De volgende klachten kunnen wijzen op endeldarmkanker (maar kunnen ook een onschuldige oorzaak hebben): bloed en/of slijm bij de ontlasting. een (plotseling) veranderde stoelgang: verstopping of juist diarree, vaker of juist minder vaak aandrang, winderigheid.
Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL. Winderigheid wijst niet op darmkanker.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en lightproducten kun je last krijgen van winderigheid. Sommige koolhydraten uit onder andere peulvruchten, groenten en fruit worden niet volledig verteerd en komen onveranderd in de dikke darm terecht.
Wat is Gasophoping in maagdarmkanaal? Door het inslikken van lucht, door verkeerde eetgewoontes (zoals te veel of te snel eten) of door spanningen, kan zich lucht of gas ophopen in het maagdarmkanaal. Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Ook alcohol en roken kunnen soms gasophoping geven.
Darmkanker kan klachten geven, maar het komt ook voor zonder klachten. Zo kan het ontdekt worden door het bevolkingsonderzoek of een ander onderzoek. Als je klachten hebt die kunnen wijzen op darmkanker is het altijd verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan.
Oma weet raadt: lucht in darmen
Kruidenthee, waaronder pepermunt, kamille, gember, kurkuma en venkel kunnen de spijsvertering bevorderen en helpen bij het verwerken van gas. Paardenbloem thee kan helpen bij het vasthouden van water.
De stof die je ruikt als je een scheet laat, is vooral vrijgekomen waterstofsulfide. Je darmbacteriën maken die stof terwijl ze smikkelen van al jouw ingeslikte voedsel. Maar ook je eigen darmcellen maken dit darmgas aan terwijl ze je voedsel verteren.
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Klachten / symptomen darmkanker
Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur.
Bloed of slijm in de ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals een veranderde ontlasting of bloed in de ontlasting. Om vast te stellen of u darmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de darm (coloscopie). Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Ziet de arts poliepen, dan haalt hij die ook weg.
De gemiddelde overleving van alle patiënten met een uitzaaiing was 22,5 maanden vanaf diagnose van de uitzaaiing. De driejaarsoverleving van patiënten met een longuitzaaiing was het grootst: 61,5%. Bij leveruitzaaiingen was drie jaar na diagnose nog 50 procent in leven.
Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.
Een aangepaste voeding heeft nog het meeste effect tegen overdreven winderigheid: beperken van bruisdranken, vermijden van kauwgum, minder in één keer eten en de vetconsumptie beperken. Je tijd nemen om goed te kauwen, langzaam eten, en als het kan, een wandeling van een kwartiertje maken na de maaltijd.
Gember bevat zingibain, een spijsverteringsenzym dat effectief werkt tegen gasvorming in de darmen. Vooral verse gember werkt heel goed als je winderigheid stoppen wilt.
− Sterk gekruid eten (kan zorgen dat het eten sneller door de darm gaat en de winderigheid toeneemt; vooral als u er niet aan gewend bent) − Voeding met veel eiwitten en suikers − Romige en vette voeding − Bonen (witte en bruine bonen) − Eieren − Erwten en linzen − Schaaldieren − Noten (vooral pinda's) − Melk en ...
Pijn kan een klacht zijn bij darmkanker. Meestal ontstaat de pijn als de tumor groter is of als er uitzaaiingen zijn.
Bloed en/of slijm in je ontlasting
Bloed of slijm in je ontlasting kan door darmkanker komen. Het bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien, ook donkere (bijna zwarte) ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Als er bloed bij je ontlasting zit, ga dan naar de huisarts.
Dikkedarmkanker wordt voornamelijk vastgesteld bij mensen die 55 jaar of ouder zijn. De kans op darmkanker stijgt dan ook met de leeftijd, 54% is ouder dan 70 jaar. Slechts 10% van alle darmkankerpatiënten krijgt darmkanker voor het 50ste levensjaar.
Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker en overlijden bijna 4.500 personen aan darmkanker. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bijna 9 van de 10 mensen die darmkanker krijgen is 55 jaar of ouder.
Dikke darmkanker ontstaat vaak uit een poliep, een ophoping van cellen. De meeste poliepen zijn goedaardig. Sommige poliepen bevatten echter onrustige cellen, deze kunnen kwaadaardig doorgroeien. De cellen vormen dan een kwaadaardige tumor.
Mensen kunnen ook meerdere poliepen in hun darm hebben. Veel mensen hebben deze zonder het te weten; poliepen geven vaak geen klachten. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker. Dit duurt ongeveer 15 jaar.