Als het goed is kunnen de jonge ratjes zelf poepen en plassen op een leeftijd van 2,5 a 3 weken oud. Vanaf nu kun je steeds meer vast voedsel gaan aanbieden. Ze mogen alles wat volwassen ratten ook mogen eten, maar begin met zachte dingen als fruit, havervlokken, etc.
De eerste twee weken heb je nog niet zoveel werk aan een nestje. Ze hoeven nog niet gesocialiseerd te worden, wel moet je ze iedere dag pakken en nakijken, er kan een achterblijver bijzitten en ze kunnen aan de lucht van mensen wennen. Het is een fabeltje dat je ze de eerste weken nog niet mag pakken.
Wat eten ratten? Bruine ratten zijn alleseters, maar ze hebben een voorkeur voor fruit, groente, vlees en vis. Oo zwarte ratten eten alles, maar ze hebben een duidelijke voorkeur voor graan- en meelproducten.
Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten. Groenten, fruit, hondenbrokje en andere rattensnacks mogen wel, maar chips, snoep en gekruide hapjes niet. Wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen hebben ratten nodig hebben om hun tanden te slijten.
Baby ratten worden kaal, blind en doof geboren, ze hebben geen tanden, korte ledematen en een korte staart. Ze krijgen na 8 dagen beharing op de huid, en na twee weken gaan hun oogjes open. Baby ratten worden gezoogd totdat ze 4 a 5 weken oud zijn. Een volwassen vrouwtjes rat baart tussen de 7 à 10 baby ratten.
Ze kunnen zelfs enkele dagen in leven blijven zonder te drinken. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit graanproducten en zoetigheden en ze eten meerdere kleine hoeveelheden voedsel per dag met een totale dagelijkse consumptie van ongeveer 5 gram.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Likken: een uiting van liefkozing of onderdanigheid, wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij. Knagen: ratten knagen aan alles. Dat doen ze om hun tanden, die hun hele leven blijven doorgroeien tot op de juiste lengte af te slijten.
De tamme rat drinkt best veel als je het met andere kleine knaagdieren als hamsters en muizen vergelijkt. De gemiddelde wateropname per dag bedraagt tussen de 20 en 30 ml. Je kunt water in een waterfles geven of door middel van een waterbakje.
De dieren kunnen hard bijten wanneer ze schrikken, zich in het nauw gedreven voelen of niet vaak genoeg gehanteerd worden. Door het dier rustig te laten wennen en dagelijks en zacht te hanteren verminder je het risico op een harde beet wel aanzienlijk.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Bruine ratten verplaatsen zich ook via (defecte) riolen, putjes en regenpijpen. Met een speciale weringspasta, fijn gaas of staalwol kun je gaten in gevels en vloeren dichten.
Kunnen ratten alleen leven? Ratten zijn hele sociale dieren en leven het liefst met meerdere maatjes. Ratten poetsen elkaar en slapen en spelen samen. Bij de Dierenbescherming vinden we het daarom belangrijk dat ratten minimaal met zijn tweetjes geplaatst worden.
De dekvacht bestaat uit langere haren die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Door deze ligging is het waterafstotend en dat is niet alleen handig bij regenachtig weer, maar ook bij het zwemmen. De vacht geeft de rat bescherming tegen kou, maar ook tegen warmte.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Tamme ratten moeten dagelijks verzorgd worden. Wanneer je veel voer geeft en ze hebben een waterfles, dan kan het een dag zonder verzorging.
Ratten houden geen winterslaap. Ze blijven het hele jaar actief, maar ze hebben natuurlijk wel meer voedsel en warmte nodig in de winter. Ze vinden buiten minder voedsel en gaan dan op zoek.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Waar spelen ratjes graag mee? Ratten zijn super slim, dus ze genieten van puzzeltjes en speelgoed! Ze verkennen graag stapels van natuurlijke houttakjes en ze knagen graag. Ze hebben ook veel beweging nodig en zijn uitstekende klimmers, die genieten van een sisaltouw of speciale klimrekken.
Ratten kunnen met hun snijtanden knarsen. Knarsen kan verschillende reden hebben zoals dat hij niet tevreden is of juist aan te geven dat hij wel tevreden is. Of dat hij terug wil naar zijn kooi om te plassen. Maar knarsen van tanden kan ook betekenen dat hij pijn heeft, kwaad is of angstig is.
Ratten communiceren via piepen, blazen en gillen, maar ook met ultrasoon geluid. Heb je meerdere ratjes? Dan zul je zien dat ze veel met elkaar bezig zijn.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Ook de vorm waarin het wordt gegeven belangrijk. Gepelde haver wordt door bruine ratten veel beter opgenomen dan gepunte. Havermeel lusten ze weer niet. Andere veelgehoorde lokmiddelen zijn pindakaas, chocolade of geplette noten.