De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
Ingrediënten kroketten: Water, rundvlees 25% *, paneermeel (tarwebloem, zout, gist), tarwebloem, plantaardige oliën (palm, zonnebloem), roomboter (melk), aroma (melk, tarwe, selderij), rundergelatine, lactose, zout, caseïnaat, rijste-eiwitconcentraat, groentepoeder (knoflook, ui, peterselie), smaakversterker: E621, ...
De inhoud van een kroket heet salpicon, dat is over het algemeen wat dikker dan ragout.
Bij een kroketje denk je al gauw aan een dunne, knapperige korst, die uitpuilt van het vlees en ragout. Maar een kroket die uitpuilt van het vlees, dat blijkt een illusie. Zo bevat een Van Dobben-kroketje 6 gram vlees, terwijl op het etiket 12,5 gram vlees wordt beloofd.
Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort komt met verschillende kroketten voor in bijna alle categorieën van de Hall of Fame 2021, die op oudjaarsdag werd gepubliceerd. De klassieke rundvleeskroket deed het het allerbest: met een 9.07 werd de kroket nummer 1 in het Klassiek Klassement.
Van de ragout worden balletjes gemaakt, die worden gepaneerd en gewalst tot kroketjes. Dan krijgen ze een douche van eiwit, dat is nodig om het tweede laagje paneermeel goed te laten plakken. Daar worden die kroketjes lekker knapperig van. Ze worden even afgeblazen en klaar is de kroket.
De grote rundvleeskroket-tweedeling zit 'm echter in blokjes- of draadjesvlees.
Verse kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Vacuümverpakte kroketten: open de verpakking 1 uur voor gebruik en bak de kroketten vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten.
Hoe lang frituur je de kroketten? Grofweg is dat tussen de 1 en 6 minuten.
De grote winnaar in het rundvleesklassement is de kroket van Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort. In het klassement kaas won de Parmezaan-kroket van Krokettenkunst. De bloemkool-tandoori-kroket van de Croquetten Boutique in Utrecht ging er in het groenteklassement met de eerste plek vandoor.
Ingrediënten. Een kroket bestaat uit water, vlees, tarwemeel, paneermeel (voor het krokante korstje), vet, zout, uien, gelatine (soort gelei), kippeneipoeder, kruiden en specerijen.
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
Om wat voor producten gaat het? In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja.heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Er zitten 131 kilocalorieën in 1 stuk (70 gram) kroket.
De meeste bitterballen zijn gemaakt van varkens- of rundvlees.
Albert Heijn heeft huismerk ovenkroketten welke erg goed uit de Airfryer test komen. Die van Jumbo staan ook zeker in de top 5 en van Dobben heeft nu ook een speciale Airfryer kroket. Laatsgenoemde is een kroket met een robuustere vulling voor de echte liefhebber.
Kan ik Kwekkeboom Oven & Airfryer artikelen ook in de magnetron of frituurpan bereiden? Nee, Kwekkeboom Oven & Airfryer producten kunnen alleen in de oven of Airfryer worden bereid.
Kies bij voorkeur ovenkroketten, kroketten voor in de airfryer, of kroketten die al zijn voorgebakken. Gewone kroketten voor in de frituur kunnen gaan lekken en worden lastiger krokant bruin in de airfryer.
Hoe vermijd ik dat kroketten openbarsten? Om te vermijden dat je kroketten barsten, gebruik je zo weinig mogelijk vocht in de bereiding van je vulling. Voeg dus geen boter of room toe aan je puree.
Gebruik niet te veel vocht in je basisdeeg, zoals boter of room.Het vocht in het deeg wordt weer vloeibaar, waardoor je kroket onder druk wordt gezet in de frietketel en kan barsten. Laat de vulling van je kroketten lang genoeg opstijven in de koelkast: minstens 12 uur.
Kwekkeboom rundvlees croquet
Deze topper in ons assortiment is met 100% rundvlees gemaakt. Dat zorgt voor een stevige en rijke smaak. We bereiden de croquet nog steeds volgens de oude receptuur van dhr. Kwekkeboom.
Een vleeskroket is een kroket die als vulling een salpicon van vlees heeft. Een krokodel is een kroket die als vulling salpicon met stukjes frikandelvlees heeft. Een goulashkroket is een kroket die als vulling een salpicon van vlees en goulash heeft.
In Nederland wordt gestoofd rundvlees (runderlappen) ook draadjesvlees genoemd omdat het uit elkaar gevallen vlees aan draden doet denken.