En natuurlijk werkt dit ook de andere kant op: wordt er havermout gebruikt in recepten, dan kun je dat vervangen door grove havervlokken, maar structuur en smaak zal iets anders worden. Waar je grove havervlokken overigens wél prima door zou kunnen vervangen vertel ik je hier.
Het enige verschil is de grootte van de korrel. Bij havermout is de korrel doormidden geknipt en dus kleiner dan bij havervlokken. Beide benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Haverzemelen bestaan enkel uit de buitenste laag van de haverkorrel.
Havermout is een volkoren graansoort, het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaan uit óngeknipte en geplette haverkorrels. Havermout en havervlokken worden soms geroosterd vanwege de smaak.
Als basis van je havermoutpap kun je havermout of havervlokken gebruiken. Het verschil? Om havervlokken te maken, wordt de hele haverkorrel geplet. Om havermout te maken wordt de haverkorrel voor het pletten doormidden geknipt.
Je kunt reguliere bloem in principe één op één vervangen door havermeel. Let er wel op dat havermeel een echte slurper is, dus wel stevig blijven roeren als je het ergens door mengt.
Haver is ook een graan, net als tarwe, maar havermout bevat heel veel gezonde bestanddelen en is dus gezonder dan tarwe. What is this? Havermout zit vol goede vezels (zit je lekker lang vol van) en antioxidanten. Dus ja, je kunt wel stellen dat havermout gezond is!
Op een enkele uitzondering na, ligt de hoeveelheid calorieën vrij dicht bij elkaar: tussen 337 en 350 kcal per 100 gram. Amandelmeel is met 633 calorieën per 100 gram een echte uitschieter, maar ook havermeel (408 kcal) en kikkererwtenmeel (387) zijn rijker aan calorieën dan de rest.
70 gram havermout
Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Meng een portie havermout met koude melk of water. Snel en makkelijk te maken. De vlokken behouden hun consistentie en zorgen voor een bite. Of je nu kiest voor muesli of lekkere havermoutkoekjes gaat bakken, met havervlokken kun je alle kanten op.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.
Havermout bevat aardig wat vitaminen (vooral B-vitaminen), mineralen en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vezels uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. In de haverkorrel zit wat olie, die voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten. Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen. Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.
Havermout is een veelzijdig product en daarnaast erg betaalbaar. Voor €0,40 koop je een pak van 500 gram. De aanbeveling per portie is 40 gram. Dit betekent dat je zo'n 12 havermoutmaaltijden kunt bereiden voor 0,40.
Het bevordert de stoelgang
Het helpt om goed, gezond en vezelrijk te ontbijten. Laat havermout daar nu precies de perfecte basis voor zijn. Waarom zijn vezels eigenlijk zo belangrijk voor de stoelgang? Ze houden de darmen wakker en houden vocht vast, waardoor de ontlasting meer volume krijgt.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Breng 250 ml melk of koud water aan de kook. Roer hier langzaam 40 gram Quaker Havermout doorheen. Laat dit ongeveer 2 minuten zachtjes koken.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Het Voedingscentrum raadt vrouwen aan om zo'n 1000 calorieën aan koolhydraten binnen te krijgen per dag (3). Dit betekent dat je 50 calorieën per dag aan resistent zetmeel binnen moet krijgen om deze boost in vetverbranding te ondervinden. Dit komt neer op minder dan een half kopje havermout per dag.
Havermout eten is gezond, want…
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
Oplossing: ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout is voldoende voor een vullend ontbijt. "Als dat voor je gevoel nog steeds heel weinig is, doe het dan in een kleinere kom", adviseert Bowers.