Wij, de Koninklijke Marechaussee, bewaken de grenzen en beschermen ons land. We treden op tegen zware criminaliteit en ondermijnende activiteiten. Soms met gevaar voor eigen leven. Wij zijn militair en politie tegelijk.
De militaire politie (MP) is een politiedienst die verantwoordelijk is voor beveiliging en wetshandhaving binnen een militaire organisatie.
"Maar de politie mocht niet ingrijpen, dat is aan de marechaussee", merkt een man op. Dat klopt overigens niet helemaal. De politie mag altijd ingrijpen en een militair aanhouden, maar als dat gebeurt neemt de marechaussee doorgaans het onderzoek over.
Binnen defensie is de Marechaussee de instantie die belast is met politietaken. De Marechaussee doet dus onderzoek naar strafbare feiten. Wanneer een werknemer van de luchtmacht, landmacht of marine een strafbaar feit heeft begaan, waar dan ook ter wereld, is het de Marechaussee die het onderzoek doet, niet de politie.
Het logo van de Koninklijke Marechaussee is, als bij veel buitenlandse gendarmeriekorpsen, een zogeheten springende granaat. In de 17e eeuw werd een nieuw wapen in Europa ingevoerd: de handgranaat.
Wij zijn militair en politie tegelijk. Onderdeel van de krijgsmacht. We bewaken de rechtsstaat en beschermen de samenleving voor uw veiligheid. Wij worden continu ingezet in Nederland en daarbuiten.
De Koninklijke Marechaussee is een gendarmeriekorps, een politiekorps met militaire status. De medewerkers zijn zowel militair als politieman of -vrouw. De marechaussee is in Nederland en wereldwijd veelzijdig inzetbaar. Bijvoorbeeld op plaatsen van strategisch belang.
Wat mogen verbalisanten doen die verkeersovertredingen vaststellen? Verbalisanten (opsporingsambtenaren) van de Koninklijke Marechaussee mogen verkeersovertredingen vaststellen en boetes opleggen. Hieronder vindt u per verbalisantennummer documenten waaruit blijkt dat de marechaussees bevoegd zijn dit werk te doen.
De korpschef heeft de leiding over de nationale politie. De minister van Justitie en Veiligheid (JenV) is eindverantwoordelijk voor het goed functioneren van de politie. De Inspectie Justitie en Veiligheid ziet erop toe dat de politie haar taken goed uitvoert.
Eerste hoofdcommissaris
Dit is de chef van de Nederlandse politie. Onder zijn verantwoordelijkheid moet de Nationale Politie gevormd worden. Op dit moment is dit Henk van Essen.
Ik heb een strafblad. Is dat een probleem? Je krijgt geen Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) als je bent veroordeeld, dan wel een strafbeschikking of transactie hebt geaccepteerd.
Jongeren die gemotiveerd en geschikt zijn, kunnen vanaf september 2023 kiezen voor een dienjaar bij Defensie. Ook mensen met werkervaring (zij-instromers) zijn welkom voor een jaar bij Defensie. Je krijgt een opleiding, een werkplek en salaris.
dat mogen ze gewoon. De marechaussee kan ingezet worden voor de algemene politiedienst. Als zij voor die taak worden ingezet, hebben ze alle "normale" bevoegdheden, en mogen ze inderdaad burgers bekeuren.
Militaire baret
De kleuren worden ingezet om onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende militaire eenheden. Aan de baret die iemand draagt kun je dus direct herkennen tot welke eenheid en/of welk krijgsmachtonderdeel een militair behoort.
De Commandant Koninklijke Marechaussee voert het bevel over de Koninklijke Marechaussee. Dat doet zij namens het gezag: de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid en Defensie. Sinds 1 september 2023 is Annelore Roelofs Commandant Koninklijke Marechaussee.
Surveillant: twee strepen. Agent: drie strepen. Hoofdagent: vier strepen. Brigadier: twee lauwerkransjes met in het midden een kroontje met zwaard.
Ga je de politieopleiding volgen, dan start je als aspirant (student). Na het afronden van je opleiding word je aangesteld in je toekomstige functie en krijg je de rang die daarbij hoort. Heb je de mbo-opleiding op niveau 4 gevolgd, dan start je als agent. Na je hbo-opleiding begin je als brigadier.
Het gemiddelde salaris voor a politieagent (m/v) is € 2.814 per maand in Nederland. 560 salarissen doorgegeven, bijgewerkt om 11 januari 2024. Is dit nuttig?
In artikel 2, vierde lid, Grondwet staat dat iedereen het recht heeft om het land te verlaten, “behoudens in de gevallen bij de wet bepaald”. In het geval van belastingschulden, mag er op grond van artikel 22, sub a van de Paspoortwet een paspoort worden geweigerd en vervallen verklaard.
Als u een oude openstaande boete heeft, mag u niet verder reizen.
Voor bijzondere opdrachten beschikt het Korps Mariniers over verschillende special forces-eenheden. Onder de overkoepelende Netherlands Maritime Special Operations Forces (NL MARSOF) vallen de Unit Intervention Mariniers (UIM) en de Maritieme Speciale Operaties (MSO)-compagnie.
Het Korps Commandotroepen heeft 4 Operationele Commandotroepen Compagnieën ter beschikking voor Speciale Operaties.
Het Korps Nationale Reserve (Natres) bestaat uit 3 bataljons: 10 Natresbataljon, 20 Natresbataljon en 30 Natresbataljon. Deze bataljons maken deel uit van de 3 brigades van de landmacht.