Kalk in de waterkoker is niet direct schadelijk voor de gezondheid, maar kan wel leiden tot een kortere levensduur van het apparaat en een verandering van de smaak van het water.
Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.
Is kalk schadelijk? Kalk is niet slecht voor uw gezondheid . De mineralen die kalk veroorzaken, komen van nature voor in uw drinkwater en al het drinkwater wordt gecontroleerd door de overheid om te garanderen dat het veilig is om te drinken.
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
Een nieuwe waterkoker moet je altijd eerst een paar keer omspoelen met kokend water voordat je hem in gebruik neemt. Op deze manier verwijder je de plastic geur of smaak uit de waterkoker. De plastic smaak is niet schadelijk voor de gezondheid, maar het is natuurlijk niet zo lekker in je kopje thee.
Het klinkt misschien als de milieuvriendelijke optie, want je verspilt zo natuurlijk geen water. Maar: de UK Tea and Infusions Association waarschuwt dat je de waterkoker beter niet nog een keer aan kan zetten met hetzelfde water. Wanneer je water voor de tweede keer kookt, wordt het water vies en de thee smakeloos.
Nieuwe waterkokers kunnen het water een vreemde smaak geven. Deze smaak verdwijnt na een paar keer gebruiken . Als uw waterkoker echter wat ouder is, kan het zijn dat het plastic reageert met het metaal. Als de smaak aanhoudt, kunt u overwegen de waterkoker te vervangen.
Moderne en minimalistische glazen theepotten zijn veilig en niet giftig vanwege hun niet-poreuze eigenschappen. Ze reageren dus niet met stoffen bij zeer hoge temperaturen en lekken geen schadelijke chemicaliën in uw water.
Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma's aan. Laat het gekookte water dus altijd 3 à 5 minuten afkoelen voor je het op de thee giet of meet de watertemperatuur met een thermometer voor je de theeblaadjes erin laat infuseren.
Kalk is zeker niet schadelijk voor de gezondheid, maar het aandeel van het drinkwater in de dagelijkse inname van calcium en magnesium is erg klein, namelijk rond de 4%. Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van.
Als u kalkaanslag niet behandelt, zult u merken dat uw thee en koffie niet meer zo lekker smaken als zou moeten. Bovendien verkort u hiermee op de lange termijn de levensduur van uw waterkoker .
Kalkaanslag verdwijnt gemakkelijk met een laagje azijn in de waterkoker. Alle kalk laat los! Na afloop kun je nog even twee keer koken met water, om te voorkomen dat je die zure smaak in het theewater krijgt. Tip voor als je azijn gaat koken: met azijn stroomt de koker sneller over, dus vul hem hooguit tot de helft.
Waterkokers van kunststof hebben meer kans op krassen of scheuren dan alternatieve materialen, die bacteriën kunnen vasthouden en grondig schoonmaken moeilijker maken. Dit kan betekenen dat u en uw gezin het risico lopen om blootgesteld te worden aan schadelijke bacteriën.
Als het water bij u heel hard is, adviseren wij u de waterkoker maandelijks te ontkalken.Als u heel zacht water heeft, is elke drie maanden ontkalken voldoende. Wees voorzichtig met het gebruik van in de winkel verkrijgbare ontkalkingsmiddel, omdat deze het oppervlak van de waterkoker kunnen aantasten.
Kokend water doodt alle potentieel ziekteverwekkende microben, waardoor het veilig is om te drinken . Dit geldt ook voor onderhoud of ongeplande reparaties (bijvoorbeeld een breuk in de waterleiding) in het distributiesysteem, storingen in apparatuur of een noodsituatie in het milieu.
Mineralen calcium en magnesium (kalk) in kraanwater hebben geen duidelijk gezondheidseffect. Kalk in je water helpt je lijf maar een heel klein beetje aan de voedingsstoffen calcium en magnesium. Calcium en magnesium in kraanwater doen kortom weinig tot niks voor je gezondheid.
Net door die verschillende schadelijke stoffen die vaak aanwezig zijn in thee, mag je hem ook zeker niet te lang laten trekken, zegt Van Eetvelt. Anders komen deze in grotere hoeveelheden in je thee terecht. “Pure, grootbladige thee kan je wél heel lang laten trekken.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
Kokend water, dat 100°C (212°F) bereikt, kan de delicate bladeren verschroeien, wat resulteert in een bittere en wrange smaak . De hoge temperatuur extraheert meer tannines en catechines, verbindingen die bijdragen aan bitterheid, terwijl de subtiele en genuanceerde smaken van de thee afnemen.
Kalkafzetting in de waterkoker is niet gevaarlijk voor uw gezondheid, maar kan wel invloed hebben op de smaak van uw drankje en de levensduur van uw apparaat. Hoewel er professionele middelen bestaan, zijn er ook enkele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die u kunt proberen.
Wanneer water het kookpunt bereikt, is de dreiging van watergedragen pathogenen geëlimineerd. De CDC raadt aan om het water als voorzorgsmaatregel een minuut te koken. Omdat de meeste elektrische waterkokers uitschakelen wanneer het water het kookpunt bereikt, kunt u de schakelaar ingedrukt houden, maar wees voorzichtig dat er geen water uit de waterkoker morst .
Kortom, kokend water kan het drinkwater veiliger maken door schadelijke micro-organismen te doden. Het kan echter ook leiden tot een toename van de concentratie van bepaalde verontreinigende stoffen, zoals PFAS en lood. Bovendien worden niet alle soorten verontreinigende stoffen verwijderd.
Vul de waterkoker met water tot het 'Max'-niveau. Kook het water 3 keer . Leeg de waterkoker na elke keer.
Wat betreft de situatie met plastic waterkokers: het antwoord is: "het hangt ervan af". Sommige waterkokers kunnen problematisch zijn, hoewel het lekken van plastic materialen over het algemeen zeer beperkt is en geen medische gevolgen heeft .
Kalk hecht zich aan oppervlakten op het moment dat het water wordt verhit. Hiervoor geldt dus: hoe langer de verhitting, hoe groter de hoeveelheid kalk die kan ontstaan en achterblijft. Wij raden je dan ook aan om het water niet langer dan nodig te laten koken. Op deze manier beperk je de hoeveelheid aanslag.