De grootste exporteur van agrarische producten zijn de Verenigde Staten. Sinds 2005 vervult Nederland, dat 235 keer kleiner is dan de VS, de tweede plaats. Volgens Data for Farmers kan dit omdat Nederland goede wegen en waterwegen heeft. Daarnaast spelen de havens in Rotterdam en Amsterdam een belangrijke rol.
Daarmee – en ook dankzij allerlei andere agrarische producten – is Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld – na de VS, maar vóór Duitsland. Nederland is tevens de derde netto-exporteur ter wereld, na Brazilië en Argentinië.
Welk land heeft het meeste biologische landbouwgrond? Als we kijken naar het grootste percentage aan biologisch landbouwareaal in Europa staat Liechtenstein op nummer 1 met 37,9% biologisch landbouwareaal. In de praktijk is dit maar 1.000 hectare, aangezien Liechtenstein één van de kleinste landen ter wereld is.
Veel export
75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie. Nederlandse boeren exporteren veel.
Na Verenigde Staten, voor Duitsland
Dit blijkt uit cijfers van de World Trade Organisation (WTO). De Verenigde Staten exporteerde in 2014 met afstand de meeste landbouwgoederen (182 miljard dollar). Nederland volgt op respectabele afstand (112 miljard dollar), gevolgd door Duitsland (101 miljard dollar).
"Zonder die wederdoorvoer is Spanje de grootste exporteur." Dat land voerde vorig jaar voor 8,7 miljard euro vlees uit.
“Nederland kan niet zelfvoorzienend zijn met de huidige consumptie. Hoewel Nederland extreem efficiënt is en een hoge opbrengst per hectare heeft, kan het de bevolking niet voorzien van een gezond dieet. Dat komt omdat het een klein land is met een hoge bevolkingsdichtheid.
Exportland Nederland verdient het meest aan de export van machines, aardgas en bloemen en planten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een top-10 gemaakt van de meest lucratieve goederen voor de export in 2015 en daarin staan machines op één.
Zuivel en eieren (11,9 miljard euro), sierteeltproducten (11,5 miljard euro), vlees (11 miljard euro), dranken (8,1 miljard euro) en natuurlijke olie en vetten (8,1 miljard euro) zijn bij de export de belangrijkste goederengroepen. De top vijf is in 2022 goed voor 41% van de totale exportwaarde.
Als we 1 persoon aan moeten wijzen die wereldwijd de meeste grond in bezit heeft, dan komen we uit op Gina Rinehart.
De allergrootste agrarische grondbezitter is de Chinese melkveehouderij 'Mudanjiang City Mega Farm', dat in handen is van Russische en Chinese eigenaren. Er zou ruim 9 miljoen hectare bij het bedrijf behoren.
Meeste boeren in oosten van Nederland
Gelderland voert de boventoon en is de grootste agrarische provincie van ons land. Het is de thuisbasis van diverse landbouwactiviteiten, waaronder akkerbouw, tuinbouw en veeteelt.
De oorlog leidt onder meer tot hogere prijzen voor de Nederlandse landbouw. Die stijging in prijzen is de directe oorzaak van de stijging in de financiële waarde van zowel export en import. Met andere woorden: omdat boeren hogere kosten hadden, vroegen ze op de wereldmarkt ook hogere prijzen voor hun producten.
In Nederland stellen we hoge eisen aan het produceren van vlees. Het moet onder andere duurzaam, diervriendelijk en veilig zijn. Dit vraagt om grote investeringen van de boer en de sector. De export van vlees zorgt voor een eerlijke prijs voor de boeren.
'Als je kijkt naar de grond die nodig is om ons voedsel te produceren, dan ligt dat voor driekwart in het buitenland. Producten zoals rijst, koffie, bananen en sinaasappels komen daar natuurlijk vandaan. Maar ook het bakgraan, zoals meel voor brood en koekjes komt uit andere landen.
De belangrijkste exportgoederen zijn de machines en vervoermaterieel met een aandeel van bijna 30 procent van het totaal. Andere grote exportproducten zijn de chemische producten, minerale brandstoffen, voeding en levende dieren en de gefabriceerde goederen.
Nederland exporteerde in 2021 voor 104,7 miljard euro aan landbouwgoederen, een stijging van 9,4% ten opzichte van 2020. Dit is een combinatie van de export van Nederlandse producten (75,7 miljard) en de wederuitvoer van landbouwproducten uit het buitenland (29,0 miljard).
De analyse van mogelijke knelpunten in de voedselvoorziening geven geen eenduidig antwoord op de vraag of de huidige landbouw 17 mln. Nederlanders kan voeden onder autarkische omstandigheden.Het lijkt wel mogelijk, maar er zijn wel ingrijpende veranderingen nodig in het agrarisch productiesysteem.
Zelfs als Nederland zijn landbouwproducten niet meer zou exporteren, is er te weinig landbouwgrond om de Nederlandse bevolking te voeden. Voor de huidige Nederlandse voedselconsumptie is namelijk 3,34 miljoen hectare nodig, terwijl Nederland slechts 1,82 miljoen hectare landbouwgrond heeft.
"Als we bereid zijn meer gas uit Groningen uit de grond te halen, kunnen we het wel veel langer uithouden. Maar op de lange termijn: nee, we kunnen in Nederland niet op eigen kracht in de energiebehoefte voorzien."
Maar in welk land eten ze nu het meeste vlees? De 'U.N. Food And Agriculture Organization' heeft dit onderzocht! Uit dit onderzoek is gebleken dat Luxemburg helemaal bovenaan staat al het aankomt op de gemiddelde consumptie van vlees per persoon.
Zuid-Amerikaans rundvlees staat bekend als het beste vlees ter wereld. Het staat bekend als mals en rijk van smaak.
Met bijna 6 miljard euro zijn metaal en metaalproducten na machines het meest winstgevende exportproduct. Sierteelt - bloemen, planten en bloembollen - was het afgelopen jaar goed voor 5,5 miljard euro. Ook hoog in de top tien staan aardgas, kunststof en vlees.