De Baron 1898 in de Efteling
Het bijzondere aan deze achtbaan is dat je in deze achtbaan ook nog eens verticaal 30 meter naar beneden valt. In Baron 1898 bereik je een maximale snelheid van 90 km/u op een baan van 500 meter.
"Als het zwaartepunt over de top is, komt de trein op snelheid." Als je achterin zit, ben je op dat moment op het hoogste punt. "Je gaat niet sneller, maar de G-krachten en airtime, het moment dat je uit de stoel wordt gezwiept, zijn het heftigst als je achterin zit." Daarom lijk je achterin harder te gaan.
The Yukon Striker gaat maar liefst 130 kilometer per uur, is in totaal 1105 meter lang en bereikt een hoogte van wel 75 meter. Mensen die erin durven te stappen, gaan vier keer over de kop tijdens een ritje van drie minuten en 25 seconden.
Formula Rossa is de snelste achtbaan ter wereld met een topsnelheid van 241 km/u. Deze achtbaan bevindt zich in de Ferrari-wereld van Abhu Dhabi. Formulla Rossa versnelt van nul naar 241 km/u in slechts vijf seconden. Een dergelijke versnelling is 4,8 keer sneller dan wanneer je een vrije val maakt.
Met zijn hoogte van 46,8 meter bereikt Goliath een topsnelheid van maar liefst 106 kilometer per uur.
"Als je misselijk wordt in de achtbaan, komt dat doordat allerlei sensoren, zoals je evenwichtsorganen en je ogen, verwarrende signalen afgeven aan het duizeligheidscentrum in je hersenen." Daardoor word je dus misselijk.
Als je bij een achtbaan over de kop gaat, val je niet uit het wagentje. Dat komt door de centrifugale kracht. Deze kracht ontstaat als iets ronddraait of door een bocht gaat. Denk maar aan een emmer met water.
#1: Goliath – Walibi Holland (106 km/u)
Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Walibi Holland. De achtbaan was 16 jaar lang de snelste achtbaan van de Benelux en nog steeds de snelste van Nederland. Goliath behaalt een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog.
De 492,3 meter lange baan strekte zich uit aan de oostkant van de toenmalige Kanovijver. Nadat het treintje 15 meter omhoog was geklommen, kwam een eerste grote val van 12 meter. Net voor de bocht die daarop volgt, haalde Pegasus zijn maximumsnelheid: 55 kilometer per uur.
Goliath is de hoogste en snelste achtbaan van Nederland! In 1:10 minuten leg je 1,2 kilometer af, knal je door een horizontale looping en bereik je een topsnelheid van 106 km/u.
De attractie bestaat uit twee achtbanen die in tegengestelde richting van elkaar vertrekken, de blauwe baan Max en de groene baan Moritz. De topsnelheid bedraagt 36 kilometer per uur en de maximale hoogte is zes meter.
Ferrari World heeft onder andere de snelste gelanceerde achtbaan ter wereld genaamd “Formula Rossa”. Deze achtbaan haalt binnen 4 seconden een snelheid van maar liefst 240 km/u en een maximale hoogte van 52 meter.
#1: Red Force – Ferrari Land (180 km/u)
In dit nieuwe pretpark opende Red Force, die tijdens de lancering van 5 seconden een snelheid behaalt van 180 km/u. De achtbaan is 112 meter hoog en 880 meter lang.
Tower of terror - de achtbaan met de meeste G-krachten
In Nederland zit het limiet van G-krachten op 5 voor achtbanen echter in Afrika staat sinds 2007 de achtbaan Tower of terror in het attractiepark Gold reef city.
Als je in een snelle achtbaan zit, kan dat een gek gevoel geven in je buik. In je buik zitten een heleboel organen die door de snelheid van het karretje tegen elkaar en je buikwand worden gedrukt. Ook het stofje adrenaline kan zorgen voor kriebels in je buik.
Eén G-kracht staat gelijk aan het lichaamsgewicht. "In het geval dat hij tachtig kilo weegt, kreeg zijn lichaam tijdens de klap ruim vierduizend kilo te verwerken", legt coureur Jan Lammers uit.
Samengevat: De kans dat je sterft in een geblokkeerde attractie is zo goed als onbestaande. De attracties moeten aan strenge veiligheidsmaatregelen voldoen. Daarnaast zou je er, als perfect gezonde mens, al ettelijke uren ondersteboven in moeten hangen voor het een medisch risico vormt.
De kans op een verwonding in een achtbaan is ongeveer één op een miljoen. De kans op een ernstige verwonding is ongeveer één op 20 miljoen. Kans op een dodelijk ongeval is ongeveer één op 750 miljoen. Dit blijkt uit onderzoek van de International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA).
Eigenlijk kan je in vrijwel alle achtbanen je bril ophouden, en door de G-krachten valt een bril niet zomaar af. Een bril die snel afvalt is eigenlijk ook niet goed afgesteld voor je hoofd.