Stoofvlees opwarmen uit de koelkast
Bewaar het stoofvlees afgedekt in de koelkast tot het tijd is om het op te warmen. Verwarm het altijd langzaam en op een laag vuurtje. Roer de stoverij regelmatig zodat het niet aanbrandt. Dat duurt zo'n 20 minuutjes, afhankelijk van de hoeveelheid.
Zet het afgedekt op een koele plaats, bij voorkeur in de koelkast. Laat het op die manier een nachtje trekken. De dag nadien verwarm je het stoofvlees nog twintig minuten op een laag vuur. Je kan de stoverij ook opwarmen in de oven.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Eieren. Eieren worden meestal niet opnieuw opgewarmd, omdat dit de smaak en aroma niet ten goede komt. Maar het opnieuw opwarmen van eieren kan ook schadelijk voor je gezondheid zijn. De verbindingen die ze bevatten kunnen giftig worden als ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen.
In de koelkast is een stoofpot tot een week houdbaar. Zorg er steeds voor dat de verpakking goed is afgesloten.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Een ragout of stoofpot op voorhand bereiden en daarna weer opwarmen is zeker en vast geen probleem. Warm het gerecht weer op in de oven op de dag zelf. Je zet je oven best niet te hoog, 160°C is meer dan warm genoeg. Zet je ragout in een stoofpot met een deksel in de oven en laat hem zo opwarmen.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
De soep is gemaakt, wordt verpakt, en kan daarna nog een keer opgewarmd worden. Net als bij de zelf gemaakte soep, kan deze dus ook een keer opgewarmd worden. Eén keer, maar geen 2 keer. Soep uit blik kun je dus geen tweede keer opwarmen, althans dat is niet verstandig.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat. De bacterie kan via veel soorten eten voor besmettingen zorgen, maar het gebeurt relatief vaak door gerechten uit Chinees-Indische restaurants.
Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Rauw stoofvlees kun je afgedekt nog twee dagen in de koelkast bewaren, of ingevroren negen maanden bewaren. Is het stoofvlees verwerkt in een stoofschotel, dan kan het in de koelkast nog twee dagen bewaard worden. Wel moet de stoofschotel dan afgedekt worden.
Je kan het stoofvlees opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten. De frites kan mee de oven in, op het meegeleverde bakpapier. Het vlees en de erwtjes kunnen eventueel ook in de magnetron, 6-8 minuten, de erwtjes misschien iets minder lang. Serveer de mayonaise koel.
Je kan hachee opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten. De rode kool en aardappels kunnen afgedekt de laatste 5-10 minuten mee de oven in. Opwarmen in de magnetron kan eventueel ook op 600 Watt, het vlees 6-8 minuten, de aardappels en rode kool iets minder lang.
Boeuf bourguignon kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Een handig gerecht dus om van tevoren te maken!
Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht. Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
Hachee kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast.
Een vraag die ik vaak krijg over stoofvlees is of het kan worden ingevroren. Het korte en bondige antwoordt daarop is “Ja dat kan, maar niet invriezen is beter”.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Wat kan niet in de magnetron? Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
Je kunt de afgekoelde dagopbrengst wel bij elkaar in flesjes of zakjes doen en daarna in de koelkast bewaren of invriezen. Éénmaal opgewarmde melk kan niet opnieuw worden opgewarmd. Bevroren melk kan onder de stromende kraan, van koud naar warm water, worden opgewarmd of in een flessenwarmer.