Glaucoom is wereldwijd de op één na meest voorkomende oorzaak van blindheid1. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat ongeveer 4,5 miljoen mensen wereldwijd blind zijn door glaucoom. Dit aantal zal naar verwachting in 2020 tot 11,2 miljoen stijgen.
Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, waardoor delen van het gezichtsveld uitvallen. Als glaucoom niet voldoende wordt behandeld neemt deze schade toe en wordt het gezichtsveld steeds kleiner (kokerzien). Uiteindelijk kunt u daardoor blind worden.
Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. De oogboldruk is meestal te hoog maar dat hoeft niet. Zonder behandeling ontstaat heel langzaam (na jaren) blijvend verlies van uw gezichtsveld.
Slechtziendheid. Van de ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking in Nederland, zijn er circa 200.000 mensen (ernstig) slechtziend, waarvan ongeveer 50.000 blind.
Ongeveer 100 op de 10.000 mensen (1%) ouder dan 40 jaar heeft glaucoom. Ongeveer 1 op de 10.000 kinderen wordt met glaucoom geboren.
Glaucoom is goed te behandelen. Wel is het belangrijk dat de behandeling van glaucoom tijdig wordt gestart. De schade die aan de oogzenuw is ontstaan, kan namelijk niet meer worden hersteld. De glaucoombehandeling kan alleen de beschadiging van de oogzenuw afremmen of stoppen.
Glaucoom is niet te genezen. Op dit moment is de enige bewezen therapie voor glaucoom het verlagen van de oogdruk. Glaucoom kan op drie verschillende manieren worden behandeld. Meestal schrijft de oogarts u druppels voor om de oogdruk te verlagen en verdere aantasting van het gezichtsveld te beperken.
De meerderheid van de blinden kan licht zien, maar de dingen in hun gezichtsveld zijn buitengewoon wazig. Grote voorwerpen en mensen kunnen zichtbaar zijn voor mensen die blind zijn, maar alles is onscherp. Op enige afstand kan een blinde kleuren zien of scherp zien.
Bij een score van 30% (0,3) of minder is iemand officieel slechtziend. Bij een score van minder dan 5% spreken we van blindheid. Wereldwijd vormt glaucoom (waarbij er een verhoogde oogdruk is) een van de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid.
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
Chronisch glaucoom
U krijgt pas ernstige klachten als de oogzenuw al erg beschadigd is. U kunt dan op een zonnige dag en bij schemerlicht veel slechter zien. Ook is een snelle wissel tussen licht en donker (bijvoorbeeld autorijden door een tunnel) lastig.
Vroege herkenning is belangrijk omdat glaucoom tot onherstelbare schade aan de oogzenuw en zelfs tot blindheid kan leiden. In principe kan iedereen glaucoom krijgen. De belangrijkste factoren die de kans op glaucoom vergroten zijn: Oogdruk.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
Voorbeelden: brinzolamide oogdruppels, dorzolamide oogdruppels, acetazolamide tabletten en capsules. Pilocarpine zorgt voor pupilvernauwing en bevordert de afvoer van vocht uit het oog. Hierdoor wordt de druk in het oog verlaagd. Pilocarpine wordt ook in combinatie met andere werkzame stoffen voorgeschreven.
Een glaucoomoperatie kan onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose plaatsvinden en duurt ongeveer anderhalf uur. Ter voorbereiding van de operatie wordt het oog gedruppeld en tijdens de operatie wordt het oog steriel afgedekt. Na afloop zal een oogverband op het oog aangebracht worden.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden.
Blindheid heeft grote impact op je leven en dat van je naasten. Niet alleen praktisch maar ook psychisch. Vaak gaat blindheid gepaard met onzekerheid, jezelf niet meer zijn, vermoeidheid en je afhankelijk voelen.
Om te mogen rijden moet de gezichtsscherpte van uw beste oog minimaal 0,8 zijn. En van uw slechtste oog moet de gezichtsscherpte minimaal 0,1 zijn. Als u met 1 oog minder gaat zien dan 0,1 en u al een groot rijbewijs heeft, dan mag u tot 3 maanden niet rijden. U kunt dan het beste naar uw oogarts voor advies.
Retinitis pigmentosa is een groep erfelijke ziekten van het netvlies. Het is een ernstige oogziekte waarbi uw netvlies langzaam kapot gaat. Daardoor kunt u uiteindelijk zeer slechtziend of blind worden. Het kan vlak na de geboorte al duidelijk worden dat iemand deze oogziekte heeft, maar ook op latere leeftijd.
Dus als u 20/40 (of 6/12) visie heeft, dan kunt u iets zien van een afstand van 6 meter, dat een persoon met perfecte visie kan zien van een afstand van 12 meter.
Ja hoor, blindheid is in de regel geen afwijking van de traanbuisjes, maar van de oogzenuw of de hersenen. Soms ook de lens. Huilen wordt gestuurd door emoties, en één van de verschijnselen daarbij is het produceren van tranen. Blinden vormen daarop geen uitzondering.
Voedingsmiddelen met veel vitamine A zijn lever, vis en melkproducten. Vitamine B1 zit in hoge mate in graanproducten. Hoe het komt dat voeding invloed heeft op de ziekte is nog niet precies bekend. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten de kans om glaucoom te krijgen.
Glaucoom kan erfelijk zijn. Komt glaucoom voor bij uw ouders, kinderen, broers, zussen of grootouders? Dan is de kans dat u glaucoom krijgt groter.
Vitamine B1
Gebruik van vitamine B1 zou volgens onderzoek de kans op het ontwikkelen van glaucoom verkleinen. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes. Belangrijkste bronnen zijn varkensvlees en graanproducten.