Met de Ovarian Reserve Test kan een vrouw thuis testen hoe het ervoor staat met de kwaliteit van haar voorraad eitjes.
De AMH-test
AMH staat voor anti-Müller-hormoon, een hormoon dat wordt afgescheiden door de oöcyten (eicellen). Door op dit hormoon te testen (aan de hand van een bloedtest) kan de arts ongeveer schatten hoe veel levensvatbare eicellen er nog over zijn in de eierstokken van een patiënt.
Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.
Bij je geboorte, is dit aantal gedaald tot ongeveer twee miljoen en wanneer je in de puberteit komt en je menstruatie begint (wanneer je ongesteld wordt), heb je nog tussen de 300.000 en 500.000 eicellen over. Het feit dat je voorraad eicellen voortdurend afneemt, hoeft echter geen zorg te zijn.
Eicellen worden al voor de geboorte aangemaakt in de eierstokken. Je wordt geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen.Vanaf dan sterven jaarlijks ongeveer 10.000 eitjes af.Tegen de puberteit blijven er nog zo'n 400.000 over.
Vrouwen die hiervoor in aanmerking komen, moeten een IVF-behandeling ondergaan. Hierbij worden eerst de eierstokken met hormonen gestimuleerd. Vervolgens worden door het aanprikken van de eierstokken, de eicellen verkregen. De hele behandeling neemt ongeveer 2 tot3 weken in beslag.
Vrouwen worden geboren met gemiddeld 1 miljoen eicellen. Rond de puberteit blijven er nog zo'n 300.000 – 400.000 eicellen over. Dit aantal daalt stelselmatig. Rond je 35ste heb je nog ongeveer 25.000 eitjes over die geschikt zijn voor bevruchting.
Iedere maand beginnen er zo'n 10 eicellen in je eierstokken te rijpen. (als je de pil gebruikt rijpen er geen eicellen en heb je geen eisprong, pas na het stoppen met de pil komt je natuurlijke cyclus weer op gang). Slechts 1 eicel zal volledig rijpen en uiteindelijk uit de eierstok springen (ovulatie).
2. Hoeveel eicellen verliest een vrouw elke maand? Nadat een vrouw haar menstruatiecyclus begint, ovuleert één eicel en gaan elke maand ongeveer 1.000 (onrijpe) eicellen verloren. Het aantal eicellen dat een vrouw verliest is niet iets wat kan worden beïnvloed.
Elke vrouw heeft bij haar geboorte alle eicellen in de eierstokken. Dat zijn er ongeveer twee miljoen.
Tot je 30e jaar heb je een kans van 20% om zwanger te worden. Op je 35e daalt deze kans naar 10% en op je 38e heb je nog maar 5% kans. Dus, als je ouder wordt ben je niet onvruchtbaar maar duurt het gewoon langer voordat je zwanger wordt omdat je voorraad goede eicellen helaas opraakt.
Meestal begint dit rond de leeftijd van 12 jaar met de eerste menstruatie en eindigt dit tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar met de menopauze. Maar dit betekent niet dat je op de leeftijd van 45 jaar niet meer vruchtbaar bent.
Het succespercentage met eigen eicellen vanaf 40 jaar ligt tussen de 5% en de 15%.
Eenmaal losgelaten leeft de eicel tot 24 uur. Een zaadcel bevrucht een eicel aan het einde van de eileider. Een zaadcel leeft gemiddeld 2 tot 3 dagen in het lichaam van de vrouw.
Een meisje heeft rondom haar baarmoeder eierstokken en eileiders. In de eierstokken worden eicellen (eitjes) gemaakt. Elke maand gaat er zo'n eicel via de eileider naar je baarmoeder.
Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.
Vrouwen zonder eisprong kunnen echter toch wel een paar keer menstrueren. Bij onvruchtbare koppels wordt de diagnose van anovulatie in 20 tot 25% van de gevallen gesteld.
Die varieert echter bij elke vrouw en hangt af van het feit of ze een regelmatige cyclus heeft of niet. Regelmatige cyclus: de eisprong vindt elke cyclus ongeveer op dezelfde dag plaats. Onregelmatige cyclus: de eisprong vindt elke cyclus op een ander moment plaats.
Na de ovulatie blijft een onbevruchte eicel ongeveer 12 tot 24 uur leven. Daarna sterft de eicel af in de eileider en worden de resten opgenomen in het bloed. Alleen als de eicel wordt bevrucht, kan de eicel langer in leven blijven. Zaadcellen kunnen in het lichaam van de vrouw ongeveer 2 dagen leven.
Rijping van de follikel
Al bij haar geboorte heeft een vrouw alle eicellen in haar eierstokken. Deze eicellen zijn nog onrijp. Onder invloed van het hormoon FSH ontstaan er blaasjes (follikels) waarin de eicellen kunnen rijpen.
Hoe vaak komen meerlingen voor? In de natuurlijke situatie, dus zonder vruchtbaarheidsbehandelingen, komt een twee-eiige tweeling (dus een dubbele eisprong waarbij beide eicellen bevrucht raken) voor in 1 op 83 zwangerschappen.
Hoe ouder je wordt, hoe langer het gemiddeld duurt voordat je zwanger raakt. Toch heb je tot je 35e nog altijd een grote kans om binnen een afzienbare tijd in verwachting te zijn. Boven je 35e neemt deze kans sneller af. Er kleven dan ook meer risico's aan de zwangerschap.
Je eicellen mogen na je 35e dan 'oud' zijn, in principe kun je na je 35e of 40e gewoon zwanger worden en een gezond kind krijgen. Het aantal vrouwen dat rond hun 40e hun eerste kind krijgt, is de laatste jaren juist sterk gestegen. Meestal verloopt dit ook helemaal zonder problemen.
Rond je 20e levensjaar ben je het meest vruchtbaar, de kans op een zwangerschap is dan het grootst. Wanneer je 35 jaar of ouder bent neemt de kans op een zwangerschap met 50% af in vergelijking met je 20e levensjaar. Na je 40e daalt dit percentage naar slechts 10%.
Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. En ga hier de eerste 10 weken van je zwangerschap mee door. Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden kun je ook al beginnen met het slikken van 10 microgram vitamine D per dag.