Wie weleens met twee of meer honden heeft gelopen kent het gedoe met de lijnen: het lijkt alsof je handen te kort komt! Ga in elk geval niet wandelen met flexlijnen en zorg dat alle lijnen ongeveer even lang zijn. Eventueel kun je ook de roedel splitsen: één hond links en één hond rechts naast je.
Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Met twee honden kun je meer leren van de hondentaal dan alleen van de interactie tussen jou en je hond. Twee honden die op een leuke manier met elkaar spelen, dat is echt super mooi om naar te kijken. Met een goede voorbereiding en genoeg tijd en aandacht voor twee honden is het echt genieten en leuker dan één hond.
In principe moeten de twee honden qua temperament gelijk zijn – zodat ze de best mogelijke interactie hebben. Sommige dierenwelzijnorganisaties bieden bij het bemiddelen van volwassen 'tweede honden' om de potentiële tweede hond tijdelijk 'op proef' te nemen.
Bedenk wel dat beide honden wat minder baasgericht zijn en ze vaker met elkaar bezig zijn dan enkel met jou. Ook kan het lastiger zijn om een hondenoppas te boeken, met één hond gaat dat toch vaak wat makkelijker. Ook wandelen met meerdere honden is even een uitdaging, maar het is wel hartstikke leuk.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Introduceer de honden aan elkaar op neutraal terrein buiten het huis. Zo hebben ze allebei de ruimte en kunnen ze eventuele stress er even uitlopen. Betreed het huis met de nieuwe hond aan de lijn en laat hem rustig het huis verkennen. Leg hem na afloop op zijn vaste plek.
De hondentaal is duidelijk gericht op speelsignalen: licht geopende bek, staart in een boog, kwispelen, overdrijvingen in mimiek en bewegingen; ziet er soms zelfs clownesk uit. Als er gegromd wordt klinkt dit niet dreigend maar juist helderder en hoger dan tijdens een conflict.
Toch gaan over het algemeen een reu en een teefje het beste samen. Als u meer dan twee honden heeft, dan krijgt u te maken met de hiërarchie die ze onderling moeten uitzoeken. Honden zullen dit zelf doen, maar zorg er wel voor dat u een ras heeft dat erom bekend staat dat het goed kan samenleven met andere honden.
Praat met ze, aai ze en vergeet de traktaties niet. Ze moeten zich comfortabel bij elkaar voelen. Dus konden de kat en de hond elkaar in hetzelfde huis accepteren. Nu kunt u de dieren samen in dezelfde keuken voeren en ze samen laten lopen.
Als je merkt dat je hond last heeft van verlatingsangst kun je een aantal dingen doen om dit te verminderen. Dierenarts Jennifer Freeman vertelt aan Elite Daily: “Doe je best om een flinke wandeling te maken voordat je weg moet.” Zo raakt je hond vermoeid en zal hij beter en langer gaan slapen als hij alleen is.
Zelf hebben we jaren 2 ongecastreerde reuen gehad. Golden Retrievers, een ras dat niet zo snel fel is tegen geslachtsgenoten. Belangrijk is dat de reuen qua leeftijd genoeg verschillen en dat je niet 2 dominante karakters bij elkaar zet. Een goede fokker kan daar prima bij adviseren.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
De hond is aan het dromen en beweegt dan in zijn slaap. Soms blaft of gromt een hond in zijn slaap, ook dit is onderdeel van de REM-slaap bij honden. Dromen doen honden om prikkels te verwerken, het is goed voor ze. Wanneer je de hond elke keer als hij droomt wakker maakt, kan hij deze prikkels minder goed verwerken.
Een rustige plek. Vermijd de 'spitstijden' waar er veel andere honden en uitlaatservices in het park lopen. Dit kan extra stress voor jouw honden veroorzaken. Ga op een rustig tijdstip wandelen in een (liefst omheind) park met voldoende ruimte.
Welke plek kies ik voor de slaapplaats? De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Beloon je hond natuurlijk als hij goed naar je luistert. Probeer in het geval van een minder prettige ontmoeting altijd rustig te blijven. Stemverheffing en schreeuwen wakkert agressie en opwinding alleen maar aan. Ga ook niet duwen of trekken aan de hond maar probeer je hond met je stem op kalme wijze af te leiden.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt. Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.
Introduceer jouw hond en de pup aan elkaar op een neutrale plek. Waarom op neutraal gebied, omdat dit bij de oudere hond het gevoel van bezitterigheid of bescherming wegneemt, waardoor de pup zich ook veiliger voelt. Jouw oudere hond voelt direct aan dat hij hier te maken heeft met een baby, een puppy.
Heeft je hond een leiband aan? Geef hem dan wel maximaal de ruimte en laat de lijn slap hangen. Laat de honden zelf wel- of geen initiatief nemen om elkaar te ontmoeten. Honden die elkaar voor het eerst ontmoeten willen eerst rustig de kat uit de boom kijken.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
De grootste aanwijzing over hoe lang we weg zijn, komt van onze eigen geur. Honden hebben geleerd dat naarmate onze geur in huis na verloop van tijd vervaagt, het uiteindelijk een punt (en kracht) bereikt waarop ze weten dat we meestal terugkeren. Neem bijvoorbeeld de situatie dat je de hele dag weg bent van huis.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.