Het meest gebruikelijk is echter snipperen. Snijd de sjalot daarvoor eerst van boven naar beneden in partjes, en daarna overdwars in ringen, zodat er blokjes ontstaan. Het kontje gooi je daarna weg. Grote sjalotten kun je beter eerst nog halveren in de lengterichting (parallel aan het snijvlak).
Wat is het verschil tussen een ui en een sjalot? Een sjalotje heeft een fijnere smaak dan de ui. Wanneer je een sjalot verwarmt karamelliseren de suikers, waardoor een zoetige smaak ontstaat. Sjalotjes worden vaak gebruikt in sauzen en salades.
Sjalotten bevatten minder vocht dan andere uien en moeten zachter gekookt worden. Rauw geven ze een aromatische smaak aan salade en rauwkostbereidingen. Gekookt zijn ze ideaal als smaakmaker voor sauzen, bouillons of vleesgerechten.
Uien gebruik ik in soep en vleesstoofpotten. Sjalotten zijn fijner van smaak, en vormen de basis voor sausen, zoals witte wijnsaus, voor visgerechten, en natuurlijk voor mijn fameuze sjalottensaus bij de onglet! Je kunt ook een sjalotje in de vinaigrette snipperen (geen ui!).
Sjalotten barsten van de gezonde eigenschappen. Ze bevatten veel voedingsstoffen en mineralen, zijn rijk aan vitaminen A, B, C en E en bevatten weinig calorieën (50-60 kcal. per 100 g). Sjalotten verteren ook makkelijk en geven na het eten geen reuk aan de adem.
Uiensap bevat een grote hoeveelheid zwavel en helpt daardoor om de bloedcirculatie naar de follikels te verbeteren, deze opnieuw op te bouwen en elke vorm van ontsteking te verminderen. Uiensap bevat ook antibacteriële eigenschappen die tegen bepaalde hoofdhuidinfecties die haarverlies veroorzaken vechten.
Sjalotjes kunnen eigenlijk in ieder gerecht ui vervangen waar een wat mildere en verfijndere smaak gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan rauw over een salade, of in een sjalottensoep die je kunt laten smaken als een restaurantwaardige uiensoep door simpelweg de ui te vervangen.
Bewaar sjalotten op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken te bewaren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes sjalot tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Want het één met het ander vervangen kan prima als het om warme of gegaarde bereidingen gaat. Onthou dan het volgende: 1 kleine ui = 3 kleine sjalotten. Als je eigenlijk een ui zou fruiten kan je dus drie sjalotten gebruiken, en als je een sjalotje zou bakken neem je een derde van een ui.
De sjalot Allium ascalonicum is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae) die geteeld wordt als kruiderij en als groente. Sjalot is waarschijnlijk afkomstig uit Palestina. Hij is familie van de gewone ui.
Bewaar de sjalot op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn sjalotjes een paar weken te bewaren. Bewaar de sjalot niet naast aardappels. De sjalotjes nemen vocht op uit de aardappelen waardoor ze eerder gaan rotten.
Een beetje geduld levert veel extra gezonde stoffen op. Rode uien zijn gezonder dan witte uien en de standaard uien met een goudbruin schilletje. Er zitten meer fytonutriënten in rode uien, vooral meer polyfenolen. De rode uien hebben meer voedingswaarde en geneeskracht dan hun witte en goudgele broeders.
Het liefst rauw, dan bevat de ui namelijk de meeste vitaminen en 'antibiotische' eigenschappen. Dat wil zeggen dat hij het in zich heeft om bacteriën de deur te wijzen. En om het helemaal mooi te maken: in ui zitten ook polyfenolen, die in het bezit zijn van ontstekingsremmende eigenschappen.
De witte ui is een erg scherpe ui met een iets zoetere smaak dan de gele ui. Je kunt witte uien gebruiken in allerlei culinaire toepassingen zoals koken, stoven of bakken. Ze worden vaak te scherp gevonden om rauw te eten. Ui is ook heerlijk in hachee.
De rode ui smaakt minder scherp dan de witte, waardoor het perfect samen gaat bij een zelfgemaakte salade. Verder kan de rode ui ook gebruikt worden bij verschillende wildgerechten, maar bijvoorbeeld ook bij heerlijke Surinaamse gerechten.
sjalot. De sjalot is niet echt een ui, maar wel familie van. Niet heel scherp, een iets verfijndere en zoetere smaak dan ui. Als ze eenmaal gebakken zijn, ontwikkelen ze een zoete, pittige uiensmaak met een hint van knoflook.
De witte ui is niet heel bekend in de Nederlandse keuken. Hij is wat groter, wit van binnen én wit van buiten. Ze zijn scherper en minder zoet van smaak dan de gele ui en geschikt voor gerechten waar ui de boventoon mag voeren. De witte ui is extra crispy, dit komt doordat er meer vocht in zit.
Deze uien verschillen niet alleen van smaken, kleur en vorm, ze groeien ook anders. De gele en rode ui groeien uit in één bol, terwijl sjalotjes samengroeien in bolletjes, net als knoflook. Conclusie: De drie uien hebben dus ieder zijn kwaliteiten, maar komen ook overeen met elkaar.
De gele ui is wellicht de meest bekende, met een typische, lichtscherpe smaak. Dat maakt het een geschikte keuze voor de meeste warme gerechten waarin je uien in de ingrediëntenlijst ziet staan: stoofpotjes, soep, rijstgerechten enzovoort.
Voor gesneden uien gelden dezelfde regels, alleen zijn deze vaak tot 10 dagen te bewaren. Het advies is wel om ze zo snel mogelijk te eten, omdat de ui na verloop van tijd vitamines verliest.
2. Bewaar nooit uien samen met aardappels, de uien zullen door het vocht uit de aardappels een stuk sneller bederven. Als je ze bewaard op een plek met goede luchtcirculatie kunnen uien 2-3 maanden goed blijven.
Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie of doe het in een bewaarbakje met deksel in de koelkast. Je kunt uien ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Laat ze op de grond een week liggen, zo kunnen de wortels en het loof drogen. Knip het dorre loof af en laat de Sjalotten dan nog twee à drie weken drogen in een warme goed geventileerde plaats. Nu zijn ze goed gedroogd en kunnen ze nog lange tijd bewaren.
sjalotten (meerv.) Klein lid van de uienfamilie met een lichtbruine schil. Sjalotten zijn een kleine uisoort. Er zijn verschillende soorten sjalotten met diverse vormen (ronde, langwerpige) en kleuren (van bruin tot grijs).
Op middelmatig vuur
Snijd de ui goed fijn en doe dit in de pan op een middelmatig vuur. Gebruik een pan met een wat dikkere bodem om te voorkomen dat de uien aanbranden tijdens het fruiten. Een ui fruiten gaat het beste als je goed blijft roeren, zo komen alle smaken vrij.