Een huisdier dat los in de auto wordt vervoerd, loopt veel risico bij een aanrijding. De Duitse ANWB, de ADAC, voerde in 2008 een onderzoek uit naar het vervoer van dieren in de auto. Uit het onderzoek bleek dat het lichaamsgewicht van een dier bij een botsing van 50 km/u ruim 25 keer groter wordt.
Om jouw kat niet te laten ontsnappen mogen de bench en de auto nooit gelijktijdig geopend worden. Ongeacht of het gaat over een ritje van een paar minuten of uren is het het beste om jouw kat in de bench te stoppen, daar voelt hij zich gegarandeerd veiliger dan in de onbekende auto zelf…
Het zal enkele dagen duren totdat de kat haar zelfvertrouwen opbouwt en zich thuis zal kunnen voelen in een nieuwe omgeving. Dit zal ze doen door overal geurtjes achter te laten. Als je zo gelukkig bent om een vakantiehuis te hebben waar de kat al bekend mee is, kan je de kat met een gerust hart mee nemen.
Zet de reismand goed vast door middel van de autogordel. Zet de autoradio zacht en praat af en toe tegen uw kat met een kalme stem om hem/haar gerust te stellen. Zorg ervoor dat de blowers van de verwarming of airco niet op de kat gericht staan. Probeer rustig te rijden.
Stress, angst en angst: Hoewel zeldzaam, reageren sommige katten op extreme stress of angst door te hijgen. Je kunt dit zien bij sommige katten die met de auto worden vervoerd. Ook op de tafel bij de dierenarts kan angst en stress zorgen voor hijgen.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Ja, een kat kan wennen aan twee huizen; geen probleem. In mijn studententijd ging ik in het weekend naar huis en dan nam ik mijn kat altijd mee. Zij was 7 weken toen ik er mee begon en ze vond het heel normaal. Wist ook bij mijn moeder feilloos de kattenbak te vinden en ging ook daar naar buiten.
Gezellig op bezoek bij familie. Als je kat meenemen op reis voor jou niet de beste oplossing is, dan kan je hem gewoon een tijdje bij familie of vrienden laten logeren. Ook hier geldt dat je kat mogelijk gestresseerd zou kunnen zijn door de nieuwe omgeving.
Eisen voordat uw kat mee op reis mag
Voor alle landen gelden de volgende regels: Katten moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Katten moeten geïdentificeerd zijn met een chip (een tatoeage is niet meer geldig). Katten moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid).
Kies een kattenreismand die past bij het gewicht en grootte van je kat. Een grote reismand voor een kleine kat is geen goed idee. Je kat vliegt alle kanten op en voelt zich daardoor niet veilig. Een te kleine mand voor een grote kat is ook niet fijn voor de kat.
Een kat kan ook vervoerd worden op de fiets. Ook hierbij wordt een geschikte reismand aangeraden. Wanneer u gaat fietsen met de kat is het belangrijk dat de mand goed wordt vastgemaakt aan de bagagedrager. Dit kan bijvoorbeeld met snelbinders of tie ribs.
Een kitten alleen thuis laten is dus ook goed mogelijk. Toch is het per ras en per kat verschillend hoe goed ze alleen kunnen zijn. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en hebben graag iemand om zich heen. Door je kitten van begin af aan steeds iets langer alleen thuis te laten, train je hem zelfstandiger te worden.
Via een infuus krijgt uw kat slaapmiddelen en pijnmedicatie binnen. Uw kat valt hierdoor snel in slaap. Daarna wordt een beademingsbuisje in de luchtpijp geplaatst, waarmee uw kat aangesloten wordt aan de beademings- en bewakingsapparatuur. Zo kunnen hart- en longfuncties goed in de gaten worden gehouden.
Om overtollige warmte kwijt te raken gaan honden, en soms ook katten, dus hijgen. Na een zware inspanning, zeker op een warme dag, kan het dus normaal zijn om een kat te zien hijgen. Ook kan een kat bij erge stress gaan hijgen. Katten die zeer gestrest bij ons in de spreekkamer komen zien we af en toe ook hijgen.
Katten kunnen over het algemeen beter alleen thuis blijven dan honden. Toch laat je ze beter niet langer dan twee dagen alleen. Trek je er een weekend op uit, voorzie dan de volgende zaken: Verschillende waterbakjes (stoot je kat er eentje om, dan is ze alsnog verzekerd van drinkwater)
Samengevat hangt dit af van: De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Als je op vakantie gaat, vraag dan aan je kattenoppas om de kat niet alleen vers water, voer en kattenkorrels te geven, maar ook voldoende tijd en aandacht. Een huisbezoek duurt gemiddeld ongeveer een halfuur, waarin je met de kat kunt spelen, knuffelen of gewoon gezellig samen op de bank kunt zitten.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Stress en een depressie gaan vaak hand in hand. Wanneer uw kat steeds aan uw meubels krabt, terwijl er ook gewoon een krabpaal aanwezig is, kan wijzen op een depressie. Dit is een ingewikkeld symptoom. Meestal betekent het gewoon dat uw kat boos is, maar als hij dit vaak doet, kan het ook duiden op een depressie.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Sluit je kat niet op in een kamer, maar zorg altijd voor exit-routes, houd de doorgang naar zijn favoriete kamer, kast of wegkruip-hoekje altijd vrij. Zo blijft je kat gelukkig en lekker ontspannen :-) Omdat katten hele hygiënische dieren zijn, houden ze van een schoon wc'tje.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.