Samenvatting. Je kunt prima verdienen aan een tweede huis en met de actuele spaarrente is sparen eigenlijk niet verstandig. De inflatie is al hoger en dan moet je ook nog vermogensheffing betalen op je spaargeld. Een tweede huis deels verhuren voor een betere rente dan de spaarrente is daarom zeker een overweging waard ...
Eigen geld is vrijwel altijd nodig
Bij de meeste geldverstrekkers kunt u maximaal 70% van de marktwaarde financieren. Enkele banken hebben de mogelijkheid om 80%-90% aan hypotheek te verstrekken. Er zal daarom vrijwel altijd een gedeelte over blijven wat u zelf moet inleggen.
Een tweede huis kopen houdt qua kosten niet op bij de aankoop en de hypotheek. Er komt ook onderhoud bij kijken en in principe dezelfde maandelijkse lasten als voor een eerste woning. Kosten als gas, water, licht, gemeentebelastingen en verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan de opstalverzekering of inboedelverzekering.
Een tweede huis is niet alleen een persoonlijke luxe, maar ook een slimme zet voor de toekomst. Een tweede huis kun je namelijk ook kopen als een belegging en verhuren. Hier ontdek je alles wat je moet weten over het kopen van een tweede huis, van het financieren van een tweede hypotheek tot fiscale regels.
Als je je spaargeld slim wil investeren, is de aankoop van een tweede woning een goed idee. Je kan goedkoop een lening aangaan en haalt er een mooi rendement uit. Hou echter rekening met de fiscale regelgeving. Het is een goed idee om je hiervoor te laten adviseren door een expert ter zake.
Niemand weet hoeveel Nederlanders een tweede huis hebben. De beste schattingen komen uit op 1 op de 20 huishoudens. Dat betekent dat Nederlanders inmiddels 400 duizend tweede huizen hebben.
Ook wanneer je een lening wil aangaan voor een tweede woning, zal jouw eigen inbreng sinds het begin van dit jaar hoger moeten liggen. Zo mag je maar tot maximum 90 % van de waarde van de tweede woning lenen. Dat betekent dus dat je een eigen inbreng van minimum 10 % moet hebben.
Goed om te weten: de lening voor je tweede woning kan je een fiscaal voordeel opleveren. Geef ze in onder het luik langetermijnsparen. De kapitaalaflossingen ten belope van 2.350 euro (inkomstenjaar 2020) leveren een belastingvoordeel tot 30% op, als je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Tweede huis kopen met overwaarde
Je kunt een tweede huis ook gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde op je eerste woning. Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag dat je hebt aan overwaarde. Vervolgens kun je dit extra geld gebruiken voor de aankoop van een tweede woning.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen. Hoeveel belasting betaal je in box 3?
Ja, u kunt meerdere adressen onder één relatienummer inschrijven.
De kosten bij een aankoop van een tweede huis zijn vergelijkbaar met die bij je eerste woning. Ook hier moeten kosten koper betaald worden voor de taxatie, makelaar, notaris en overdrachtsbelasting. Houd er dus rekening mee dat je bovenop het inbrengen van eigen vermogen ook 6 tot 8% kwijt bent voor de kosten koper.
Minister Hoekstra van Financiën stelt dat gehuwden slechts één woning in aanmerking mogen nemen als eigen woning/hoofdverblijf.
Eigen geld is het geld dat je zelf tot je beschikking hebt om te investeren in je nieuwe woning. Onder eigen geld kan worden verstaan: spaargeld of de overwaarde afkomstig uit de verkoop van je vorige woning. Eigen geld kun je ook verwerven door een schenking van bijvoorbeeld je ouders of een erfenis.
Als de overwaarde in uw eigen woning groot genoeg is kan het prima mogelijk zijn om daar een tweede huis mee aan te kopen. Dan heeft u geen last van de extra voorwaarden en hogere hypotheekrente van een verhuurhypotheek. Dat tweede huis kunt u verhuren en daar een leuke huursom voor vragen.
Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten voor een verbouwing: met het verhogen van de hypotheek, een tweede hypotheek of de hypotheek oversluiten. Je kan mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen en 106 procent als je het geld in duurzaamheidsmaatregelen steekt.
Een tweede hypotheek is een financiering die je bovenop je bestaande hypotheek afsluit, een soort aanvullende hypotheek dus. Je sluit dus als het ware een extra hypotheek af. Dit doe je doorgaans bij dezelfde bank of hypotheekverstrekker als je eerste hypotheek.
Je kunt een tweede huis financieren met de inbreng van eigen geld, door een (extra) hypotheek te nemen op je huidige woning of een hypotheek nemen op de tweede woning. Het zit zo: Overwaarde en een extra hypotheek.
Beter probeer je de taks in de eerste plaats gewoon te vermijden. Een van de mogelijkheden om dat te doen, is te investeren in een vakantieverblijf. Op dat soort verblijven is de belasting niet van toepassing, waardoor je al snel € 1000 per jaar minder betaalt.
Bij de aankoop van een tweede woning hebt u recht op belastingvermindering indien het aan twee voorwaarden voldoet: u woont er zelf niet en u hebt er nooit gewoond als hoofdverblijfplaats. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de verhuur van een tweede verblijf of een investeringsgoed.
Mogelijk kunt u nu een woning kopen om te verhuren en het pand over een aantal jaar weer doorverkopen. In de huidige woningmarkt mag u vaak rekenen op een waardestijging van de woning, waardoor u winst maakt. Heeft u dus geld om mee te investeren? Dan is een woning kopen om te verhuren een interessante investering.
Is het tweede verblijf een nieuwbouw, dan zal u normaal gezien btw betalen i.p.v. registratierechten. Het gewone tarief van 21% is dan van toepassing. Tenzij en in de mate dat u het pand ook professioneel zou gebruiken, kunt u de btw niet recupereren.
Onder woningen verstaan wij onroerende zaken die op het moment van de overdracht naar hun aard bestemd zijn voor bewoning. Let op! Voor recreatiewoningen zoals een vakantiewoning, een chalet of stacaravan en voor een tweede woning betaalt u 8% overdrachtsbelasting.
Eén van jullie koopt het huis
Dan hebben jullie wellicht bedacht dat één van jullie het huis koopt. Om de vaste lasten te bekostigen, betaalt de ander huur. Helaas kan dit in de praktijk niet. De geldverstrekker moet jou namelijk toestemming geven om een deel van de woning te verhuren en dat gebeurt vaak niet.