Analytisch beoordelen houdt in dat alle beoordelingsaspecten van een vaardigheid of beroepstaak onderscheiden en afzonderlijk beoordeeld worden.
Holistisch beoordelen: de beoordeling vindt plaats op basis van de totale indruk. Voordeel: veel ruimte voor het waarderen van hogere cognitieve prestaties en complexe competenties. Nadeel: gevaar van het optreden van beoordelaarseffecten.
Een holistische rubric is erop gericht om een prestatie in één score uit te drukken, door alle onderliggende criteria tegelijkertijd te beoordelen. Een analytische rubric beoordeelt een prestatie afzonderlijk aan de hand van meerdere beoordelingscriteria.
Rubrics beschrijven prestaties van studenten op verschillende niveaus en geven daarmee zowel de docent als de student inzicht in leerontwikkeling en leerprestaties. Je kunt rubrics gebruiken voor het geven van feedback en het beoordelen van een opdracht, paper, thesis, presentatie en performance assessment.
Een goede rubric kan eigenlijk door iedereen ingevuld worden, omdat de omschrijving zo helder is dat er nauwelijks twijfel kan zijn. Naast het inzichtelijk maken van wat er verwacht wordt is ook de concrete feedback die dit oplevert erg fijn.
Vanuit een holistische visie bestaat een mens uit vijf niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. En deze niveaus zijn allemaal met elkaar verbonden.
De holistische betekenis van holisme is dus allesomvattend, alles is met elkaar verbonden en beïnvloedt elkaar. Het één kan niet zonder het ander en een verandering op één niveau beïnvloedt alle andere niveaus. Daarom kijk je dus altijd naar het geheel als je dingen holistisch bekijkt.
Iets is holistisch wanneer er naar het geheel wordt gekeken en niet naar de som van de verschillende onderdelen waarvan iets is opgebouwd. Bij een holistische geneeswijze wordt het gehele individu betrokken. Volgens het holisme hangt alles met elkaar samen.
Het woord holisme komt van het Griekse 'holon', wat 'het geheel' betekent. Iets is holistisch wanneer er naar het geheel wordt gekeken. Volgens het holisme hangt alles met elkaar samen.
Het tegenovergestelde van holisme is dualisme en reductionisme, waarbij delen zoals het lichaam en de geest afzonderlijk van elkaar worden beschouwd.
Holistische lifestyle
De holistische levensstijl gaat ervan uit dat lichaam en geest verbonden zijn. Dit houdt in dat gezondheid en harmonie verder gaan dan het fysieke lichaam. Ook de mentale, emotionele en spirituele aspecten horen hierbij.
Een holistisch therapeut kijkt naar de cliënt als geheel om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Niet alleen naar het ziektebeeld, de diagnose of kwaal, maar naar alle facetten van de mens.
In een holistisch mensmodel wordt de mens als één geheel gezien, waarbij lichamelijke, psychologische, sociale, en spirituele facetten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar wederzijds beïnvloeden. De functies van de mens zijn wel te onderscheiden maar niet onderling te scheiden.
Als holistisch GZ-psycholoog bekijk ik bij klachten het fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele niveau van jou als cliënt om de oorzaak van jouw klacht te achterhalen. Holistische therapie richt zich niet alleen op symptomen, maar op alle vijf de niveaus en beschouwt de patiënt als een geheel.
De holistische theorie (ook wel casusconceptualisatie genoemd) is een hypothese over de samenhang van de klachten. Je zoomt als het ware helemaal uit en kijkt niet alleen naar de klacht, de situatie waarin de klacht zich voordoet, en hoe iemand over zichzelf denkt, maar je kijkt naar het geheel van iemands leven.
'Het holisme in holistisch trainen houdt in dat je niet alleen bezig bent met het lichaam maar ook met de mindset en de emoties die in jou spelen. Je zoomt hierbij in op wat er in je lichaam speelt,' legt hij uit. 'Want, je lichaam, geest en emoties zijn verbonden met elkaar. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste.
Er gebeurt dus van alles, zowel op sociaal, emotioneel, motorisch als cognitief vlak. Je kunt een kind in ontwikkeling niet in spreekwoordelijke stukjes hakken. Alles is met alles verbonden. Bij een holistische kijk ben je je daarvan bewust.
Een rubriek (rubric) kan gebruikt worden om feedback te geven en/of om een score te genereren, die de vorm kan aannemen van een absoluut cijfer of een percentage. In een rubriek definieer je criteria die je apart wil beoordelen en een schaal die je wil hanteren bij het beoordelen van die criteria.
Bij de single-point rubric, ook wel de rubric van 1 genoemd, staat het feedback geven centraal. In de middelste kolom wordt beschreven waar leerlingen aan moeten voldoen om een opdracht te behalen. Aan de verbeterpunten moeten leerlingen zelf invulling geven, waardoor het leerproces van de leerlingen verhoogd wordt.
wat niet perse in de werkelijkheid voorkomt, m.b.t. feiten en wetten berustende wetenschappelijke kennis die niet proefondervindelijk aan de praktijk is getoetst.
Holisme komt van het Griekse woord 'holos', dat 'geheel' betekent. De holistische theorie is een visie op het leven die de mens als geheel beschouwt. Lichaam, geest, gevoelens, gedachten en verlangens: alles is één. In dit artikel vertellen we je alles over holisme en de holistische theorie.