Flatbread zijn platte broodjes die je zonder oven kunt maken en die binnen een half uurtje klaar zijn. Ze hoeven niet te rijzen en je hebt dus geen gedoe met gist.
Wat is het? Naan is een platbrood op basis van tarwemeel en gist. Daarmee is naan meteen een uitzondering in de categorie platbroden, die gewoonlijk geen gist, desem of rijsmiddelen bevatten. Om het brood extra volume te geven wordt soms ook melk of yoghurt toegevoegd.
Libanees of Arabisch flatbread.
Je koopt het bij Turkse en Marokkaanse winkels.
Platbrood was reeds bekend in Sumer en het oude Egypte. Het is vermoedelijk de oudste methode om brood te bakken, omdat men met weinig ingrediënten op eenvoudige wijze platbrood kan maken op bijvoorbeeld een steenoven.
Flatbread maak je met bloem, water of melk en olie. Maar om ervoor te zorgen dat je een voedzamer broodje op je bord krijgt kun je makkelijk een paar kleine aanpassingen maken zoals in dit recept. Gezond is in dit geval dus met fijne voedingswaarden in plaats van heel caloriearm.
Is Arabisch brood gezond? In 1 stuk libanees platbrood zitten 272 kilocalorieën. 1 stuk libanees platbrood staat voor 85 gram. Deze hoeveelheid libanees platbrood bevat 7,667 gram eiwit en 1,0115 gram vet waarvan 0,136 gram verzadigd vet is.
Met de emigratie van Hindoestanen uit India naar Suriname is ook de roti meegekomen. De “pannenkoek” die in Suriname (en Nederland) roti heet, wordt in India ook wel chapati genoemd.
Tip!! Je kunt dit platbrood ook prima invriezen. Voor gebruik rechtstreeks uit de diepvries 10 tot 15 minuten opwarmen in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Ingrediënten. Ingrediënten: TARWEBLOEM, water, gist, zout, suiker.
Lavash is een heel lekker Armeens knapperig platbrood. Ideaal om te serveren met een dip zoals hummus of baba ganoush.
Hoe Bewaar Je Flatbread
Je kunt ze ook bewaren: Koelkast – in de koelkast kun je ze 3 a 4 dagen bewaren doe ze in een afsluitbare plastic vriezer zak. Vriezer – De flatbreads kun je ook prima invriezen doe ze ook in een vriezer zak.
Souq Libanees brood met volkoren tarwemeel.
Naan is namelijk Indiaas voor brood en naanbrood is dus dubbelop. Naan is een gerezen platbrood dat in de oven wordt gebakken. Het deeg bevat gist. Vaak wordt ook melk of yoghurt gebruikt en specerijen als komijn en nigella.
Over het algemeen is roti een goed gerecht als je lekker wilt avondeten. Het is niet gezond, maar ook niet ongezond. Als je wilt afvallen is het wellicht handiger om iets anders te eten. Als dat niet het geval is dan is roti een goede optie als avondmaal.
Het van origine Arabische woord masala wordt veel gebruikt in Zuid-Oost Azië. Het is een mix van droge specerijen (gemalen of niet) of een pasta, wanneer gecombineerd met natte ingrediënten zoals ui of tomaat. Masala is dus het overkoepelende woord voor vele soorten kruidenmengsels.
De letterlijke vertaling van roti is brood. Een roti pannenkoek maken vergt even wat kneedwerk, maar dan heb je ook wat! Met een simpele basis van zelfrijzend bakmeel, water en olie, kan jij in een handomdraai (of twee) een lekkere roti pannenkoek maken! Dit is een basisrecept, zonder vulling.
De platte broden liggen tegenwoordig ook in de supermarkt: op de broodafdeling of bij de producten van Souq. Tip: je kunt ze ook invriezen, zodat je altijd een voorraadje in huis hebt.
Stapel 5 tortilla's op elkaar, dek ze af met een vochtige doek en leg ze zo in de magnetron. Zet de magnetron steeds 30 sec. aan, tot de tortilla's warm zijn.
Je kan de gebakken naans ook in aluminiumfolie verpakken en in de koelkast bewaren. Om ze op te warmen, leg het hele pakketje een kwartiertje in een matig verwarmde oven. Wil je maar één naan opwarmen, besprenkel die dan met een water water en warm een minuutje op in de magnetron.
In de koelkast blijft dit naanbrood zeker 3 dagen goed. Je kunt het ook invriezen, dan houd je het zeker 3 maanden goed.
Zoals met zoveel soorten brood, kun je naanbrood beter niet in de koelkast bewaren. Wel kun je naanbrood als volgt bewaren: Keukenkast: 2-4 dagen te bewaren. Diepvries: tot 1 maand te bewaren.