Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Het proces van frituren in zonnebloemolie
Zorg ervoor dat de stukjes gelijkmatig gesneden zijn, zodat ze allemaal even krokant worden gebakken. Wanneer de olie heet genoeg is, laat je de frietjes voorzichtig in de pan zakken. Het sissen van de olie is een teken dat de magie begint.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
Voor frituren thuis zijn geraffineerde olijfolie (lichte olijfolie) en rijstzemelenolie betere oliën. Veel afhaalrestaurants (waaronder enkele ketens) zijn overgestapt op frituuroliën die minder verzadigd vet bevatten, maar stabiel zijn bij langdurig hoge temperaturen.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Zonnebloemolie is, vanwege het hogere rookpunt, over het algemeen beter om te frituren . Het blijft stabiel bij hogere temperaturen vergeleken met de meeste plantaardige oliën, waardoor het risico op het produceren van schadelijke verbindingen wordt verminderd.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan.Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Ons advies? Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur. Zet er een kom natuurazijn naast (dit absorbeert eventuele geurtjes) en je hebt écht nergens last van.
In plaats daarvan kiest u er een met een hoger rookpunt, zoals mosterd- of sesamolie . De temperatuur voor frituren is 177°C tot 190°C. Als het rookpunt van de olie hoger is, is dat geweldig. Het rookpunt van koudgeperste kokosolie is 177°C, dus het is goed voor een snelle frituur.
Tips voor goudgele friet/patat:
Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.
Beste oliën voor ondiep frituren en sauteren
Specifiek gebruikt de methode medium-hoge hitte, vaak minder dan 400 graden Fahrenheit. Daarom kunnen oliën met matige of hoge rookpunten veilig worden gebruikt . Avocado-, koolzaad-, maïs-, saffloer-, zonnebloem- en druivenpitolie.
Tijdens het frituren ontstaan er afbraakreacties die de kwaliteit van het frituurvet negatief beïnvloeden. Er kan een afwijkende smaak en geur ontstaan en de gefrituurde bereidingen nemen meer vetten op waardoor hun vetgehalte stijgt. Bovendien kunnen sommige afbraakproducten schadelijk zijn voor de gezondheid.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
Er is niets aan zonnebloemolie dat "slecht" is. Maar, zoals alle oliën, is het calorierijk . Zonnebloemolie kan bij hoge temperaturen afbreken. Het is dus misschien niet de beste optie om op hoge temperaturen te koken. Maar als onderdeel van een saladedressing of spread kan zonnebloemolie een geweldige keuze zijn voor de gezondheid van het hart.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Vet hoor je (na afkoelen) op te vangen in een afsluitbare verpakking. Bij een volle verpakking kun je het frituurvet inleveren bij een van de inzamelpunten in Nederland. Dit kan bij verschillende supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten. Hier wordt frituurvet en bakolie gerecycled tot biobrandstof.
Zonnebloemolie wordt gemaakt door zonnebloempitten te persen en de olie eruit te halen. Het wordt meestal gebruikt om te roosteren, roerbakken en frituren vanwege het hoge rookpunt . Dit betekent dat je op hogere temperaturen kunt roosteren of frituren voordat de olie begint te roken.
Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.