Een schip is in het algemeen een roerende zaak. Een schip wordt niet verenigd met de bodem door een verbinding die toelaat dat het schip met de waterstand mee beweegt. Nu moet nog onderzocht worden of de woonboot door een duurzame verbinding met de oever onroerend is geworden.
De woonboot zelf
Het kán een onroerende zaak zijn, als de woonboot bestemd is om naar aard en inrichting duurzaam ter plaatse te blijven. Dat is het geval als de woonboot zodanig met de oever verbonden is, dat sprake is van verbinding met de grond.
Onder onroerend goed vallen woningen, (bedrijfs)panden, fabrieken en alle bijbehorende grond, Het is dus een woord voor grond met het pand en de inhoud van de panden. Denk hierbij aan wc, keuken of ramen. Het gaat om niet-verplaatsbare objecten die dus ook onder het onroerende goed valt.
Onder zakelijk vastgoed wordt verstaan bedrijfsobjecten (kantoren, bedrijfshallen, winkels, schepen, woningen die bestemd zijn voor de verhuur en niet voor eigen gebruik, enzovoort).
Op 16 april 2014 bepaalde de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State dat een woonboot als bouwwerk in de zin van de Woningwet moest worden gezien. De AbRvS bepaalde dat een woonboot is bedoeld om ter plaatse als woning te functioneren. En dat maakte een woonboot tot een bouwwerk.
Mag je legaal wonen op een boot? Als je permanent en legaal op een boot wilt wonen, heb je een officiële ligplaats nodig. Deze vaste ligplaats is aangewezen door de gemeente en voorzien van basisbehoeftes zoals gas en licht. Op de ligplaats mag je een woonboot, woonark of ander drijvend bouwwerk aanmeren.
Woonboten hebben een eigen woonadres. Bijzonder hieraan is het gebruik van de letters t/o = tegenover. De woonboot ligt dan tegenover het huis met het adres zonder t/o, dus Boterdiep t/o 15, ligt aan de overkant van het huis Boterdiep 15. Ook de aanduiding a/b met de betekenis aan boord komt voor.
Een schip is in het algemeen een roerende zaak. Een schip wordt niet verenigd met de bodem door een verbinding die toelaat dat het schip met de waterstand mee beweegt.
Zeeschepen (en luchtvaartuigen) onder Nederlandse vlag gelden ook als Nederlands grondgebied. Het maakt daarbij niet uit of ze zich in buitenlandse havens of internationale wateren (dan wel in het luchtruim) bevinden.
Een schip is elk zeegaand en zeevarend voertuig, van welke aard dan ook, geconstrueerd of aangepast voor het vervoer van olie in bulk, waarbij aangenomen wordt dat een schip dat in staat is olie en andere lading te vervoer en slechts dan beschouwd wordt als schip, als die feitelijk olie in bulk als lading vervoert, en ...
Onroerend goed is een stuk grond en alles wat erop vast staat dus niet verplaatsbare objecten. Onroerend goed wordt meestal ook gewoon vastgoed genoemd. Voorbeelden: woningen, appartementen, tuinhuis, tuin, bedrijfspanden, datacenters, fabrieken, bossen, landbouwgrond, logistieke centra, luchthavens, windturbines,...
Natrekking. Om het juridisch nog wat ingewikkelder te maken: zonwering is, als het nog niet aan de woning is bevestigd, roerend.Maar zodra het wordt bevestigd, kan de zonwering bestanddeel worden van de woning en door natrekking onroerend worden.
De roerende zaak is een zaak die niet vastzit in de grond of met een onroerende zaak (zoals een woning of ander bouwwerk) is verbonden. Bijvoorbeeld een auto, fiets of meubels. Het tegenovergestelde van een roerende zaak is een onroerende zaak.
Een woonboot krijgt, net als een woning, een WOZ-waarde. Bij een boot heet dit de economische waarde. De economische waarde van uw woonboot is de basis voor de roerenderuimtebelasting (RRB). Als eigenaar van een woonboot krijgt u elk jaar de gecombineerde aanslag met daarop de RRB die u moet betalen.
Nadelen woonboothypotheek
Er is maar één aanbieder, waardoor je niet verschillende hypotheken en aanbieders met elkaar kunt vergelijken. Voor een woonboot gelden strengere hypotheekvoorwaarden, waar je aan moet voldoen. Een volledige financiering van je woonboot is niet mogelijk. Je krijgt te maken met een renteopslag.
Een woonboot of woonschip bestaan al lang en hebben in de regel een ijzeren casco met een opbouw. Daarnaast kunnen deze varen of versleept worden. Een moderne watervilla (ook vaak woonark genoemd) is daarentegen gemaakt van beton en lijkt meer op een 'gewoon' huis.
De Omgevingswet ziet woonboten, drijvende hotels, kantoren en restaurants en andere drijvende objecten als een bouwwerk. Dit geldt niet voor schepen waarop mensen verblijven en die voor de vaart zijn bestemd en worden gebruikt (Bijlage I Omgevingswet).
Alleen wanneer de eigenaar niet bekend is kan volgens bepaalde rechtstelsels de boot eigendom worden van de vinder.
Altijd mooi een rood wit blauw vlag op je boot maar niet verplicht in Nederland. Ga je naar het buitenland dan is het in sommige landen wel verplicht om te laten zien uit welk land je komt en dat kan dan met deze mooie vlag.
onroerende goederen verwijst naar goederen die 'vast' zijn, niet verplaatst kunnen worden, zoals grond, (huis)woningen, …; roerende goederen zijn alle goederen die niet onroerend zijn. Het betreft goederen zoals meubilair en auto's, maar ook geld, levensverzekeringen en effectenrekeningen.
De bekendste registergoederen zijn onroerende zaken zoals woningen en grond. Maar ook roerende zaken kunnen registergoederen zijn, bijvoorbeeld (zee)schepen en vliegtuigen. Alleen op registergoederen kan een hypotheek worden gevestigd.
Onroerende goederen zijn uiteraard gronden en de constructies en de beplantingen die erop staan. Ook de bijhorigheden voor de afwerking van een onroerend goed, bijvoorbeeld leidingen, buizen, deuren, wastafels, ... worden aanzien als onroerend.
Als bewoner van een woonboot betaalt u gemeentelijke belastingen zoals rioolheffing en roerende zaakbelasting (RZB). De tarieven van de roerende zaakbelasting zijn gelijk aan die van de onroerende zaakbelasting OZB.
Vrijheid en privacy
Elke woonbooteigenaar zal het beamen; het wonen op een woonboot bied je een leuke lijst aan voordelen. Het grote voordeel dat wonen op een woonboot met zich meebrengt is de enorme vrijheid, je hebt weinig tot geen last van geluidoverlast en geen directe buren waar je rekening mee hoeft te houden.
Waardevast bezit
Het woonbotenbestand in Nederland blijft echter per saldo gelijk zodat het aanbod van woonboten in principe niet toeneemt. In een gezond economisch klimaat en met goed onderhoud van uw woonboot zal de waarde bij verkoop bijna altijd stijgen.