Geef bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of fruit.Ook een lepeltje fijngemalen gaar gebakken vlees of gaar gebakken vis is mogelijk. Geef in het begin het liefst eten met een zachte smaak, dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot.
Tussen 4 en 6 maanden: volledige melkvoeding en oefenhapjes
Het eerste hapje is vaak een groente- of fruithapje, of pap met een lepel. Wat kleine stukjes brood zonder korst, een beetje aardappel, rijst of bijvoor- beeld een lepeltje fijngemalen vlees of vis kan ook. Het maakt niet zoveel uit waarmee je begint.
Wat mag je baby van 4 maanden nog niet eten? Geef je baby het liefst verse en onbewerkte groenten en fruit en voeg geen suiker of zout toe. Producten uit een blik of pot bevatten vaak meer zout of suikers dan goed voor je baby is.
De eerste hapjes
In de periode van 4 tot 6 maanden kunnen de eerste oefenhapjes gegeven worden als je ziet dat je baby hier klaar voor is. Het zijn echt nog oefenhapjes, dus de melkvoedingen worden nog niet afgebouwd. Begin met een paar theelepels groente, fruit of pap.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit.
De meest geaccepteerde mening is dat het verstandig is het introduceren van vaste voeding in elk geval uit te stellen tot je baby 4 maanden oud is. Vóór de 4 maanden zijn de darmen nog niet voldoende ontwikkeld om andere voeding dan fles- of borstvoeding goed te kunnen verteren.
11 – 12 uur: lunch. Een fijngeprakt groentepapje, bijvoorbeeld van worteltjes, broccoli of bloemkool, of een Olvarit 4+ groentemaaltijd, steeds aangevuld door borst- of flesvoeding.
Als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, kan je beginnen met de eerste hapjes. Dit zijn eigenlijk niet meer dan een aantal lepels per dag van een geprakt papje groente of een fruithapje.
Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Wanneer je kindje tussen de 4 en 6 maanden oud is, vertellen een aantal signalen dat je baby toe is aan de eerste hapjes vaste voeding: Je kindje sabbelt op zijn handje of stopt dingen in zijn mond.Je kindje maakt smakgeluidjes of hapbewegingen.
Eerste hapjes: smaken afwisselen
Door je kindje afwisselend verschillende soorten groente en fruit te geven, leert hij al vroeg allerlei smaken kennen. Deze variatie kan ervoor zorgen dat hij ook later sneller nieuwe smaken accepteert.
Eerst groentepap of eerst fruitpap? Meestal krijgen baby's eerst fruitpap, maar je kan gerust ook met groentepapjes beginnen. Die bevatten namelijk meer ijzer. Fruit en groenten kunnen elkaar niet vervangen: ze leveren andere voedingsstoffen die je baby allemaal nodig heeft om goed te groeien.
Als je kleintje toe is aan de eerst hapjes, de oefenhapjes start je met 1 of 2 keer per dag een paar lepeltjes. Dit kunnen er 2, 3, 4 of 5 zijn. Kijk naar je kleintje, hoe reageert zij/hij. Niet te veel ineens, de darmen moeten wennen aan vaste voeding.
Baby's en kleine kinderen kunnen bijten op de lepel en bij hard materiaal zoals rvs is dat niet bevorderlijk voor het gebit. Let er bij baby's dat het een smalle lepel is die goed in de mond past. Als je kind groter wordt, kun je ook het formaat van de lepel aanpassen.
Omdat rijstebloem maar weinig vezels bevat is het licht verteerbaar. En dat maakt het ideaal wanneer je begint met bijvoeding voor je baby. Het advies van het Voedingscentrum is om pas met bijvoeding te beginnen wanneer je baby 4 maanden oud is.
Tip: geef je kindje vooral lekker de vezels uit groente (bijvoorbeeld broccoli, wortel) en fruit (zoals pruim, appel met schil, groene kiwi). Je vindt vezels ook in volkoren granen en peulvruchten, maar de hoeveelheden hierin kunnen voor de allerkleinsten juist weer nog wat te heftig zijn om te verteren.
Geef tot 1 jaar minimaal 1 keer per week: 3 theelepels van een groente/pindakaas-hapje of geef (vanaf 6 maanden) een boterham met pindakaas. TIP: Gebruik een babylepeltje om je kind het hapje te geven.
7 – 8 uur: Ontbijt. 200 ml borst- of flesvoeding*. Voeg er ook eens 2 - 3 eetlepels (10 gram) Olvarit rijstebloem aan toe. Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Dutjes schema baby 4 maanden:
Totaal aantal uurtjes slapen 's nachts: 11 tot 12 uur. Gemiddelde wakkertijd: 90 tot 120 minuten.
Na ongeveer 4 maanden is het slaapritme van je baby al een stuk voorspelbaarder. Baby's van deze leeftijd slapen in totaal nog zo'n 15 uur en zijn overdag tussen de slaapjes door, circa anderhalf uur wakker. Een baby van 6 maanden oud slaapt nog zo'n veertien uur per dag, inclusief een ochtend- en middagdutje.