De keuze voor een type transformator hangt af van de capaciteit die nodig is voor het lichtplan. Als vuistregel geldt dat het vermogen van de aangesloten armaturen bij elkaar opgeteld maximaal 80% van het vermogen van de transformator mag zijn. Er zijn transformatoren (HUB) van 50, 100 en (SMARTHUB)150 Watt.
LED lampen waarbij wel een trafo is benodigd
Sommige LED lampen (vaak fittingtype GU5. 3) zijn alleen geschikt voor 12 Volt, dat is een stuk lager dan het 230 Volt lichtnet in huis. In dat geval zet je een spanningsomvormer tussen het stroomnet en de ledlamp.
Bij 12 V tuinverlichting hoeven de kabels niet ondergronds en is het dus makkelijker om aan te leggen dan 230 V. Je kunt dit zelf en hebt geen electricien nodig voor de aanleg. Dit komt omdat 12 Volt “zwak-stroom” of laagspanning is. Ga je per ongeluk met een schep door een kabel van 12 V heen, dan gebeurt er niets.
Dat hangt af van de totale installatiewaarde (VA) van de verlichting die je wilt aansluiten. Je kan tot 50 resp. 100 VA aansluiten op de HUB-50/100 en de SMART HUB-150 kan tot 150 VA aan verlichting van stroom voorzien.
Wil je je 12V halogeenlamp dimmen? Dit is makkelijk haalbaar! Je kunt zowel een conventionele als een elektronische transformator gebruiken. Het is echter wel van groot belang dat de lamp, transformator én dimmer elkaar ondersteunen.
Om de juiste transformator voor je lichtbron te vinden, moet je voldoen aan de belasting (het minimale en maximale aantal Watt) die op de transformator kan worden aangesloten. Verder zijn er verschillende type transformators: conventioneel en elektronisch.
Ik heb 12 volt halogeenverlichting, moet ik ook de transformator vervangen? LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort.
Kortegezegd: Een halogeentrafo zal in de meeste situaties met LED volstaan, mits u de LED lampen niet dimt. Worden de lampen wel gedimd? Dan is bijna altijd een dimbare LED trafo vereist voor goede werking van uw 12Volt LED lampen.
Een trafo kan beste snel stuk gaan. In onze keuken na een jaar of 3 al.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
De regulieren buitenkabel (Laagspanning kabel) word veel gebruikt voor het aansluiten van de 12V tuin spots en tuin lampen. Ons Neopreen kabel is een 3 aderig grondkabel welke uitermate geschikt is voor binnen en buiten gebruik. De Neopreen kabel heeft een aantal voordelen tegenover onze regulieren buitenkabel.
Wanneer je alleen een buitenstopcontact of enkele buitenlamp wilt aansluiten, heb je al voldoende aan een Ymvk-as 2x2,5mm2. Wil je stopcontacten in je tuin die permanent op 230 volt staan en de tuinverlichting apart bedienen, dan kies je voor 3-aderige Ymvk-as kabel.
Deze MR16/GU5. 3 spot werkt altijd op 12V en er wordt altijd gebruik gemaakt van een trafo.
G4 LED lampen zijn compacte steeklampen waarvan de pinnetjes 4 mm uit elkaar staan. Deze lampen werken op 12V. Voordat de lampen aangesloten kunnen worden op het stroomnetwerk hebben ze dus een transformator nodig.
Kies daarom altijd voor een directe aansluiting op 220/230V. Je kunt kiezen voor spotjes met een los LED lampje, spots met een externe driver en spots met een interne driver. Vooral dat laatste is heel interessant wanneer je geen ruimte in het plafond hebt voor een trafo.
De werking van een zonnepanelensysteem hangt dus sterk samen met de werking van de omvormer. Fabrikanten geven vaak aan dat hun omvormer een levensduur heeft tussen de 15 en 20 jaar. Toch zien we dat dit in de praktijk wel kan verschillen.
Je kan ze dus gewoon in de zekeringskast hangen. Is een DIN-rail montage niet mogelijk, dan kan je de voeding/transfo op een apart paneel naast de zekeringskast monteren. Indien er bij de lamp extra ruimte is, bijvoorbeeld in een vals plafond of bovenop keukenkastjes, dan kan je de voeding/transfo hier verbergen.
Hoe werken 12 Volt LED spots en LED steeklampen? 12 Volt LED spots en LED steeklampen werken met behulp van een transformator, aangezien deze LED lampen niet direct kunnen worden aangesloten op het stroomnetwerk (230V). Deze transformator zet de 230V om naar 12V zodat de lampen goed werken.
Wanneer we kijken naar de lichtopbrengst van halogeenlampen dan zien we ongeveer het volgende: 500 Watt geeft 5.500 lumen. 1000 Watt geeft 13.000 lumen. 2000 Watt geeft 26.000 lumen.
G4/GU4 halogeen kun je in 80% van de gevallen één-op-één vervangen door G4/GU4 led, mits met aan-uitschakelaar wordt bediend. Wil je jouw G4/GU4 led dimmen? Vervang dan altijd de halogeentrafo door een dimbare led trafo én de halogeendimmer door de bijpassende led dimmer.
Het verschil in rendement is enorm. Een ledlamp kan met zo'n 15% van de energie net zoveel licht maken als een ouderwetse gloeilamp en is ook 8 tot 10 keer zuiniger dan de halogeenlamp. Ten opzichte van de halogeenlamp is led dus veel energiezuiniger maar in aanschaf wint de halogeen lamp fors.
Ledlamp. Hangen er in jouw huis nog halogeenlampen of gloeilampen? Het is slim om die te vervangen door ledlampen, zelfs als de lampen het nog doen. Een ledlamp verbruikt namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp, en zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp.
Halogeenlamp per 1 september verboden, maar hij blijft voorlopig toch te koop. Na de gloeilamp verdwijnt vanaf 1 september ook de halogeenlamp. Vanaf die datum moeten lampen in de Europese Unie zo zuinig zijn, dat halogeen niet meer aan de eisen voldoet. Winkels mogen nog wel hun voorraden verkopen.
Een 50W halogeenspot kent doorgaans een lichtopbrengst van 400 lumen. De led spot moet hier dus ook in de buurt komen als u de ongeveer dezelfde lichtopbrengst wilt behalen.