Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren. Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.
Het meest gebruikte frituurolie is zonnebloemolie. De meeste plantaardige oliën staan in de Schijf van Vijf.
Verschillende soorten olie
Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet. Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen. Schep het product voorzichtig in de olie.
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Zonnebloemolie is neutraal van smaak en geschikt voor zowel koude als warme bereidingen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6. Kokosolie is perfect om mee te bakken of te frituren. Op kamertemperatuur is kokosolie gestold, maar vanaf 25°C wordt hij vloeibaar.
Zorg dat de frituurpan voor maximaal de helft met olie is gevuld. Niet meer, anders kan de pan overstromen en in de brand vliegen. Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: maximaal 175 °C. Bij lage temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie.Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen.
Mag ik vast vet of plantaardig vet gebruiken in plaats van olie in mijn friteuse? Ja, dit kan.Op voorwaarde dat u het vet in een andere pan laat smelten voordat u uw toestel aanzet. Als uw bereiding klaar is, vul de kuip van uw friteuse zodat de weerstand goed ondergedompeld is om oververhitting te vermijden.
Kies olijf-, zonnebloem-, maïs-, arachide- of speciale frituurolie. Gebruik bij frituren geen extra vierge olijfolie. Wanneer deze olie tot 180 graden verhit wordt, kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Het soort frituurvet heeft echter geen invloed op de totale vet- en calorieaanbreng van de frieten.
Voor het frituren kan je het beste kiezen voor frituurvet of een plantaardige olie zoals zonnebloemolie of arachideolie. Deze oliën kunnen de hoge temperaturen prima aan.
Zonnebloemolie. Deze olie is erg neutraal van smaak en kan tegen hele hoge temperaturen. Hierdoor is het erg geschikt voor bakken, braden en frituren. Deze olie bestaat uit iets minder onverzadigde vetzuren dan olijfolie, namelijk ongeveer 60%.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Andere neutraal smakende oliesoorten zijn bijvoorbeeld zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), maisolie, raapzaadolie, slaolie (een mengsel van verschillende oliesoorten) en sojaolie. Al deze soorten zijn geschikt om te bakken, braden en frituren.
De olie die het meest geschikt is om te verhitten is olijfolie (niet de koude persing), zonnebloemolie, druivenpitolie, arachide-olie, koolzaadolie of soja-olie. De olijfolie is daarvan degene met het meeste smaak, dus het minst neutraal.
De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gebruikt frituurvet en plantaardige olie kunt u inleveren bij het afvalbrengstation. Ook kunt u uw vet inleveren in een gele container bij een aantal supermarkten in uw gemeente.
Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Zonnebloemolie bestaat voor ongeveer negentig procent uit gezonde onverzadigde vetten. Hierdoor is zonnebloemolie gezond in vergelijking met harde bak- of braadproducten die veel ongezonde verzadigde vetten bevatten. Het eten van veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Lijnzaadolie bevat vooral omega 3, wat voor een vermindering van ontstekingen en een verbeterde vruchtbaarheid, huid en vachtkwaliteit kan zorgen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6 wat juist ontstekingsbevorderend kan werken.