Je hebt misschien gehoord van kamerplanten waarvan bekend is dat ze vocht uit de lucht opnemen. Tropische planten genaamd epifyten zoals Engelse klimop, Peace Lily, Reed Palm, Boston-varens en Tillandsia zijn planten die al hun water uit de lucht halen in plaats van wortels.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.
Een waterbakje aan de verwarming: bron van schimmels en bacteriën. Een aantal waterbakjes aan de verwarming hangen kan de luchtvochtigheid inderdaad enigszins verhogen, doordat er dan water verdampt. Het effect is echter minimaal. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Twente in Enschede uitgezocht.
Met ventileren komt er koudere lucht naar binnen. Maar deze is wel droog (ook al regent het buiten). Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Dus hoef je minder te stoken.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Een Geurwolkje diffuser vernevelt water waardoor de ruimte bevochtigd wordt tot een aangename luchtvochtigheid. Zo groeien jouw plantjes beter en heb jij minder kans om kwaaltjes te krijgen! Ook doe je in het water een paar druppels heerlijke en volledig natuurlijke etherische olie.
Om de luchtvochtigheid rondom een specifieke plant te verhogen, vul je een terracotta schaal of plantenschotel met hydrokorrels of steentjes en een laag water. Zet je plant erop, zodat de pot net boven het water staat. Gedurende de dag zal het vocht verdampen en je plant van meer luchtvochtigheid voorzien.
Tegen droge lucht
Maar vooral in de winter als de verwarming veel aanstaat kan het erg droog zijn in huis. Om de planten een extra steuntje in de rug te geven en ze het gevoel te geven dat de luchtvochtigheid hoger is, kun je ze met de plantenspuit af en toe even nat sproeien op de bladeren.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Hoe minder je huis is geïsoleerd tegen de kou, hoe groter de kans is dat er droge lucht in de atmosfeer van je huis sijpelt. Dat kan komen door slechte afdichtingen rond deuren en ramen, spouwmuren, dak- of zolderisolatie en zelfs scheuren in metselwerk.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Aloe vera: topper onder zuurstofproducerende kamerplanten!
Behalve dat Aloe vera zuurstof produceert, haalt hij ook nog eens verschillende schadelijke chemische stofjes uit de lucht. Aloe vera is een makkelijke plant die weinig onderhoud vraagt, één keer in de twee weken een klein beetje water is voldoende.