Latijnse movere, wat bewegen betekent. Hoe beweeg jij je naar je doel.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Motivatie is het geheel aan redenen waarom iemand zich tot bepaald gedrag kan zetten. Iemand is dus gemotiveerd als hij of zij redenen heeft om iets te gaan doen, of niet te doen. Je vindt dit ook terug in een uitspraak als 'Wil je jouw besluit motiveren?
Haal energie uit je werk door je werkactiviteiten regelmatig af te wisselen met een pauze. Een veelgebruikte regel is: 50 minuten onafgebroken werken en aansluitend 10 minuten pauzeren. Doe je dat? Dan werk je met meer plezier, krijg je energie, heb je minder last van stress en verklein je de kans op een burn-out.
Wat is intrinsieke motivatie? Intrinsieke motivatie is als volgt te omschrijven: het is de stuwende energie die ervoor zorgt dat je steeds opnieuw weer het enthousiasme voelt om je in te zetten. Wat jou intrinsiek motiveert op het werk, heeft te maken met het belang van jouw werk dat je zelf ervaart.
Inzicht in drijfveren kan helpen om te begrijpen waarom mensen de dingen doen die ze doen. Het geeft unieke kwaliteiten weer, maakt duidelijk waar iemand enthousiast van wordt en kan daardoor richting geven bij het maken van keuzes. Daarnaast kan het ook helpen om iemands potentieel verder te ontwikkelen.
Motivatieankers (Schein; loopbaanankers) zijn behoeften en waarden gecombineerd met zelf waargenomen eigen talenten en bekwaamheden gebaseerd op werkervaringen. Het loopbaananker benadrukt verder de interactie tussen talenten, behoeften en waarden in het totale zelfbeeld.