Wat zijn Natte Walnoten? Natte walnoten zijn vers gevallen walnoten. De walnoten komen direct van de boom en zijn daarom nog nat. Ze zijn niet keihard zoals gedroogde walnoten en kunnen gemakkelijker uit de dop worden gehaald.
Stap 1: Rapen
Zodra de walnoten uit de boom beginnen te vallen, kun je het beste meteen beginnen met rapen. Het op tijd oprapen van de walnoten is belangrijk want anders zullen de noten snel beschimmelen, dit komt door de stukken bolster die nog aan de noot vastzitten.
Je kunt ze drogen door ze uit elkaar te leggen (bijvoorbeeld op een krat of rooster) in een goed geventileerde ruimte, die niet te vochtig is. Het kan dan 2-3 weken duren voordat ze goed droog zijn. Drogen boven de verwarming duurt enkele dagen en drogen in de oven kan binnen een paar uur.
Je kunt met de groene walnoot verschrikkelijk veel lekkere recepten maken. Zie hiervoor onderstaande recepten. Overal te vinden, in stadsparken, bij boerderijen, in tuinen, langs snelwegen, in bossen etc. Groene noten worden van half juni tot in juli geplukt, de schil van de noot is dan nog niet hard.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Gekraakte walnoten bewaren
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
De noot is relatief klein in verhouding tot bijvoorbeeld de walnoot en is moeilijk te kraken. De noot heeft echter een lekkere smaak en wordt in vele gerechten gebruikt. De noten zijn rauw te drogen en zo te eten net als walnoten en kunnen worden gebruikt in gebak, taarten en deserts.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Het klopt dat er schimmels kunnen groeien op noten. In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
Late nachtvorsten kan de knop bevriezen waardoor er dat jaar weinig of geen vruchten aan de boom komen. Meestal is de hoeveelheid vruchten vrij constant maar als er een jaar met meer vruchten dan normaal is kan de vruchtzetting het volgende jaar minder zijn (beurtjaren).
Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De meeste bomen laten tussen 10 en 30 september hun eerste rijpe noten vallen. De verschillen tussen de bomen kunnen echter groot zijn. In diverse bomen hangen al geen noten meer terwijl anderen nog helemaal vol hangen.
Wie zelf walnoten raapt (van een vochtige grond) of walnoten op een vochtige warme plek bewaart, loopt het risico dat er giftige schimmels in de noten ontstaan. Het gaat om de stof citrinine. Citrinine is een zogeheten mycotoxine die schade aan de nieren kan veroorzaken.
Let op met noten
Die zijn giftig omdat ze blauwzuur bevatten. Zorg er dus voor dat je hond ze niet opeet en zeker niet in grote hoeveelheden. Anders krijgt hij last van spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid en braken. Ook walnoten en de meeste andere noten zijn geen geschikte voeding voor je hond.
Okkernoten zijn iets langer dan walnoten en hebben een minder grillige vorm. De walnoot heeft doorgaans minder noot dat er moeilijker uit te halen is en een donkerdere schaal. De smaak van de walnoot is sterker dan die van de okkernoot.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Er zijn verschillende manieren om walnoten - met schil en al - te drogen: een paar uur in de oven bij maximaal 40 graden met de ovendeur op een klein kiertje. "Als je schudt met de walnoot en de noot erin zit los, dan zijn de walnoten voldoende gedroogd."
De beste manier om walnoten te drogen te leggen is op een rooster in een goed geventileerde ruimte. Leg de noten naast elkaar en niet op elkaar. De zolder of de schuur zijn uitstekende plaatsen om walnoten te drogen te leggen. Deze manier van walnoten drogen geeft een goed resultaat.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Walnoten smaken van nature al erg lekker, maar door ze kort te roosteren komt de smaak nog beter naar voren.
Het enige wat je hoeft te doen is de noten op een magnetronbestendig bord leggen en er een theelepeltje neutrale olie doorheen roeren. Zorg ervoor dat je ze goed over het bord verspreidt. Rooster de noten vervolgens in de magnetron in intervallen van 1 minuut.