Net als bij andere leeftijdsgroepen maken ook jongeren steeds minder gebruik van een pc of desktop. Meer jongeren gebruiken een mobiele telefoon. In 2012 gebruikte 86 procent van de jongeren internet op een mobiele telefoon, in 2018 was dit 99 procent.
Mediagebruik onder kinderen van 7 tot en met 12 jaar
Volgens hun ouders zijn in 2021 de meest gebruikte apparaten de televisie (86 procent) en de smartphone (76 procent).
Bijna iedereen heeft mobiele internetconnectie
Dat is erg veel, een dekkingsgraad van maar liefst 99,2% van de bevolking. 95,7% daarvan heeft een smartphone en ruim 90% gebruikt deze ook voor internettoegang. Ook tellen we 15,1 miljoen social media gebruikers: dat is 88% van de bevolking.
Ze zijn druk bezig op sociale media, zoeken online naar informatie, ze internetbankieren en doen aankopen in webwinkels. Vooral smartphones met snelle internetverbindingen zorgen ervoor dat jongeren vrijwel altijd en overal internet kunnen gebruiken.
Wat zeggen de deskundigen
Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
Populaire categorieën onder jongeren zijn mode en sport. Daarnaast zijn communities op Instagram booming, zoals travellers, fashionista's, fitgirls, sneakerfreakers, etc. Jongeren hebben contact met elkaar via de comments en eigen hashtags.
Ouderen lopen ook achter in het gebruik van mobiele apparaten. Van de Nederlanders tussen de 12 en 80 jaar heeft ongeveer 80 procent een smartphone. Onder de groep 75-plussers is dat 13 procent. 55 procent van de senioren heeft een mobiele telefoon.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Uit een trendanalyse van StockApps blijkt dat Apple de laatste jaren marktaandeel van Google's os afsnoept. In juli 2018 was het aandeel van Android 77,32 procent en dat van iOS 19,4 procent. In januari 2022 was Android met bijna 8 procent gezakt tot 69,74% en iOS met ruim 6 procent gestegen tot 25,49%.
De leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen daalt ieder jaar. Kinderen die nu 17 en 18 jaar zijn, kregen deze gemiddeld toen ze 13,2 jaar oud waren. Kinderen die nu 13 en 14 zijn kregen hun eerste mobiel toen ze 11,7 jaar oud waren.
De leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiel krijgen, is in de afgelopen jaren steeds verder gedaald. We zien al kinderen van acht jaar met een mobiel en van tien jaar met een smartphone. De meeste kinderen krijgen hun eerste smartphone vlak voordat ze naar de middelbare school gaan.
Kinderen die nu dertien en veertien jaar oud zijn, kregen hun eerste mobiel op een gemiddelde leeftijd van 11,7 jaar. Ter vergelijking: jongeren die nu zeventien en achttien zijn, kregen hun eerste mobiel op een gemiddelde leeftijd van 13,2 jaar.
Omdat zo veel merken smartphones op Android draaien, heeft Android de meeste gebruikers. Wereldwijd is dat zelfs 72% van alle smartphones, met 27% voor iOS. In Nederland is het verschil iets minder groot: Android heeft 61% gebruikers en iOS 38%.
Het marktaandeel van de iPhone op de Nederlandse smartphonemarkt is verder gegroeid. Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone. Het aandeel van marktleider Samsung blijft stabiel: 43 procent van de Nederlandse smartphone-bezitters heeft een Samsung-toestel.
Draait op iOS 15, laatste software-update in 2021
Dit betekent dat je de iPhone 7 volledig en veilig kan gebruiken tot september 2022. Dit zou de laatste software-update moeten zijn, want Apple ondersteunt iPhones gemiddeld 6 jaar.
In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
In Nederland zitten we dagelijks 1,5 uur op verschillende social media platformen. Dit doen we met name om op de hoogte te blijven van nieuws en gebeurtenissen. Daarnaast zijn we op zoek naar een vorm van vermaak, of we vullen er onze vrije tijd mee wanneer we even niets om handen hebben.
Vrijwel iedereen in de leeftijdsgroep van 12 tot 45 jaar gebruikte in 2019 sociale media (meer dan 95 procent). Vooral 65- tot 75‑jarigen gebruiken de laatste jaren vaker sociale media. In 2019 was 76 procent van de mensen in deze leeftijdscategorie actief op sociale media, tegen 40 procent in 2014.
De leeftijd 15-39 jaar gebruikt gemiddeld 5-6 social media platformen. Waar de leeftijd 40-79 jaar gemiddeld 3-4 social media platformen gebruikt. Ook is deze groep dagelijks aanzienlijk minder actief op social media. Procentueel groeit TikTok het hardst met 75% ten opzichte van 2021.
Jongeren besteden veel tijd aan social media. Meer dan de helft van de jongeren (n=34) zijn dagelijks minstens vier uur actief op deze social media, met name op WhatsApp, Instagram, Snapchat en TikTok, en in mindere mate aan Facebook, Discord en Telegram.
70% vindt bijvoorbeeld dat het stoort als jongens op straat naar meisjes fluiten. Voor 30% kan dat wel. Een holebikoppel dat op straat tongkust, kan voor 80%. 75% van de jongeren stoort zich er niet aan wanneer een meisje een hoofddoek draagt op straat of op het werk.
Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd. Jongvolwassenen maken grote veranderingen mee.
Apple iPhone: gemakkelijk en veilig in gebruik
Er zijn meer dan 1 miljoen apps beschikbaar voor je iPhone. Veiligheid staat daarbij voorop. Je downloadt enkel apps via de App Store en die apps worden door Apple gecontroleerd en goedgekeurd. Maak je daarnaast geen zorgen over je privacy.