In elk huis gaat er wel warmte verloren, echter hangt dit natuurlijk af van hoe goed dat huis geïsoleerd is. Gemiddeld genomen gaat er 30% verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen.
Waar gaat warmteverlies verloren? Warmte gaat verloren via de gebouwschil. Deze bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, de ramen, de deuren en het dak. Warmte gaat dan ook vaak verloren via ramen, deuropeningen, het dak, de vloer, langs warmwaterleidingen en langs naden en kieren.
“Als het zowel buiten als binnen 18 graden is verlies je geen warmte door de ramen, muren, ventilatie of het dak, maar wel door je vloer. Omdat het in de kruipruimte koeler kan zijn dan 18 graden. Op dat moment gaat zelfs 100 procent van het warmteverlies door de vloer verloren.
Waar lekt warmte weg? Warmte kan uit uw huis ontsnappen via verschillende plekken, zoals ramen, deuren, muren, het dak, vloeren, ventilatieopeningen, kieren en spleten. Deze plekken zijn vaak bronnen van warmteverlies en kunnen leiden tot hogere energierekeningen en ongemak.
Slecht geïsoleerde ramen zijn een grote bron van energieverlies en zorgen voor tocht en kou bij de ramen. Via een slecht afgesloten raam of enkel glas kan al snel 15% van je energie verloren gaan. Dit betekent extra energieverbruik en dus meer stookkosten. Daarnaast kan een tochtige woning zeer onaangenaam zijn.
Amsterdam, 3 maart 2020 - Een onderzoek van tado°, een van de Europese leiders op het gebied van intelligent klimaatbeheer voor woningen, heeft aangetoond dat woningen in Nederland minder warmte weten binnen te houden dan andere Europese landen.
Ramen isoleren tegen kou
Er zijn drie simpele manieren om je raam te isoleren: je kunt gebruik maken van isolerend raamfolie, je kunt tochtstrips plaatsen in je kozijn of isolerende gordijnen ophangen.
De uitgebreide warmtebeeld-rapportage geeft voor 250 tot 400 euro een gedetailleerder beeld van de kwaliteit van de isolatie van een huis. Dit gaat vaak samen met een maatwerkadvies energiebesparing (voorheen EPA), dat zelf ook enkele honderden euro's kost.
Een warmtescan van een woning is een zinvolle methode om onvermoede warmteverliezen in de woning op te sporen. Doorgaans geeft de rode kleur aan waar de meeste energie verloren gaat.
PVC heeft de eigenschap dat het warmte doorlaat. Het materiaal kan zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur en voelt daarom nooit koud aan. Een groot voordeel is dan ook dat de vloer erg geschikt is voor vloerverwarming.
Tegel, steen en gietvloeren
Dit zijn harde vloeren die heel geschikt zijn voor vloerverwarming omdat ze een lage warmteweerstand hebben. Deze vloeren zijn duurzaam, onderhoudsarm en laten de warmte goed door. Het materiaal van deze vloeren houdt de warmte bovendien vast, zodat de verwarming efficiënter werkt.
Eén van de redenen waardoor je de vloer kouder aan kan voelen is een koude tocht. Er kan dan koude lucht van buitenaf het huis binnenkomen via kieren en naden in de vloer. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een oude houten vloer, waarbij openingen zijn ontstaan tussen de planken.
Verwarming niet te laag – minimaal 15 graden
Het RIVM adviseert om het, ook 's nachts, niet kouder te laten worden dan 15 graden. Bij lagere temperaturen kan vocht namelijk neerslaan op de ramen of in muren en plafonds trekken.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling.Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Wetenschappers ontdekten een paar jaar geleden dat je overal op je huid ongeveer evenveel warmte verliest. Als je in de kou loopt gaat via je hoofd dus niet meer warmte verloren dan via andere delen van je lichaam, zoals je borst, rug en armen.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond.
'Je verwarming tijdelijk uitzetten als je van huis bent lijkt misschien zuinig. Maar verstandig is het allerminst. De temperatuur in huis daalt in dat geval te veel, waardoor de kans op vocht en schimmelvorming in je woning toeneemt. ' Terugdraaien raadt ze in de meeste gevallen nadrukkelijk wél aan.
Met een Flir warmtebeeldcamera door muren kijken of door ramen heen kijken en zien of er personen aanwezig zijn, kan dus niet.
Een warmtebeeldcamera (oftewel infraroodcamera) detecteert en meet de infrarode energie van objecten. De camera zet deze infraroodgegevens om in een elektronisch beeld dat de schijnbare oppervlaktetemperatuur van het gemeten object laat zien.
Isolerende raamfolie ervaringen
Het raamfolie is zowel in de winter als in de zomer werkzaam. In de winter zorgt het ervoor dat de kou van buiten minder makkelijk naar binnen kan. De warmte van binnen wordt beter geïsoleerd en zal minder makkelijk door ramen naar buiten gaan. In de zomer werkt het juist warmtewerend.
Heeft jouw woning dubbel glas? Dan kun je daar beter niet het standaard raamfolie op plakken. De kans op thermische breuk is dan namelijk aanwezig.
Een voorzetraam creëert een stilstaande luchtspouw, wat tot 50% minder warmteverlies leidt. En naast een betere isolatiewaarde en het afsluiten van tocht, zorgt een voorzetraam ook nog eens voor een betere geluidsisolatie.