Bezanden van een gazon doe je met scherp zand. Scherp zand is hetzelfde als rivierzand oftewel grover zand met grotere hoekige korrels, andere benamingen voor scherp zand zijn Brekerzand, Metselzand.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Hoe egaliseer je een tuin? Verwijder oude graszoden en spit de ondergrond om, ongeveer 15 centimeter diep. Verwijder alle oneffenheden, zoals stenen, wortels, bladeren en oude graszoden. Bestrooi de ondergrond met tuinaarde en verdicht deze met een wals of door de aarde goed aan te stampen.
Waarom moet ik mijn gazon bezanden? Bij een zeer verdichte of leemachtige grond helpt gazonzand om de grond los te maken. Dankzij een hogere waterdoorlatendheid en betere bodemventilatie kan je gazon voldoende voedingsstoffen opnemen.
Hoe vaak moet ik het gras platwalsen? Het is een goed idee om de graszoden ten minste één keer per jaar te rollen. De beste tijd om dit te doen is in het voorjaar, wanneer de wortels actief zijn voor de groei. Het is raadzaam te rollen op een licht vochtig gazon.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Als je gazon veel vilt en mos produceert zal je jaarlijks moeten verticuteren, zo houdt je het bij en wordt het niet een te grote klus. Bovendien heeft het mos en de viltlaag geen verstikkende werking op het gazon. Als de vilt laag minder dan 1 cm is kan je om het jaar verticuteren.
Gazon onderhoud / gazon dressen
Dresszand verschraalt de toplaag van het gazon en bedekt kale plekken. Tevens voorkomt dit zand mosvorming in het gras. Daarnaast vult dresszand ruimtes op, die zijn ontstaan in de grasmat na het verticuteren.
De tuinwals kun je op gewicht brengen door deze te vullen met water of zand. Volledig gevuld met water is de wals ongeveer 48 kilogram zwaar. Volledig gevuld met zand is de wals ongeveer 60 kilogram. Heb je de tuinwals gebruikt, dan kun je de inhoud uit de wals halen, waardoor de tuinwals beter hanteerbaar is.
De prijs voor het nivelleren van je tuin hangt af van vele factoren: de oppervlakte van je tuin, de bodemsamenstelling, de aan- en afvoer van aarde, zand en puin, … Gemiddeld kost het egaliseren van een tuin tussen de € 15 à € 25 per m² (incl. btw & plaatsing).
In een moeite door gaat u bezanden, gebruik hiervoor scherp zand. Scherp zand zorgt ervoor dat er weer lucht in de bodem kan komen. Ook het water kan door het scherpe zand weer worden afgevoerd naar de ondergrond. Door het scherpe zand op de graszoden te strooien werkt u kleine oneffenheden in de bodem weg.
Na het toevoegen van de bodemverbeteraar egaliseer je de tuin met de hark. Grote hoogteverschillen zorgen voor een verkeerde waterhuishouding, dus het devies is om alles zo egaal mogelijk te maken. Wie slim is, laat de tuin nu een paar dagen rusten.
Als het gazon bruin tot lichtbruin wordt of er ineens een hele reeks kale plekken verschijnt, heb je het gazon wellicht niet genoeg gesproeid. Een gazon heeft veel aandacht en water nodig. Je kan deze fout in de verzorging makkelijk rechtzetten door regelmatig water te geven.
Zolang minimaal 50% van het oude gazon het overleefd heeft (levensvatbare wortels en groeipunten), kan het verdort gras volledig herstellen. Als het gras weer gaat groeien, na voldoende vocht, is het echter aanbevolen de grasmat door te zaaien en daarmee de graszode een opfrisbeurt te geven.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
Voordelen van gras mulchen
Het maaigoed vormt een natuurlijke bemesting, die je gazon van de noodzakelijke stikstof voorziet, beschermt tegen verdroging en de luchtdoorlatendheid van de bodem verbetert. Op een gemulcht gazon groeit het gras dichter en blijft het groener. Onkruid en mos krijgen minder kans.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Ter verbetering van de drainage kunt u vervolgens het gazon bezanden. Gebruik hiervoor een mengsel van zes delen fijn zand, drie delen lemige grond en een deel turfmolm of bladaarde. Zorg ervoor dat er geen steentjes in het mengsel zitten door het te zeven.