Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Wanneer doorbetalen? Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Voor de veiligheid op de werkplek en om de gezondheid van uw werknemers te beschermen, gelden wettelijke regels voor werktijden. In de Arbeidstijdenwet staat hoelang en hoeveel uw werknemer (van 18 jaar of ouder) maximaal mag werken, dat is: maximaal 12 uur per dienst. maximaal 60 uur per week.
Je hebt recht op de volgende pauzetijden
Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten. Dit mag je splitsen in 3 keer 15 minuten.
Geldt de middagpauze als arbeidstijd? En wordt voor deze tijd ook loon betaald? In principe geldt een middagpauze niet als arbeidsduur en zal een werknemer er ook niet voor worden betaald. Enkel de tijd waarin medewerkers ter beschikking staan van de werkgever wordt immers als arbeidsduur beschouwd.
Werkt men per dag langer dan 8 uur, dan moet die pauze minstens 45 minuten bedragen, waarvan 30 minuten aaneengesloten. Eventueel mag de pauze na 5,5 uur werken opgesplitst worden in twee pauzes van minimaal 15 minuten." "Over koffie- en theepauzes is wettelijk helemaal niets geregeld, laat staan over rookpauzes."
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot overwerk.
Pauze volwassen horecamedewerker
Wanneer er meer dan 5,5 uur per dienst wordt gewerkt, heeft je medewerker recht op een pauze van 30 minuten. Wordt er per dienst meer dan 10 uur gewerkt, dan moet het werk worden onderbroken door een pauze van 45 minuten. De pauzes kunnen worden gesplitst in perioden van 15 minuten.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
Tijdens pauzes moet een werknemer helemaal vrij zijn van het werk en mag hij doen wat hij zelf wil. Activiteiten als een lunchvergadering mag u daarom niet beschouwen als pauze.
Algemeen principe
Elke werknemer heeft per tijdvak van 24 uren, d.w.z. tussen twee dagelijkse arbeidsprestaties, recht op een rustperiode van tenminste 11 opeenvolgende uren (artikel 38ter, §1 van de Arbeidswet van 16 maart 1971).
De Arbeidstijdenwet bevat geen voorschriften over het maximale aantal te werken weekenden per jaar. De Arbeidstijdenwet bevat wel regelgeving met betrekking tot zondagarbeid: Op zondag wordt geen arbeid verricht, tenzij het tegendeel is bedongen en uit de aard van de arbeid voortvloeit (zoals in de gezondheidszorg).
U mag maximaal 12 uur per dag met een maximum van 60 uur per week werken. Werkt u voor een langere periode, dan ligt het maximaal aantal uren lager. Hier moeten al uw werkgevers zich aan houden.
Gemiddeld Salaris Horeca
Het gemiddelde loon binnen Horeca ligt op € 2.295 bruto per maand. Het minimale of startsalaris begint bij € 850 en het maximale loon is € 6.000 bruto per maand.
Vakantiedagen horeca zijn bij wet en cao vastgelegd. Elke medewerker heeft wettelijk recht op een minimum van vier maal het aantal uur dat de werknemer per week werkt. In de praktijk komt dat neer op vier weken of 20 dagen vakantie per jaar bij een fulltime dienstverband.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Het is officieel: werknemers in de horeca kunnen 360 vrijwillige netto-overuren per jaar presteren. Sinds 1 december 2015 kunnen werkgevers in de horeca die gebruikmaken van het geregistreerd kassasysteem ("witte kassa") 360 netto-overuren per jaar laten presteren door hun werknemers.
Je werkgever kan jouw overuren omzetten in vrije tijd. Dat kan een-op-een (één uur overwerken is één uur vrij), maar ook met toeslag (één uur overwerken is anderhalf uur vrij). Meestal geeft je cao aan binnen welke periode je deze vrije uren moet opnemen.
Rusttijd na een nachtdienst
Na een (vroege of late) nachtdienst die 12 uur heeft geduurd, volgt een rust van minimaal 12 uur. Na een reeks van 3 of meer nachtdiensten mag een werknemer minimaal 46 uur niet werken.
Volgens de wettelijke regeling moet het rooster ten minste vier weken van te voren bekend gemaakt worden. Als het rooster eenmaal bekend is mag deze niet zomaar meer gewijzigd worden.
Eerder aanwezig
Volgens de huisregels van het bedrijf moeten werknemers 10 minuten voor aanvang van hun werktijd aanwezig zijn. Dat zou noodzakelijk zijn om instructies van de leidinggevende te ontvangen, zodat de diensten naadloos op elkaar kunnen aansluiten.