Geïntegreerde bestrijding van ziekten en plagen Glyfosaat blokkeert in planten de vorming van bepaalde enzymen. Onkruiden die niet resistent zijn worden hierdoor gedood. Door het middel bijvoorbeeld eens in de 6 of 7 jaar gericht in te zetten in een meerjarenaanpak worden meerjarige onkruiden effectief bestreden.
Het bestrijdingsmiddel kan ernstig oogletsel veroorzaken en het is giftig voor in het water levende organismen, maar kankerverwekkend of schadelijk voor de voortplanting is het niet, laat Echa, het Europese agentschap voor chemische stoffen, gisteren weten.
Glyfosaat werkt het best bij bewolkt weer met een hoge luchtvochtigheid. Niet toepassen als er binnen 6 uur kans op regen bestaat en niet bij of na strenge vorst. We adviseren u alleen daar te spuiten waar er groei van onkruid is. Het middel werkt namelijk alleen wanneer het op vegetatie toegepast wordt.
De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend". Daarom mogen enkel professionele landbouwers of tuiniers nog onkruidverdelgers op basis van glyfosaat gebruiken.
Hoe lang moet ik wachten met planten en zaaien? Een dag na de behandeling mag je al opnieuw planten en zaaien.
Antwoord 3: Dat kan variëren van enkele dagen tot een aantal jaren en dit is afhankelijk van de wijze van toepassing, de omvang van de plant en de invloed van de omgeving. Glyfosaat wordt door de plant opgenomen en deze sterft af.
Als het 3 à 4 uur na toepassing droog blijft. Als de temperatuur boven 8°C is. Hoe meer zonlicht, hoe sneller het resultaat.
Vanaf 1 juli vind je geen glyfosaat meer terug in de winkels die aangesloten zijn bij Tuinbranche Nederland. Het gaat over ongeveer 450 tuincentra. In Nederland mogen particulieren glyfosaathoudende middelen - ondanks de schadelijkheid voor mens en milieu - nog steeds gebruiken.
Glyfosaat is vooral gekend via de vroegere merknaam Roundup. In België mogen particulieren sinds 2018 geen glyfosaathoudende producten meer gebruiken .
Glyfosaat is een chelator: het bindt zowel in de bodem, de plant als in het menselijk lichaam de belangrijkste mineralen en sporenelementen, zodat deze niet meer beschikbaar zijn voor mens of plant. Zonder die stoffen kan je lichaam niet optimaal functioneren en al zeker niet de (lever)ontgifting in goede banen leiden.
Glyfosaat is niet helemaal afbreekbaar en er worden grotere concentraties dan zijn toegestaan gevonden in het drinkwater. Ook is een verontrustend rapport uitgebracht door een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, het IARC.
IMEX Glyfosaat onkruidbestrijder wordt opgenomen door het blad en doet vervolgens in de plant zijn werk. Deze bekende tegenhanger van Roundup bevat dezelfde hoeveelheid werkzame stof als in Roundup: 360 gram glyfosaat per liter.
Ook voor andere zoogdieren is glyfosaat, net als 2,4-D nauwelijks schadelijk. Alleen wanneer behandeld onkruid gevoerd wordt aan bijvoorbeeld konijnen of schapen, krijgen de dieren te hoge concentraties binnen van dergelijke middelen en kunnen er wel lichamelijke klachten volgen.
Glyfosaat doodt alleen niet-resistente onkruiden waarmee het in aanraking is gebracht. Soms blijft het middel in kleinere hoeveelheden in de grond achter, maar dan doodt het geen planten meer. De toxiciteit van glyfosaat voor mens en milieu wordt al jaren onderzocht.
Onze gewassen niet. Die telen we gericht om iets eetbaars op te leveren. En onkruiden ontnemen voeding, water en licht van de planten die we willen telen. Daarom hebben we middelen zoals glyfosaat nodig, die heel effectief zijn én veilig.”
Goed alternatief voor Roundup: Printbeton
Daarnaast kan je kiezen uit verschillende soorten en kleuren printbeton en is printbeton zeer duurzaam. Door printbeton te gebruiken voorkomen je onkruid in je tuin terwijl je toch de natuurlijke uitstraling behoudt.
Roundup Natural Onkruidvrij
Deze onkruidverdelger hebben we verkozen tot beste onkruidverdelger tussen tegels. De Roundup Natural Onkruidvrij is namelijk ontzettend sterk en kan direct gebruikt worden om het onkruid tussen je tegels te verdelgen.
Als alternatief voor Roundup glyfosaat raden wij Greenfix Zero of Bromory aan. Greenfix Zero en Bromory zijn glyfosaatvrij en werkt op basis van zuur tegen onkruid en mos. In Nederland mogen we vanaf Juli 2022 geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat verkopen en gebruiken.
Eind juli mag aan particulieren geen glyfosaat meer worden verkocht. En straks zijn er helemaal geen geel gekleurde boerenvelden meer in Duitsland door Roundup. Per 2024 stopt Duitsland namelijk helemaal met glyfosaat en mogen boeren het dus ook niet meer gebruiken.
Daarmee is het een zeer goed alternatief voor de gebruikelijke Roundup in situaties waar glysofaat niet wenselijk is of niet is toegestaan. De werking van Roundup is super snel. Al na 3 uur zou u de eerste resultaten moeten zien. Het middel is zowel geschikt tegen onkruiden als tegen mos.
Onze producten zijn zonder glyfosaat en grotendeels met werkzame stoffen van natuurlijke oorsprong gemaakt.
Spuit bij groeizaam en droog weer. Regen binnen 6 uur na de bespuiting kan de werking nadeling beïnvloeden.
Het ideale moment om onkruid te bestrijden op oprit, paden,… is op een droge voormiddag wanneer het onkruid niet vochtig is. Ook dient de temperatuur boven de 15°C om een optimaal effect te bekomen. Het is daarom aangewezen om tussen maart en oktober te behandelen tegen onkruid.
De beste temperatuur voor een goede werking van de onkruidverdelging is tussen de 15°C en de 25°C. Een lagere of hogere temperatuur is niet aan te raden, want dit zal het effect verminderen. Je kan bovendien een drukspuit best niet blootstellen aan zeer hoge temperaturen, dus ga daarom nooit in volle zon aan de slag.