Je hebt minimaal een laag van 10 centimeter stabilisé nodig om er zorg voor te dragen dat je terrastegels niet gaat verzakken. Wanneer je dat gedaan hebt kun je de ondergrond stevig aandrukken met een plank. Zorg voor een zo egaal mogelijke ondergrond, maar wel zo dat de fundering geleidelijk afloopt naar een zijkant.
De fundering moet een dikte hebben van ongeveer 15 cm en bestaat uit gestabiliseerd zand (stabilisé) (100 tot 150 kg cement/m3). Je kan dit gestabiliseerd zand ter plaatse met de schop maken, met een betonmolen of het laten leveren door een betoncentrale.
Wat is de minimumdikte van een chape voor een terras? Een gewapende niet-hechtende dekvloer voor een buitenterras is doorgaans 5 tot 8 cm dik. Als de dekvloer niet-hechtend is, moet die een minimumdikte van 5 cm hebben en gewapend worden met een metalen net van minstens 50 x 50 x 2 x 2 mm.
De minimale dikte voor natuursteen bedraagt 4 cm (kalkzandsteen soorten) en 3 cm voor granieten terrastegels. Betontegels moeten in de regel tussen de 3 en 6 cm dik zijn. Wil je keramische tegels plaatsen, informeer dan bij de fabrikant naar de eisen.
Gestabiliseerd zand is betonzand met 10 tot 20 procent cement en wordt veel gebruikt als fundering in de wegenbouw en voor een oprit, tuin en terras. Het soortgelijk gewicht van één kuub is ongeveer 1600 kilogram en is leverbaar vanaf € 282,50. Voor iedere kuub extra wordt er € 82,50 extra gerekend.
De ideale meng verhouding voor stabilisé? Die ligt ergens rond één schep cement per acht scheppen zand. Meng je er proportioneel te weinig cement in, riskeer je dat de stabilisé te weinig vastheid heeft. Ga je er een te grote portie cement in vermengen, dan wordt de onderlaag minder waterdoorlaatbaar.
Stabilisé is een waterdoorlaatbaar mengsel waardoor dit vaak als fundering gebruikt wordt voor materialen die buiten worden aangelegd. Voorbeelden hiervan zijn terrastegels, klinkers voor een oprit, voetpaden… Chape is daarentegen niet waterdoorlaatbaar en wordt gebruikt als ondervloer voor tegels, parket, laminaat…
Wanneer je een terras gaat plaatsen wil je natuurlijk dat het stabiel is. Dat kun je doen door een fundering te maken op basis van zand. Je kunt daarvoor het beste zuiver gewassen rivierzand gebruiken met ruwe korrel. Door zand te mengen met cement krijg je stabilisé.
"Naar mijn inziens is er geen probleem om in twee maal de stabilisé aan te brengen als je oplet dat de eerste laag niet wordt uitgeregend of te snel droogt. Plastic folie kan als bescherming dienen bij regen. Als er teveel zon of wind is, moet je de stabilisé voldoende vochtig houden", aldus de firma Grouttech.
De dikte van de laag gestabiliseerd zand hangt af van het gebruik. Voor een looppad is dat anders dan voor een oprit bijvoorbeeld. Voor een terras is een dikte van 15 cm oké." "Onder de stabilisé kan je ook een onderfundering in steenslag of betonpuin leggen voor extra stevigheid.
Het verharde oppervlak realiseren
Plaats een eerste rij klinkers in de tweede laag niet aangedamde Stabilisé van 5 cm dik. Let erop dat u een voeg van 2 mm aanhoudt tussen de klinkers.
Laat tussen de tegels een ruimte van 3 millimeter voor het voegen. Bij stap 5 wordt het voegen verder uitgelegd; Zorg ervoor dat u iedere tegel goed aanslaat met een rubberen hamer. Zo kunt u de tegels op dezelfde hoogte krijgen, waardoor er een egaal terras ontstaat.
Kort en bondig: om te berekenen hoeveel stabilisé je nodig hebt gebruiken we volgende verhoudingen. Je gebruikt ongeveer 150 kilogram cement voor 1 kubieke meter zand (1m3 zand is ongeveer 1650 kilogram). De perfecte mengverhouding ligt rond 1 schep cement per 8 scheppen zand.
Net als stabilisé is chape een mengsel van zand, cement en water. Chape kan cementgebonden zijn, zoals traditionele chape, of op basis van gips. Er bestaan dus verschillende soorten chape: traditionele chape, anhydriet vloeichape, cement vloeichape en isolerende chape.
Kleine hoeveelheden bouw- en sloopafval kan je kwijt op het recyclagepark. Voor grotere hoeveelheden doe je best een beroep op een containerdienst. Deponeer de verschillende fracties bouw- en sloopafval in de aparte containers op het recyclagepark.
Voor een tuinpad of terras volstaat normaalgezien een fundering van gestabiliseerd zand van zo'n 10 tot 15 cm diep. Tel daarbij wel nog de breedte van de klinkers of tegels. Voor de stabiliteit van het terras of tuinpad is het belangrijk dat de ondergrond nog niet bewerkt werd. De grond moet compact zijn.
Hoe dik moeten tuintegels zijn? Tuintegels hoeven niet heel erg dik te zijn. Voor het gebruik op een terras is een minimale dikte al genoeg. Bij betontegels is dit 4 cm, bij natuursteen 3 cm en bij een keramische tuintegel 2 of 3 cm.
Terrastegels leggen op beton is perfect mogelijk, maar je moet wel met een aantal factoren rekening houden. Het belangrijkste aandachtspunt is vorstbestendigheid. Wanneer terrastegels niet bestand zijn tegen vriestemperaturen komen de voegen en daarna ook de tegels los. De oorzaak is infiltrerend water dat bevriest.
Stabilisé is rijnzand met tot maximum 150 kg cement per kubieke meter. Chape is chapezand met minstens 250 tot 350 kg cement per kubieke meter. Ter info: 1 m³ zand is +/- 1.650 kg". Raadpleeg ook www.wtcb.be voor meer info over deze materie.
Stabilisé is niet geschikt voor het lijmen. De verhouding cement zand is meestal niet voldoende en door het ontbreken van aanmaakwater in het mengsel heb je een zwakkere cement zand binding. Stabilisé geeft continu stof af en bij lijming zal de lijm verontreinigd worden door los zittende en loskomende zanddeeltjes.
Stabilisé is een ideaal opvulmiddel. Het vormt een stevige fundering – voor bijvoorbeeld een terras of een tuinpad – maar blijft goed waterdoorlatend.
Een zak van 25 kg Knauf Stabilisé gemengd met ca. 2 tot 4 l water (volgens de gewenste consistentie) geeft ca. 13 l natte mortel.
In beide gevallen kies je best voor een ondergrond in stabilisé. Dat stabiliseert (duh) èn is waterdoorlatend (in tegenstelling tot beton). Idealiter loopt de ondergrond 1cm per meter af in de ene richting, en is waterpas in de andere richting.
Dit zijn boordstenen uit beton, palissades of stenen vastgezet in een gestabiliseerd zandbed. Plaats deze 1 cm hoger dan de omliggende grond; − Maak een stut van schraal beton of gestabiliseerd zand zodat de kantopsluiting op zijn plaats blijft. De fundering zorgt voor de draagkracht van de bestrating.