Verantwoord zonnen onder de zonnebank is 40x per jaar (800min = 1600min Buitenzon (BZ). Dat houdt in dat wanneer je het hele jaar door (wat onwaarschijnlijk is) echt om de 9 dagen gaat zonnebanken je totaal voor ongeveer 1600min BZ = 26,5 uur = ongeveer 3,5dag "buiten zonlicht" hebt opgedaan.
Tussen iedere zonsessie moet minimaal 48 uur zitten. Als je dus op dinsdag onder de zonnebank bent geweest, mag je donderdag weer zonnen. Je mag dus nooit 2 dagen achter elkaar onder de zonnebank en wij houden dit voor onze klanten in de gaten.
De UV- straling van de zonnebank is niet anders dan de zon. De meeste zonnebanken geven zowel AV-A- UV A als UV-B-straling. De maximale kracht van het ultraviolette licht waaraan je wordt blootgesteld onder een zonnebank, is wettelijk vastgelegd door de Europese Commissie.
Is de zonkracht van de zonnebank hetzelfde als die van de zon? De gevaren van een zonnebank zijn volgens de Gezondheidsraad hetzelfde als de gevaren van de zon. Huidkanker kan dus ook ontstaan door de zonnebank.
Eén keer goed verbranden is voldoende. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jonge mensen melanomen ontwikkelen, en dat daar vaak een periode van zonnebanken aan vooraf is gegaan. 'Niemand weet precies bij hoeveel keer per jaar je "veilig" zit, omdat elk huidtype anders reageert.
Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten. Bovendien is het bij bronzers regelmatig het geval dat je de beste bruiningsresultaten pas krijgt nadat ze een paar uur ingewerkt zijn.
8 – 10 sessies op de zonnebank is normaliter genoeg voor een mooie bruine kleur. Wanneer u langere tijd niet in de zon bent geweest is het essentieel dat u start met de aanbevolen tijd en dosering.
Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen even op uw buik te liggen of af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.
Kun je nu onder de zonnebank met je telefoon en AirPods? Ja, het zou kunnen maar wij raden het niet aan. De temperatuur van je smartphone kan oplopen, het beeldscherm kan strepen krijgen waardoor je de smartphone niet meer kan gebruiken.
Uit een studie in opdracht van Stichting tegen Kanker blijkt dat de meeste mensen denken dat 'voorbruinen' onder de zonnebank gelijk staat aan minder snel verbranden in de zon. Niets is minder waar. Zonnebankbruin geeft slechts een bescherming die overeenkomt met 2-4 SPF (beschermingsfactor). Verwaarloosbaar dus.
Smeer je na de zonnebrandkuur in met een vochtinbrengende crème of lotion. Vooraf hoef je je niet in te smeren met een zonnebrandcrème. De hoeveelheid licht is namelijk op jouw huidtype afgestemd, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebank.
Het kan slim zijn om vóórdat je op vakantie gaat, een maand lang één of twee ker per week onder de zonnebank te gaan. Zo kan je huid geleidelijk wennen aan de zon. Je huid heeft namelijk niet zoveel tijd om weer te herstellen.
Ga niet meer dan 1 keer per dag onder de zonnebank. Maak hierbij geen onderscheid tussen binnen en buiten zonnen, uw huid doet dat ook niet. Houdt bij een normaal zongedrag in de natuurlijke zon een maximaal aantal sessies op de zonnebank aan van ongeveer 50 maal per jaar.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
Het is met name belangrijk om de huid voldoende te hydrateren. Hierdoor behoudt je huid langer zijn bruine kleur. Gebruik na het zonnen een verkoelende aftersun waarmee je de hydratatie direct op peil brengt. Gebruik vervolgens een goede hydraterende en vette bodymilk of crème.
Met de Ergoline Prestige 1400 kiest u voor de sterkste zonnebank aller tijden. De 1400, het vlaggenschip van de nieuwe luxe klasse van Ergoline.
De werkzame stof in de bronzer werkt 4 tot 8 uur na de zonsessie. Wacht dus zeker 4 uur voordat je gaat douchen, maar nog beter om 8 uur te wachten. Mocht je toch besluiten eerder te gaan douchen. Geen probleem je verbreekt dan enkel de nawerking van de bronzer, niet van de zonsessie zelf.
Het is niet aanbevolen om te gaan zonnen onder de zonnebank met SPF-bescherming. SPF-bescherming is bedoeld om je huid te beschermen tegen de zon, maar onder een zonnebank wordt er gebruik gemaakt van kunstmatige UV-stralen.
Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid.
We kunnen er kort over zijn. Inmiddels weten we namelijk dat te veel zon niet goed is voor een acne gevoelige huid. Ook regelmatig onder de zonnebank kan acne verergeren.