De Æ wordt in het Nederlands uitgesproken als een lange 'e'-klank, bijvoorbeeld in 'fee', zoals in de namen Phaedra of Laetitia of als een lange 'a', zoals in namen als Maerten, die dan wordt uitgesproken als 'Maarten'.
De lettercombinatie ea kan in het Engels op verschillende manieren worden uitgesproken. Meestal klinkt ze als 'ie', bijvoorbeeld in leave, seat en heater. Het kan ook een 'ee' zijn, zoals in great en steak, en in een aantal gevallen een 'è', zoals in dead, sweat en sweater.
De Ä/ä (spreek uit: A-umlaut of A met trema) is een letter in het Latijnse alfabet. De letter wordt, in de talen waarin zij gebruikt wordt, meestal uitgesproken als /ɛ/ of /æ/.
De letter Å heeft in Scandinavische alfabetten een lange en een korte uitspraak. De korte versie representeert de /ɔ/. In het Zweeds staat de Å voor /oː/. In het Deens en het Noors is de lange versie uitgesproken als /ɔː/.
"Ø", "ø" is een klinker en een letter die gebruikt wordt in het Deens, Faeröers en Noors en bestaat uit een O of o met een schuine streep. De uitspraak van de klinker is ongeveer als het Nederlandse "eu" (fonetisch symbool: [ø]) in het woord "reus".
Is Zweeds leren moeilijk? De taal behoort tot dezelfde groep als Deens, Noors en IJslands en is (iets verdere) familie van het Duits, Nederlands en Engels. Veel Nederlandstalige inwijkelingen vinden het geen moeilijke taal. Vooral lezen gaat vrij vlot.
De Duitse ü klinkt precies als de Nederlandse u. Dus für spreek je uit als /vuur/.
(ß staat voor een dubbele 'ss'. De uitspraak is die van een scherpe 'ss' [s].
diakritische uitbreiding van het Latijnse alfabet in de vorm van een ligatuur van A en E , de hoofdlettervorm van de ligatuur van de a en de e .
De Latijnen waren een volk dat vanaf het eerste millennium voor Christus in de streek Latium (het huidige Lazio, Italië) woonde. De naam van de taal is afgeleid van deze streeknaam.
De letter C is de derde letter in het moderne Latijnse alfabet. Oorspronkelijk gebruikten de Romeinen de letter C voor zowel /k/ als /g/. Later voegden ze een horizontaal streepje toe en ontstond de letter G.
De ß op PC
Bij de meeste toetsenborden is de rechter alt-toets de AltGr toets. Druk op de AltGr + s-toets. De letter ß verschijnt.
Alleen bij twijfel over de klank
Dat komt omdat er in de Nederlandse taal geen 'eo' klankt bestaat. Je hebt dus geen trema nodig om de juiste uitspraak aan te geven: iedereen spreekt de e en de o apart uit. Daardoor hoor je vanzelf dat met de o een nieuwe lettergreep begint: be-o-gen.
Vooral in vreemde woorden zijn de i en y soms helder, al staan ze in een gesloten lettergreep: 'chic', 'piste', 'systeem', 'hypnose'. Ook in de uitgang -isch is de i helder. Je spreekt 'Belgisch' dus uit alsof er 'Belgies' stond. Ik hoor veel te vaak een doffe i, alsof er 'Belgis' stond.
De 'ğ' spreek je niet uit. Het heeft zelf geen klank, maar het is van invloed op hoe de klinkers worden uitgesproken. Het verlengt namelijk de klank van de klinker die aan deze letter vooraf gaat. Een goed voorbeeld is het woord 'oğlu'.
De Unicode-codes voor Ș en ș zijn respectievelijk U+0218 en U+0219.
De meeste Nederlanders komen terecht in Värmland en Dalarna, prachtige gebieden met heuvels en bossen, dat zij kennen van hun vakanties.
Hoe heet je? = Vad heter du?
Noorse medeklinkers
G wordt uitgesproken zoals in Engels “go”. L klinkt altijd zoals in Nederlands “la”. N wordt altijd uitgesproken. S is in het Noors altijd stemloos en klinkt dus nooit zoals de Nederlandse z.
Trondheim (spreek uit als trônheim) is een stad in de Noorse provincie Trøndelag. Met 198 219 inwoners (2019) is het de derde stad van Noorwegen.