Condensatie in de badkamer kun je het beste voorkomen door installatie van een ventilator of door een vorm van natuurlijke ventilatie toe te passen (raam openzetten, ventilatierooster in het raam aanbrengen). Is er sprake van schimmelvorming, dan kun je deze behandelen met een schimmeldodend middel.
Door je badkamer vaker te verluchten kan het vocht sneller weg. Heb je gebruikgemaakt van het bad of de douche, laat dan nog minstens een paar uur het badkamer raam openstaan. Nog beter is de keuze om het raam continu open te zetten, zodat vocht direct naar buiten kan en frisse droge lucht altijd binnen kan komen.
Wrijf met een droge doek een klein beetje autowas op de spiegel. De spiegel krijgt hierdoor een beschermlaagje. Poets de spiegel na met een spiegeldoekje en de spiegel blijft condensvrij! Ook met scheerschuim, shampoo of afwasmiddel kunt u uw spiegel een beschermlaagje geven.
OptiPlus Anti-condens spray:
De anti-fog spray is perfect brillenvloeistof die ervoor zorgt dat uw bril niet beslaat. Geschikt voor alle soorten brillenglas materialen en coating. De brillenglazen voelen super glad aan en zullen een paar uren niet beslaan en water- en vuil afstotend zijn.
Spiegelverwarming bestaat uit anti-condens spiegelverwarmingselementen die ervoor zorgen dat de spiegel niet meer beslaat. De elementen zetten elektriciteit om in warmte. De spiegel wordt verwarmd en daardoor blijft deze condens vrij.
Kan je je badkamer niet verluchten omdat je geen raam hebt in je badkamer? Dan is mechanische ventilatie de ideale oplossing. Zo'n badkamerventilator zorgt ervoor dat alle vochtige lucht afgevoerd wordt naar buiten. Hierbij kan je kiezen tussen twee verschillende ventilatoren: axiale en radiale.
Door de tegels, douchedeur, kranen en spiegel na afloop droog te maken, voorkom je de meeste kalkaanslag. Hang daarom standaard een raamwisser bij de douche om na afloop de tegels en douchedeur droog te trekken. De douchedeur, kranen en spiegel kun je snel nadrogen met een thee-, luier- of droogdoek.
De beste oplossing voor een goede ventilatie van alle kamers in huis, is dus ventilatiesysteem D. Hiervan profiteert ook je badkamer. Dit centrale ventilatiesysteem zal de luchtinstroom en luchtuitstroom automatisch reguleren. Dankzij deze mechanische ventilatie kan je makkelijk vochtproblemen in huis voorkomen.
Is de buitenlucht koud, dan kunnen uw ramen aan de binnenkant beslaan. Wanneer het koude oppervlak van het glas in contact komt met de warme, vochtige lucht van uw binnenruimtes, ontstaat er waterdamp. Meestal is het binnen namelijk warmer dan buiten. Deze waterdamp zet zich af op de binnenkant van het glas.
Condensatie is een fenomeen dat in vrijwel iedere woning voorkomt. Het ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in een ruimte geen uitweg kunnen vinden. Als gevolg hiervan zal deze vochtige lucht zich hechten aan aanwezige koudere oppervlakken. De meest bekende verschijningsvorm is op een raam of een spiegel.
Verluchten is het tijdelijk openzetten van de ramen en deuren. Dat is in vele gevallen niet voldoende om vochtproblemen te voorkomen. Ventileren is een beter middel tegen condens op ramen. Daarbij wordt de binnenlucht voortdurend ververst.
Waar plaats ik ventilatie in de badkamer? De beste posities in je badkamer voor het plaatsen van een badkamerventilator liggen in Zone 2, maar Zone 3 loopt niet ver achter en is dus zeker ook erg goed te gebruiken voor het plaatsen van een ventilator.
In een badkamer ontstaat er al snel een grote hoeveelheid vochtige lucht. Wanneer deze lucht niet, of niet voldoende via een natuurlijke weg kan worden afgevoerd, is het noodzakelijk om een badkamer ventilator te monteren.
Door je badkamer voldoende te verluchten, vermijd je dat vieze schimmels en vochtplekken een aanslag plegen op je muren en meubilair. Dat doe je door de badkamerdeur of een raam gedurende enkele uren open te zetten.
Beperk tijdens het douchen de vochtverspreiding door de badkamerdeur dicht te doen en de ventilatie op een hoge stand te zetten. Een hogere kamertemperatuur voorkomt schimmelvorming. Droog na het douchen de wanden en vloeren met een raamtrekker, dit haalt tweederde van het achtergebleven vocht weg.
Tip 2: Verlucht eerst de kamer en ventileer dan kruislings.
Laat de badkamerdeur open en zet minstens één naar de badkamer gericht raam open. Vergeet niet de deuren en, indien nodig, de ramen van stoppen te voorzien om te voorkomen dat ze tijdens de tocht dichtslaan.
Zeker in natte ruimtes, zoals de badkamer, is dit niet te vermijden. Overtollig vocht zet zich af op koudere oppervlaktes, zoals muren, ramen, spiegels of plafonds. Daardoor kunnen vochtplekken, schimmel en geurhinder ontstaan. En dat is niet alleen nefast voor je woning, maar ook voor je eigen gezondheid.
Het plaatsen van een ventilatie rooster op de deur heeft als voordeel dat u geen omkijken heeft naar het verversen van de lucht, dit gebeurt middels een deurrooster immers vanzelf.
Ventileer 24 uur per dag.
Die onbereikbaarheid kan ook een voordeel zijn: zo zijn ze beschermd tegen vandalisme, niet onbelangrijk bij gemeenschappelijke ruimtes zoals toiletten in de horeca. Een buisventilator kan je snel en gemakkelijk plaatsen, omdat je die simpelweg in het kanaal schuift.
Ja, een gewone spiegel kan prima in de badkamer!
Het verwarmingselement is eigenlijk gewoon een sticker die je makkelijk op de achterkant van de spiegel plakt. De draden van de spiegelverwarming sluit je aan op schakelbare voeding van 230 volt, zodat je de verwarming aan en uit kunt zetten. Vaak is dit direct gekoppeld met schakelaar van het licht in de badkamer.
De spiegelverwarming is eenvoudig te installeren en moeiteloos te bedienen. Daarnaast zijn spiegelverwarmingen veilig en bijzonder laag in verbruik, het energieverbruik staat gelijk aan dat van een gloeilamp.
Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht. Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u 's nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht.