In principe kan dit onbeperkt zijn, maar in de praktijk geldt een periode van 18 maanden als maximum. Neemt een werknemer langer onbetaald vrij, dan heeft dit namelijk gevolgen voor zijn rechten in verband met de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en/of de Werkloosheidswet (WW).
In principe is het mogelijk om onbeperkt verlof te nemen, maar in de praktijk duurt onbetaald verlof vaak maximaal 18 maanden. Het loon De werkgever moet het loon niet doorbetalen gedurende het onbetaald verlof. Presteert de werknemer nog wel deeltijds, dan dien je die gewerkte uren uiteraard wel te betalen.
Onbetaald verlof als recht
Per aanvraag is er een minimumperiode van één maand. Daarnaast mag je vijf jaar halftijds of 1/5e onbetaald verlof nemen onder de leeftijd van 55 jaar en vanaf 55 jaar tot aan je pensioen.
Medewerkers hebben recht op zorgverlof. Als goede werkgever overweeg je serieus ieder verzoek voor onbetaald verlof. Je mag een aanvraag voor onbetaald verlof alleen afwijzen als je kunt aantonen dat er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Veelgestelde vragen over onbetaald verlof
Een sabbatical is een vorm van onbetaald verlof. Je neemt dan ook vrij voor een langere periode terwijl je contract doorloopt. In deze periode bouw je dus ook geen vakantiedagen en pensioen op. Na je sabbatical ga je weer terug naar je oude werkgever.
Onbetaald verlof
In uw cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over (gedeeltelijke) doorbetaling van uw loon.
Onbetaalde vakantie nemen kan een invloed hebben op het aantal betaalde verlofdagen dat je volgend jaar hebt. Je jaarlijkse vakantie wordt immers berekend op basis van het aantal effectief gewerkte dagen het jaar ervoor. Neem je verlof zonder wedde, dan zijn dat er minder dan normaal.
Als uw werknemer met onbetaald verlof gaat, blijft deze hetzelfde pensioen opbouwen. U moet dit onbetaalde verlof wel doorgeven.
Er bestaat geen wettelijk recht over onbetaald verlof. Wel is het mogelijk dat er hierover in de cao afspraken zijn gemaakt. De werkgever mag het verlof weigeren, het is een gunst en géén recht van de werknemer. Bedenk wel dat het weigeren van het onbetaald verlof tot gevolg kan hebben dat de werknemer ontslag neemt.
Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen. Het akkoord van de werkgever is nodig.
Het kan voorkomen dat een werknemer tijdens zijn onbetaalde verlof tot de conclusie komt dat hij helemaal niet meer terug wil komen. In dat geval kan de werknemer tijdens zijn onbetaalde verlof ontslag nemen. Dan gelden de normale ontslagregels en de normale opzegtermijnen.
Aangezien er geen wettelijk recht bestaat voor de werknemer om onbetaald verlof te nemen voor een sabbatical, kan de werkgever besluiten een dergelijk verzoek niet in te willigen. Hou er wel rekening mee dat een afwijzingsbeslissing de relatie tussen de werkgever en de werknemer kan verslechteren.
Ouders hebben tot hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen.
Verlof en doktersbezoek
Er geldt geen onvoorwaardelijk recht op doktersbezoek. Meestal is de afspraak dat werknemers zo veel mogelijk in hun vrije tijd naar de dokter of tandarts gaan. Als doktersbezoek buiten werktijd niet mogelijk is, kunt u recht hebben op kort verzuimverlof.
Verlof zonder wedde of onbetaald verlof is geen recht. U kunt alleen maar onbetaald verlof nemen als uw werkgever ermee akkoord gaat.
Wanneer je medewerker een aantal jaren werkt in je bedrijf, kan je deze belonen door extra vakantiedagen te geven. Er bestaat geen wettelijk kader rond verlofdagen voor anciënniteit. Er zijn wel verschillende paritair comités waarin dit is opgenomen, maar als werkgever heb je altijd het recht om meer dagen te schenken.
Heb je dit jaar geen recht op vakantie omdat je het jaar ervoor niet gewerkt hebt? Bijvoorbeeld omdat je pas van school komt of werkloos was? Geen nood: dankzij aanvullende vakantie krijg je toch 4 weken betaalde vakantie.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties.Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Bij onbetaald verlof neemt de werknemer een periode verlof op waarin hij geen salaris ontvangt. In de periode dat de werknemer onbetaald verlof heeft, is hij niet verzekerd voor de Ziektewet en de WIA. Hij krijgt dus geen loon of uitkering wanneer hij tijdens het verlof ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt.
Er zijn geen regels over hoe lang jij een sabbatical mag nemen.
Eerder stoppen ook mogelijk met verlofsparen
U kunt ook (nog) eerder stoppen met werken door extra verlof te sparen. U kunt tot 100 weken verlof sparen (was 50 weken). U kunt uw vrije dagen ook gebruiken tijdens uw carrière, om extra lang verlof op te nemen. Bijvoorbeeld voor een sabbatical of opleiding.
Het doel van een sabbatical is om afstand te nemen van je werk. Je moet je daarom beslist niet bezighouden met de dagelijkse verantwoordelijkheden van je baan. Het is echter wel zo netjes om sociaal contact te behouden met je collega's.