De wervelkolomchirurgen in Isala voeren in principe alle vormen van operaties aan de wervelkolom uit. Voor de behandelingen aan de wervelkolom wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van internationaal erkende richtlijnen. Het operatiepallet omvat de volgende operaties: decompressie (bij hernia en kanaalstenose)
Tijdens de operatie ligt u op uw knieën op de operatietafel. Op de plaats waar de vernauwing zit, maakt de neurochirurg een snee in de huid van uw onderrug. Daarna haalt hij onder andere stukjes wervel weg. De operatie zorgt ervoor dat het wervelkanaal weer wijder wordt.
Langdurige beknelling kan leiden tot onherstelbare schade. Als de klachten meer dan 3 maanden erg hinderlijk blijven of ernstig zijn, bekijken wij of een operatie kan helpen.
De verergering van de stenose klachten zijn het gevolg van houdingsafhankelijke vernauwing van het wervelkanaal. Tijdens lopen en staan heeft men over het algemeen een holle rug. Dit heeft tot gevolg dat het wervelkanaal nauwer wordt, waardoor dan na enige tijd een stuwing en beknelling optreedt van de zenuwwortels.
In principe gaat u na twee tot drie dagen na de operatie naar huis. Houd er rekening mee dat u na de operatie een aantal activiteiten niet mag uitvoeren (zie de folder 'Fysiotherapie bij een rugoperatie'). Het is daarom belangrijk om voor de operatie te bepalen welke hulp nodig is.
Een stenose is niet zomaar te genezen. Maar je kan wel voorkomen dat het minder pijnlijk is door bijvoorbeeld lange wandelingen of lang stilstaan te vermijden. Eventueel kan je in overleg met de huisarts ervoor kiezen om pijnmedicatie te gaan gebruiken.
Bij een cervicale kanaalstenose kunnen zenuwwortels en/ of het ruggenmerg ter hoogte van de halswervelkolom in de knel komen. Eén en ander is het gevolg van artrose waardoor het kanaal in de wervelkolom nauwer wordt.
De wondpijn is een geheel andere pijn dan zenuwpijn. Als u uw lichaam weer rustig gaat belasten en bewegen, is dit goed voor de wondgenezing. De totale wondgenezing duurt zo'n zes weken. Het herstel van het zenuwweefsel kan veel langer duren (tot enige maanden).
Fysiotherapie of manuele therapie behandeling van stenose klachten. Fysiotherapie of manuele therapie kan voldoende zijn bij een beginnende stenose. Tijdens de fysiotherapie of manuele therapie behandeling wordt met name ingezet op het vergroten van de ruimte tussen de wervels.
We adviseren u om de eerste weken na de operatie geen zware huishoudelijke activiteiten te doen zoals een bed opmaken, stofzuigen en ramen zemen. Lichte huishoudelijke activiteiten zijn al snel weer mogelijk. De eerste weken mag u geen zware voorwerpen tillen.
Een vernauwing kan soms na vele jaren wel weer terugkomen of op een nieuwe plaats ontstaan.
De oefeningen die hierbij werden uitgevoerd waren gericht op de romp en de onderste extremiteit; plank, zijwaartse plank, back extension, squats. Dit werd uitgevoerd in 2-3 sets van 10 herhalingen. Het rekken werd 3 keer gedaan met een duur van 30 seconden.
De oorzaak van lumbale kanaalstenose is slijtage (artrose). Artrose is een normaal verouderingsverschijnsel dat bij iedereen voorkomt. Doordat uw wervelkolom al jarenlang belast wordt, vertoont uw wervelkolom slijtage. Als reactie op de slijtage gaat uw wervelbot woekeren.
De behandeling van een kanaalstenose bestaat in de eerste plaats uit fysiotherapie en pijnstillers. Soms wordt u doorverwezen naar een pijnteam voor behandeling met injecties in de rug. Als klachten binnen drie maanden niet verbeteren of zeer ernstig zijn, overwegen we een operatie om de vernauwing op te heffen.
Is een foraminale hernia hetzelfde als een foraminale stenose? In beide gevallen is de zenuw in het foramen bekneld. Echter de oorzaak van de beknelling is bij de hernia de uitstulping van de tussenwervelschijf. Bij de foraminale stenose is de beknelling door het gewricht en het gewrichtkapsel.
In Isala behandelen wij patiënten met uiteenlopende wervelkolomklachten. Deze klachten zijn vaak complex en verdienen gespecialiseerde orthopedisch chirurgisch en fysiotherapeutische behandeling. Zo kunnen wij de juiste diagnose stellen en samen met u de juiste behandeling kiezen.
Vaststellen van een stenose
Een stenose is door het klachtenpatroon vaak al gemakkelijk vast te stellen door een arts. Als de pijn onhoudbaar is, wordt er een MRI-scan aangevraagd.
Hoewel de kans op complicaties gering is, kunnen er verschillende problemen na de operatie bij een rughernia: Infectie van de wond of tussenwervelschijf. Bij een wondinfectie is de plek rood, warm en pijnlijk. Vaak komt er ook een beetje pus uit.
Symptomen bij een lumbale stenose kunnen zijn:
pijn laag in de rug; uitstraling van de pijn in 1 of 2 benen; na een eind lopen of een tijd staan wordt de pijn in de rug erger, de benen gaan doof aanvoelen en worden stuurloos; na verloop van tijd kan men steeds minder lange afstanden lopen.
Bij een stenose zijn in de lage ruggenwervels vernauwingen ontstaan van het zenuwkanaal. Hierdoor komen de zenuwen die door dat kanaal lopen in de verdrukking. Deze zenuwbeknelling zorgt voor pijn in de rug die vaak ook uitstraalt naar één of beide benen.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
Komt door narcose zeggen ze, kan weken of maanden duren. Geef jezelf de tijd en neem die eerste 6 weken echt de tijd om veel te rusten heel erg gezond te eten. Eventueel een vitamine en mineraal kuur erbij.