Wat zijn krapteberoepen? Bij krapteberoepen is de zekerheid om een baan juist erg groot.De vacatures zijn moeilijk te vervullen omdat deze een specifieke opleiding of certificaat vereisen. Neem bijvoorbeeld een beroep binnen de ICT.
In sectoren als het onderwijs, de zorg, de techniek, de ICT en de financiële wereld is veel vraag naar personeel. Banen binnen deze sectoren worden veelal krapteberoepen genoemd. Denk hierbij aan functies als: verpleegkundige, leraar, elektromonteur, data analist en accountant.
Alhoewel die krapte alle sectoren raakt, springt een aantal sectoren er in het bijzonder uit en dan gaat het onder andere om de zorg en hulpverlening, de horeca, hoveniersbedrijven, de kinderopvang, de techniek en de transportsector (inclusief op- en overslag).
De functies assistent supermarktmanager, IC-verpleegkundige en fietskoerier komen met stip binnen op de jaarlijkse lijst van kansrijke beroepen van Randstad. Dit heeft deels te maken met de heersende pandemie. Door de vele bezorgmaaltijden is er bijvoorbeeld dringend behoefte aan meer pizzabakkers.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan. Ook is er door de pandemie een sterke (tijdelijke) groei in de vraag naar specifiek personeel als testers, klantenservicemedewerkers en bezorgers.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
De horeca kampt met een groot personeelstekort. En dat is niet alleen een Nederlands probleem, ook werkgevers in andere (vakantie-)landen in Europa zijn driftig op zoek naar personeel. Eerst de situatie in Nederland: de arbeidsmarkt is krapper dan ooit en de horeca is de sector waar de meeste vacatures te vinden zijn.
WELKE OPLEIDING? Met uitzondering van de EHBO-opleiding (welke geen beroep is), kunnen alle Opleidingen 2000 opleidingen vergoed worden door het UWV. Al onze opleidingen leiden op tot diploma's die je kans op een baan in de branche aanzienlijk vergroten.
Carrièreswitch op latere leeftijd: de mogelijkheden
In principe heb je de volgende opties: Thuisstudie. Hierbij volg je een online thuisstudie, meestal in de avonden, om een mbo- of hbo-diploma te behalen. Er zijn volop thuisstudies om uit te kiezen en het is handig voor wanneer je nog fulltime werkt.
Wanneer een opleider is geregistreerd als opleidingspartner bij het UWV, dan kun je als omscholer bij dat bedrijf jouw scholingsbudget besteden om een cursus of training te volgen. Je hebt recht op een scholingsbudget via het UWV als je een WW, WIA of een Wajong-uitkering ontvangt.
Als u een opleiding wilt volgen en beschikbaar blijft voor werk, dan heeft u geen toestemming van UWV nodig. Maar geef wel aan ons door dat u de opleiding doet. Dit kan met het formulier 'Aanvragen toestemming voor het volgen van een opleiding tijdens WW'.
Maar welke opleiding biedt dan wel baangarantie? Net als in voorgaande jaren scoorden de hbo-docentenopleidingen natuur- en scheikunde het hoogst; liefst 77 procent van de afgestudeerden vindt hiermee binnen een jaar een vaste baan.
Dan is de kans groot dat je jouw beroep terugvindt in deze beroepsgroep. We hebben gekozen voor een beroepsgroep 'Bijzondere beroepen' omdat sommige beroepen wat extra aandacht verdienen omdat ze bijvoorbeeld veel risico's met zich meebrengen of omdat ze ondergewaardeerd worden.
De grootste nood is er in de ICT, zorg en bouw. Voor functies als applicatiebeheerder, gespecialiseerd verpleegkundige en werkvoorbereider zijn nauwelijks mensen te vinden. Dus wie op zo'n functie solliciteert, heeft grote kans direct een baan te vinden. In 2019 is logistiek medewerker de meest aangeboden functie.