Er zijn binnen de rechtspraak verschillende rechtsgebieden, zoals strafrecht, civiel recht, bestuursrecht, en familie- en jeugdrecht.
De rechtspraak is opgedeeld in 3 rechtsgebieden: civiel recht, strafrecht en bestuursrecht. Kantonrechtspraak is een bijzondere vorm. De kantonrechter behandelt onder meer lichte strafzaken en civiele zaken tot een bedrag van € 25.000.
Er zijn in totaal 35 rechtsgebieden.
In de rechtspraak is er in Nederland officieel sprake van drie rechtsgebieden: bestuursrecht, civiel recht en strafrecht. Daarnaast is er een flink aantal juridische specialisaties die ook vaak als een rechtsgebied worden aangeduid.
In het Nederlandse recht zijn rechtsbron: 1 de wet; 2 de jurisprudentie (de rechtspraak); 3 de gewoonte; 4 verdragen en sommige besluiten van volkenrechtelijke organisaties. Niet al het geldende recht staat dus in de wet.
Het is het rechtsgebied waarin de meeste geschillen ontstaan waarbij een rechter aan te pas moet komen. Onder privaatrecht vallen onder andere de subgebieden arbeidsrecht, huurrecht en contractenrecht. De meeste conflicten ontstaan bij het niet nakomen van bepaalde afspraken die gelden tussen partijen.
Het privaatrecht is het geheel van regels over de verhouding tussen burgers onderling, tussen bedrijven onderling en tussen burgers en bedrijven. Het staat daarmee tegenover het publiekrecht, dat de verhouding regelt van burgers tot de overheid.
Boven een aantal van deze rechtbanken komt een gerechtshof. Boven de vijf gerechtshoven staat de Hoge Raad. De Hoge Raad is de hoogste rechter in Nederland.
Het staatsrecht beschrijft de bevoegdheden van de verschillende overheidsorganen, terwijl het bestuursrecht regels geeft voor de uitoefening van deze bevoegdheden.
Het strafrecht en het bestuursrecht vallen onder het publieksrecht. Het civiel recht valt onder het privaatrecht.Het strafrecht regelt het bestraffen van ongewenst gedrag. Als er op het onge - wenst gedrag in de wet straf staat, noemen we het een strafbaar feit.
De civiele rechter doet het meeste van de personen- en familierechtzaken, zoals echtscheiding. Maar de kantonrechter behandelt ook zaken over bewind, mentorschap of curatele, terwijl die onderwerpen vallen onder het personen- en familierecht.
Het bestuursrecht en het strafrecht ziet op de relatie tussen de overheid enerzijds en burgers en bedrijven anderzijds. Het bestuursrecht geeft aan wat bestuursorganen wel en niet mogen doen in hun omgang met burgers en bedrijven. Het strafrecht geeft aan welke gedragingen verboden zijn voor burgers en bedrijven.
Volgens de keuzegids (die jongeren helpt bij het uitkiezen van een passende opleiding) liggen de salarissen van net-afgestudeerden het hoogst binnen het fiscaal of notarieel recht. Ook wordt in die kant van het recht veel gewerkt met vaste contracten, wat voor starters op de arbeidsmarkt natuurlijk erg prettig is.
Van de studenten rechtsgeleerdheid (algemeen) werkt 89 procent. Bij fiscaal en notarieel recht is dat maar liefst 98 procent, maar bij internationaal recht slechts 77 procent. Van de juristen werkt 90 procent full time en 40 procent van hen heeft een vast contract.
Personen- en familierecht is het onderdeel van het civiel recht dat zich bezighoudt met geboorte, afstamming, huwelijk, echtscheiding en andere zaken in verband met de hoedanigheid, familiebetrekkingen en bevoegdheden van personen.
Het civiel recht wordt ook burgerlijk recht of privaatrecht genoemd. Onder het civiel recht vallen onder meer familie- en jeugdrecht, erfrecht, arbeidsrecht, sociaal-zekerheidsrecht, huurrecht, vermogensrecht, handelsrecht en aansprakelijkheidsrecht.
Er zijn verschillende soorten grondrechten. Er zijn klassieke- , sociale- en participatie grondrechten. De grondrechten van Nederlandse burgers staan in de wet.
In het algemeen geldt dat internationale verdragen (VN/Europa) bovenaan de rangorde staan, gevolgd door landelijke wetgeving zoals de Grondwet, Algemene wet bestuursrecht, Wmo, ministeriële besluiten en regelingen en tot slot de provinciale en gemeentelijke verordeningen en beleidsregels.
Een andere naam voor civiel recht is privaatrecht. Civiel recht gaat in als je iets huurt of koopt, bij familieproblemen, indien u bij een bedrijf gaat werken en alle andere gevallen die niets met de overheid te maken hebben. Dus het arbeidsrecht, huurrecht en personen- en familierecht vallen onder civiel recht.
Publiekrecht is het recht dat de verhouding tussen burgers en de overheid regelt. Onder het publiekrecht vallen. » Meer over bestuursrecht bestuursrecht, staatsrecht, strafrecht en belastingrecht.
Het bestuursrecht valt onder te verdelen in vele deelgebieden. Bijvoorbeeld het ambtenarenrecht, het belastingrecht, sociaal zekerheidsrecht, het milieurecht, de ruimtelijke ordening en het bouwrecht. De advocaten van Te Biesebeek hebben zich in het bijzonder toegelegd op de laatstgenoemde drie rechtsgebieden.