De wateren zijn ontstaan door veenwinning rond de middeleeuwen. De plassen ten zuiden van oud Loosdrecht mogen bevist worden met de landelijke vispas, de andere plassen vallen onder andere hsv. Nachtvissen alleen op plas 3,4,5 . De diepte van de plas ligt rond de 2 meter, de bodem bestaat uit veen en is vrij troebel.
39 Km, Utrecht
Dit is een knooppuntroute. Fietsen.
vaarsnelheid geldt van 9 km/uur. Om beschadiging van de oevers te voorkomen en overlast door golfslag te beperken, is het verboden om sneller te varen dan 6 km per uur binnen een strook van 100 meter vanaf de oever.
De stranden van het Plassenschap Loosdrecht bij De Strook en de eilanden Meent en Marcus Pos zijn uitstekend geschikt om te gaan zwemmen. De waterkwaliteit voldoet aan de normen zoals die gesteld zijn in de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz).
Er wordt vooral gevist op snoek en baars door te trollen in de sloten en op de plassen. Daarnaast is het ook mogelijk om te verticalen op snoekbaars vanuit de boot. De visgids van Vissen op Loosdrecht is daarnaast ook amateur fotograaf. De camera gaat dan ook altijd mee om de dag en vooral de vangst vast te leggen.
Op de kieuwdeksels heeft de baars scherpe randen en punten. Hij kan tot 60 centimeter lang en 4,5 kilogram zwaar worden. Hij kan 16 jaar oud worden.
De hoogste gemiddelde temperatuur in Oud-Loosdrecht is 22°C in juli en de laagste is 5°C in januari. De hoogste watertemperatuur is 21°C en het wordt niet kouder dan 5°C.
Blauwalg en negatieve zwemadviezen
Ook de strandjes aan de Loosdrechtse Plassen zijn op zomerse dagen erg populair, maar ook daar moet je goed opletten. Er gelden negatieve zwemadviezen voor het strandje De Strook aan de plassen en voor het strandje op eiland De Meent. Daar is de waterkwaliteit beoordeeld als slecht.
Op de Vinkeveense Plassen geldt een maximale snelheid van 9 km per uur. Na zonsondergang is dat 6 km per uur. In de slootjes en riviertjes geld een maximum snelheid van 6 km per uur.
De grond was voornamelijk laagveen, dat in de 16e eeuw werd afgestoken en verwerkt tot turf. In de 17e en 18e eeuw ging men ook beneden het grondwater veen baggeren. Dit gebeurde zo grootschalig dat er grote watervlakten ontstonden, de thans als recreatiegebied bekende Loosdrechtse plassen.
Het aantal inwoners in de woonplaats Loosdrecht is met 720 personen gestegen van 8.435 in 2013 tot 9.155 in 2021 (dat is 9%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
De Strook (Loosdrechtse Plassen) Vuntus strandje (Loosdrechtse Plassen) Strand Markus Pos (Loosdrechtse Plassen) Strand Meent (Loosdrechtse Plassen)
Het water in de Amsterdamse grachten is schoner dan ooit. Maar de grachten en de Amstel zijn geen officieel zwemwater. Door boten kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te zwemmen.
Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling. Te warm water zorgt ervoor dat het lichaam niet meer kan afkoelen, wat overhitting kan veroorzaken.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Ze kunnen door dunne handschoenen heen komen en doordat de vis een slijmlaagje over zijn huid heeft, kan een steek van een dergelijke stekel eenvoudig irriteren en ook ontsteken. De baars heeft deze stekels natuurlijk niet om duikers te kunnen prikken. Ze zijn zelf ook prooi voor bijvoorbeeld snoeken en vogels.