Het Nederlandse leger is aanvankelijk de enige afnemer. Chocolade is voedzaam, lang houdbaar en daarom zeer geschikt voor het leger. De chocoladereep is 'het krachtvoedsel van het Nederlandse leger' en wordt in kazernes verkocht onder de naam 'manoeuvre chocolade'.
Het devies was veel volkoren granen, aardappelen en peulvruchten in plaats van bijvoorbeeld witbrood en sla. De kookboekjes staan ook vol met bezuinigingstips: je thee vermalen tot gruis, meerdere keren koffie zetten van één zakje, een kwastje gebruiken om je pan te beboteren en een hooikist gebruiken om te koken.
Steeds meer producten gaan op de bon zodat wat er is eerlijk wordt verdeeld. Voor het weinige dat nog verstrekt werd, stonden lange rijen hongerige mensen te wachten. In het begin had je die bonnen en als er dan wat was oest je bonnen inleveren dan had je broodbonnen, vleesbonnen, wat dan ook.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Melk werd niet veel gedronken. Water deugde niet, daar werd je vaak ziek van. Daarom dronken de meeste mensen bier, kinderen ook. Wijn was ook populair en werd vaak met water verdund.
Verzamel zoveel mogelijk benodigdheden, en bescherm ze. Ga op zoek naar betrouwbare bronnen van voedsel en water, in geval van tekorten. Vermijd confrontaties zoveel als je kunt, en ga naar een veiliger gebied als dat moet. Leer EHBO-vaardigheden om eventuele verwondingen of ziektes te kunnen behandelen.
Er werd weinig vlees, weinig suiker en weinig vet gegeten. In plaats daarvan kwam een voornamelijk plantaardig dieet van aardappelen, granen, peulvruchten, groenten en fruit, aangevuld met een beperkt aantal vetten. Hier doet het menselijk lichaam het goed op.”
Iedereen die een radio had, bleef in het geheim naar Radio Oranje en de BBC luisteren. Bovendien verschenen er vanaf 1943 veel meer illegale krantjes, tijdschriften en andersoortig verzetsliteratuur.
Ze kwam erachter dat men ook klaver, gladiool, zevenblad, vogelmuur en grote lisodde aten, naast suikerbiet en bloembollen. Men zette thee van de bladeren van bramen en rookte hoefblad. 'Van vogelmuur wist ik niet eens dat je het kon eten', zegt Van Andel.
Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Dat noemen we een ijzeren voorraad. Het handige van een ijzeren voorraad, is dat je deze makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Wil de term 'Derde Wereldoorlog' echter zeggen dat de oorlog van 1939 tot 1945 ook echt de 'tweede' was die wereldwijd werd gevoerd?
Ex-commandant voorspelde WO III al: 'Het is begonnen'
Ingo Piepers voorspelde twee jaar geleden al dat binnen twee jaar de Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Dat deed de voormalig legercommandant op basis van berekeningen en onderzoek.
Voordat een huis een thuis is ben je een stuk verder. Het Nibud berekent zelfs dat je een bedrag tussen de 7000 en 12.000 euro opzij moet zetten.
Een standaard boodschappenlijst is een lijst met producten die je in principe altijd in huis wilt hebben. Het gaat dan om dagelijkse levensmiddelen zoals melk en brood, maar ook om producten als afwasmiddel, shampoo en wc-papier.
Welke vijf producten zou iedereen in zijn koelkast moeten hebben? Kaas, eieren, vloeibare Becel Original (hiermee kun je koken, bakken en roerbakken), pesto en iets van groenten zoals een courgette of tomaatjes.
Er is veel honger in Nederland. Daarom eten steeds meer mensen tulpenbollen. Dat heeft te maken met een groot voedseltekort in Nederland in de winter van 1945. Begin februari 1945 worden tulpenbollen ook bij centrale keukens gebruikt.
Zwarthandel is illegale handel in goederen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren die goederen vooral voedsel en genotsmiddelen die onder de distributie en de daarmee samenhangende prijsbeheersing vielen. Betaling geschiedde in geld, zilver, goud en natura. Tijdens de Hongerwinter liepen de prijzen zeer hoog op.