Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond en de kat. Hoewel een infectie bij veel dieren nauwelijks klachten geeft, kan de parasiet bij sommige dieren een hardnekkige, terugkerende diarree veroorzaken. In de omgeving van de patiënt kan de parasiet langdurig aanwezig blijven.
De meeste honden met Giardia hebben geen problemen. De honden die wel symptomen laten zien, zien we vaak brijachtige, stinkende diarree. Ook kan er veel slijm of zelfs bloed bij de ontlasting zitten. Is de infectie heftiger, dan kunnen de honden er van gaan braken en hebben veel buikkrampen.
Giardia is een veel voorkomende infectie. Honden die met Giardia besmet raken worden niet altijd ziek. Met name jonge honden en honden met een verminderde weerstand krijgen klachten in de vorm van diarree en braken. Met behandeling is de prognose gunstig maar herinfectie kan optreden.
Deze diarree kan lang aanhouden. Daarnaast hebben patiënten veel last van gasvorming, misselijkheid, buikkrampen en een vettige, stinkende ontlasting. Vooral bij jonge kinderen kunnen gewichtsverlies en een groeiachterstand ontstaan. Giardiasis kan worden behandeld met medicijnen.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Dieren met diarree en Giardia kunnen worden behandeld met Metronidazol of Fenbendazol. Omdat gezonde dieren in de omgeving de parasiet ook kunnen uitscheiden, en uw zieke dier opnieuw kunnen besmetten, raden wij u aan om alle dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen.
Een infectie met Giardia lamblia wordt opgelopen als de cysten via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terechtkomen. In de dunne darm barst de cyste open en komt de parasiet vrij. Deze gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en zich vasthechten aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor beschadigd.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Voeding bij giardia.
Voedsel zonder koolhydraten ondersteunt het "verhongeren" van giardia. Het beste is dus vers vlees of Carnibest vers diepvries voer. Wanneer u dit niet kunt of wilt geven, is blikvoer van goede kwaliteit zonder granen een alternatief.
Kleedjes en andere dingen waar uw dier op ligt, moet u zo vaak mogelijk en zo heet mogelijk wassen. Mandjes en dergelijke kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen.
Het uitscheiden kan weken of maanden duren, maar wel sterk schommelen of soms uitblijven. Afhankelijk van het weer en de omstandigheden, kunnen de cysten in de omgeving gedurende een week tot ongeveer drie maanden infectieus blijven.
De behandeling
Een alternatief voor Metronidazol is Panacur. Dit is een speciaal wormmiddel dat Giardia bestrijdt. Het wordt gedurende 5 dagen gegeven. Bij sommige stammen van Giardia werkt Panacur effectief, bij andere Metronidazol!
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken tot maandenlang besmettelijk. Giardia wordt overgedragen via contact van ontlasting met de mond, bijvoorbeeld door opname van besmet voedsel of water.
Giardiasis is een ziekte veroorzaak door de parasiet Giardia intestinalis (ook wel genoemd lamblia). De parasiet hecht zich met een zuignap vast aan de wand van de dunne darm. De cysten van Giardia worden met de ontlasting uitgescheiden.
Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, maar komt ook regelmatig voor bij katten. Een Giardia-infectie is zeer besmettelijk en kan bovendien van dier op mens worden overgedragen. Het is daarom belangrijk een besmetting met Giardia snel te kunnen herkennen en behandelen.
de omgeving van de anus van je hond regelmatig te wassen; je hond te wassen met een speciale shampoo; de voer- en drinkbakken van jouw hond goed schoon te houden; het regelmatig testen op Giardia in de ontlasting van jouw hond.
Giardia bij hond behandelen met goede voeding
Het bevat F.O.S. dit is een prebioticum welke de belangrijke bacteriën van de darmflora stimuleert. Vaak wordt het advies gegeven om bij Giardia Panacur aan de hond te geven. Panacur is een oplossing op korte termijn.
Langdurige en terugkerende diarree (dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is) is het hoofdsymptoom van Giardia. Diarree als gevolg van Giardia is kenmerkend doordat deze vaak brijachtige en stinkend is. Er kan slijm en bloed bij zitten.
Panacur is een breed werkend ontwormingsmiddel voor honden en katten en wordt gebruikt als ontwormingskuur van 3 achtereenvolgende dagen. Zo krijg je een maximaal effect van de ontworming. Wil je Panacur kopen om je hond of kat te ontwormen? Kies Dierenapotheek, jouw vertrouwde website voor je huisdieren.
Omdat er een risico is dat het dier zichzelf opnieuw besmet is het verstandig om hem op de eerste en derde dag van de behandeling te wassen met een honden- /katten shampoo. Soms is het nodig om een tweede medicijn (Metronidazol) in te zetten als de Panacur onvoldoende effect heeft.
Mensen kunnen besmet raken met Giardia lamblia door opname van cysten. De meeste varianten die bij de hond en kat voorkomen, zijn niet besmettelijk voor mensen. Een beperkt deel wel; in assemblages A en B komen varianten voor die zowel bij honden, katten als mensen ziekte kunnen veroorzaken.