Geschiedenis. Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
IJs werd ontdekt door de Romeinen. Zij zouden het ook voor het eerst sorbet hebben genoemd. Maar het allereerste roomijsje uit een fabriek komt uit de Verenigde Staten. Toen het Romeinse Rijk was gevallen, vergat iedereen een tijdlang hoe je ijs kan maken.
De oorsprong van het roomijs wordt toegeschreven aan verschillende Europese vorstenhuizen, maar zeker is dat de eerste ijssalon in 1686 door een Italiaan werd geopend in Parijs. IJs was eeuwenlang een lekkernij die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven.
“IJs heeft geen uitvinder,” vertelt ze. “Op verschillende plekken in de wereld begon men vrij simultaan te experimenteren. In de 16de eeuw ontstond in India 'kulfi', een dessert op basis van melk en noten dat je nu nog kunt bestellen. Het mengsel werd in een andere pot geplaatst met natuurijs en zout of salpeter.
De geschiedenis van ijs gaat terug naar de tijd van de Romeinen, waar men de allereerste keer sprak van een sorbet. De Romeinen waren er verzot op en serveerden hun gasten diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.
In Nieuw-Zeeland wordt het meeste ijs ter wereld gegeten. Mensen eten daar maar liefst meer dan 28 liter ijs per persoon per jaar! Na Nieuw-Zeeland volgt Amerika, met maar liefst 22 liter per jaar.
Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Stro en zaagsel hield het ijs koel
Ten eerste waren de blokken in stro of zaagsel verpakt, dat van zichzelf goed isolerend werkt. Ten tweede zorgde het grote aantal massieve blokken ervoor dat de omringende luchttemperatuur snel richting het vriespunt daalde.
Als landijs smelt, stijgt de zeespiegel. Denk bij landijs aan gletsjers, ijs in de bergen en uitgestrekte ijsgebieden, ijskappen genaamd. Gletsjers zijn er op de hele aarde. IJskappen vooral op Antarctica en Groenland.
Al weten we dat de Chinezen en Romeinen al ijs aten - ze mengden sneeuw met honing en fruit -, het was globetrotter Marco Polo die in de 13de eeuw vanuit Perzië de sherbet meebracht naar Italië en zo het consumptie-ijsje in Europa introduceerde. De sherbet was een bevroren drankje met fruitsmaak.
Italiaans ijs is de variant van consumptie-ijs die in Italië is ontstaan. Belangrijke ingrediënten naast water zijn suiker of andere zoetstoffen en uiteenlopende smaakstoffen als fruit, noten en etherische oliën. Er bestaan meer dan honderd varianten. Italiaans ijs kan ook melk, room, eieren en bindmiddelen bevatten.
Veel mensen associëren ijs met Italië, maar de Italianen waren niet de uitvinders. Dat waren de Arabieren. Zij bedachten dat ijsschaafsels met siroop als delicatesse gegeten konden worden. Het waren tevens de Arabieren die het idee naar Italië brachten toen zij Sicilië veroverden.
Bij een temperatuur boven nul graden Celsius is water vloeibaar. In vloeibaar water bewegen de moleculen los rond. Water bevriest bij een temperatuur onder nul graden Celsius. Als het bevriest dan wordt het ijs.
Zoet & koud
Een van de redenen waarom we zo van ijs houden, is de suiker die erin zit. Dit ingrediënt is essentieel om het ijs niet te hard te laten bevriezen, maar zorgt in de hersenen ook voor de afgifte van de stof dopamine die een prettig gevoel geeft.
omdat IJS een dichtheid heeft van 0,9 en water een dichtheid van 1.0.Als ijs smelt ( en check je glas met drinken maar eens) dan zit 90% onder het wateropppervlak en 10% er boven. ( al lijkt het wel alsof het water iets hoger staat, maar dat komt omdat water "tegen andere objecten opkruipt".
Vanaf welke leeftijd mag mijn kind ijs eten? Vanaf ongeveer 10 maanden mag uw kind ijs hebben, zij het mate, en kleine hapjes. Geen ijs met stukjes. Zoals chocolade rozijnen en noten.
IJs heeft een maximale temperatuur van -0° Let wel, ik schrijf ijs bij -0° want bij +0° is het water. Het koelend effect van ijs komt minder van de temperatuur dan van de nodige smeltwarmte. Dus als ijs -20° of -0° is maakt niet het grote verschil. Het smelten doet koelen.
Momenteel is ongeveer 10 procent van het landoppervlak van de aarde bedekt met gletsjers of ijskappen, die gezamenlijk ongeveer 70 procent van het zoetwater op aarde bevatten. De grootste ijskappen op aarde zijn de Groenlandse en Antarctische ijskappen.
In het koudste deel van de laatste IJstijd was het Amerikaanse continent tot aan de grote meren met ijs bedekt, en in Europa kwam het ijs tot in Denemarken en Noord Duitsland. In de twee ijstijden daarvoor kwam het ijs ook in Nederland: de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe zijn de eindmorenes van de ijskap.
Marktonderzoeksbureau Mintel brengt de consumptie-ijsmarkt in kaart. In geld uitgedrukt is de wereldijsmarkt ruim 67 miljard euro groot. Unilever is de marktleider, maar in de Verenigde staten is Nestlé groter.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Vitamines en mineralen
In ijs zit veel melk en room. Deze ingrediënten bevatten veel vitamine D, vitamine A, calcium, vitamine B2 en fosfor. Daarnaast ligt het aan de smaak van het ijs, welke extra vitamines je binnen zult krijgen.
“Het is mogelijk dat je ziek wordt. Vooral kinderen, zwangere vrouwen en personen met een verminderde immuniteit zijn gevoelig. Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in.