Waar zit de Flat Iron Steak? De Flat Iron Steak is feitelijk de sucade van het rund. Dit is een langwerpige spier die midden in de schouder zit, tegen het schouderblad. Het vlees heeft een zeen en vetlaag aan de onderkant en een dikke zeen midden in het vlees.
De flat iron steak, ook wel 'sukade' of 'sukadelap' genoemd in het Nederlands, is een relatief goedkoop, maar heerlijk stuk vlees. Hoewel de meeste mensen dit vlees gebruiken als stoofvlees, is het echter ook mogelijk om het gehele stuk te braden of te grillen.
Flat iron steak is een malse biefstuk die overblijft nadat de slager alle vliezen en pezen heeft weggesneden van sukade. Het wordt ook wel butlers steak genoemd en is afkomstig van onze grasgevoerde Black Angus, Hooglander en Limousin runderen.
Over de flat iron steak
De flat iron komt van de schouder van de rund. De flat iron is een (horizontaal)gesplitste sukade waar de zeen uitgesneden is. Normaal gesproken is een sukade alleen geschikt als stoofvlees, maar omdat de zeen eruit is gesneden, kan de flat iron veelzijdiger worden bereid.
Flat Iron Steak | Bommelerwaard | €24.96 - www.DeVleesboerderij.nl.
De steaks horen bij de klasse 'premium steaks'. Sirloin biefstuk wordt gesneden van de boven/zijlende van de dikke lende van een rund. Ook wel rumpsteak genoemd in Nederland.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.
Entrecote: De entrecote komt van een spier met een randje vet, de dunne lende. Dit randje blijft aan de rand van het vlees zitten en wordt meegebakken. Na het bakken kan je ervoor kiezen om het eraf te halen. Het vlees heeft meer smaak dan een tournedos door de vetdooradering, maar is iets steviger.
De sucade is een vrij stevig stuk vlees afkomstig uit de schouder van het rund. Een spier die actief wordt benut. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Wanneer je hem lang bereidt is het een heerlijk stuk vlees met een rijke smaak.
De Bavette wordt uit de flank van het Black Angus rund gesneden. Dit zijn runderen die minimaal 120 dagen graangevoerd worden op de Australische ranches. De bavette, of flap meat, is te herkennen aan een grove structuur en een goede vet dooradering. Dit geeft de kenmerkende malsheid en textuur.
Vlees op de draad snijden
Leg je vlees op een houten snijplank en kijk goed naar de spiervezels (draad) van je vlees. Lopen de draden horizontaal van links naar rechts, dan snijd je precies tegen die draad in, dus verticaal.
Flat Iron Steak noemen we ook wel gesplitste sukade.
Een prachtig alternatief voor biefstuk, met een volle smaak. De Flat Iron Steak is echt om te grillen, met een hele mooie traditionele smaak. Niet taai, en wel veel smaak. Je zult zien dat deze steak bij het bakken wat samentrekt en dikker wordt.
Bavette is een andere benaming voor de flank steak. Er zijn verschillende bavettes, deze heet bavette de flanchet. In Frankrijk en in België is de bavette al heel lang een delicatesse, bij ons is de bavette nog vrij onbekend. Een mooie bavette is als een malse biefstuk dat meer smaak te bieden heeft.
Bavette wordt dikwijls 'werkvlees' genoemd. Net als de longhaas en de inside skirt is het een spier die het rund altijd gebruikt. Het vlees heeft een grove structuur met een lange draad, is zeer goed doorbloed en heeft daardoor een intense smaak.
bavette → bib, stud guard girth, mudflap, flank steak.
Riblappen zijn van de drie het meest mals omdat ze meer vet hebben dan de sucade- en runderlappen. Het heeft hierdoor meer smaak en wordt dan ook heerlijk zacht. Riblappen zijn perfect voor een pan ouderwets draadjesvlees.
De Tomahawk steak is het geportioneerde deel van de laatste zes ribben van het rib rack. Het rib rack bevindt zich aan de voorzijde van de rug. De voorzijde van het rund is minder gespierd, waardoor het vlees fijn is van draad en het een zachte structuur heeft.
Chateaubriand wordt gesneden van het dikke uiteinde van de zogenaamde haas van het rund. Het is mager vlees en heeft daardoor een minder uitgesproken smaak dan bijvoorbeeld de ribeye. Het is daarom een uitstekend idee om dit vlees klaar te maken als er veel mensen komen eten.
En niet zomaar vlees, maar het meest exclusieve rundvlees: Wagyu. Wat het vlees zo bijzonder maakt: de speciale behandeling van de koeien. Ze krijgen massages, drinken liters mineraalwater en bier en eten gerst en maïs. Uniek is ook zeer zeker de prijs: Wagyu is wereldwijd het duurste stukje vlees.
Een Bavette is minder mals dan een Picanha. Een bavette heeft een intense biefstuksmaak, maar kan soms moeilijk te kauwen zijn door zijn dikte en de nerf waartegen hij gesneden is.
Haasbiefstuk: zacht en mals
Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak. De haas zit licht verborgen tussen de ribben in de achtervoet van het rund.
De ossenhaas komt uit de lende op de rug van het rund en is het meest malse deel doordat er geen vet en bindweefsel in zit. Bereidingstip: Ossenhaas is bij uitstek geschikt om als groot vlees te bereiden omdat de zachte structuur en malsheid het best tot z'n recht te laten komen.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!
Het verschil:
De ribeye heeft geen randje vet aan de zijkant, maar dwars door het vlees heen. Het vet maakt de beide vleessoorten erg smaakvol en mals. Vet is een smaakmaker en een smaakgeleider, waardoor je gebruikte kruiden beter proeft.